Ελπιδοφόρα νέα για τους ψαράδες της Κρήτης: Οι λαγοκέφαλοι τελικά έχουν θηρευτές

H Οργανισμός iSea ασχολήθηκε με τις ζαργάνες (Belone belone), ένα ψάρι που βλέπουμε και στα νερά μας, ακόμα και μέσα σε λιμάνια της Κρήτης, όπως αυτό του του Αγίου Νικολάου.

Πρόκειται για «γονοχωριστικό είδος», δηλαδή τα άτομα του είδους γεννιούνται ξεχωριστά αρσενικά και θηλυκά. Δυστυχώς για το συγκεκριμένο είδος δεν υπάρχει ελάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος αλίευσης. Ο μεσογειακός πληθυσμός τους έχει χαρακτηριστεί

ως «Μειωμένου Ενδιαφέροντος» ενώ η τάση του πληθυσμού είναι άγνωστη.

Αφήσαμε τελευταίο το πιο σημαντικό. Η ζαργάνα είναι, μαζί με τον κυνηγό Coryphaena hippurus (δελφινόψαρο), ένας από τους θηρευτές του λαγοκέφαλου (Lagocephalus sceleratus) στη Μεσόγειο. Πριν από ένα χρόνο το γύρο της Ελλάδας έκανε η είδηση ότι δεκάδες νεογέννητοι λαγοκέφαλοι βρέθηκαν στο στομάχι μιας τεράστιας ζαργάνας βάρους 1.5 κιλού, που αλιεύτηκε στα νερά της Ιεράπετρας. Στα νότια της Ιεράπετρας, τα τελευταία 10 χρόνια έχουν εντοπιστεί πολύ μεγάλες ζαργάνες που φτάνουν και το 1.5 μέτρο.

Επιβεβαιώνεται λοιπόν ότι οι ζαργάνες τρώνε το γόνο των λαγοκέφαλων. Γεγονός ακόμα είναι ότι τους τελευταίους μήνες δεν ακούμε για λαγοκέφαλους στα νερά μας. Έχουν μειωθεί… δεν είναι εποχή τους ή έχουμε συνηθίσει πια να ζούμε μαζί τους;

Πηγή: agonaskritis.gr

The post Ελπιδοφόρα νέα για τους ψαράδες της Κρήτης: Οι λαγοκέφαλοι τελικά έχουν θηρευτές appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα