Ένας Χανιώτης ιεράρχης υποψήφιος για τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο – Ποιος είναι ο Κισσάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος

Επί χρόνια συγκεντρώνει τον σεβασμό και την εκτίμηση από τον κλήρο και τον λαό της επαρχίας που προΐσταται και ενδεχομένως σύντομα να είναι ο νέος προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κρήτης.

Πρόκειται βέβαια για τον Μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιο, ο οποίος το πρωί της Τρίτης ψηφίστηκε από τους υπόλοιπους Κρητικούς ιεράρχες, μαζί με τους Μητροπολίτες Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιο και Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμο, να συμμετέχει στο λεγόμενο “τριπρόσωπο”, από το οποίο θα επιλεγεί ο νέος

– μόλις τέταρτος στην ιστορία – Αρχιεπίσκοπος Κρήτης.

Το βιογραφικό του

Ο Μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος Ανδρονικάκης γεννήθηκε στα Χανιά το 1964, όπου τελείωσε το σχολείο και στη συνέχεια φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, απ’ όπου έλαβε το πτυχίο του το 1987. Έπειτα παρακολούθησε διετές πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στον τομέα της Δογματικής και Συμβολικής Θεολογίας στην ίδια σχολή.

Εκάρη μοναχός στην Ι. Μ. Παναγίας Οδηγήτριας Γωνιάς Κολυμβαρίου το 1990. Το ίδιο έτος χειροτονήθηκε Διάκονος, το 1992 Πρεσβύτερος και αμέσως μετά του απονεμήθηκε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου. Στην Ιερά Μητρόπολη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων υπηρέτησε ως Εφημέριος και Ιεροκήρυκας επί τέσσερα έτη.

Βρέθηκε στη Μ. Βρετανία, και το 1993, ως Ιερατικώς Προϊστάμενος στον Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Κάρντιφ και περιχώρων και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ από το οποίο έλαβε το master το 1995.

Το 1997 διορίσθηκε από τον Ειρηναίο Γαλανάκη Εφημέριος στον Πλάτανο Κισσάμου και Πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. Κισσάμου & Σελίνου. Δίδαξε σε σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης στην Κίσαμο και από το 2003 έως το 2005 διετέλεσε Σχολάρχης της Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης. Την 4η Οκτωβρίου 2005, εξελέγη  Μητροπολίτης Κισάμου & Σελίνου και έκτοτε παραμένει επικεφαλής της Μητρόπολης.

Τι εξέλεξαν σήμερα

Η επιλογή του Αρχιεπισκόπου Κρήτης δεν γίνεται από τους ίδιους τους τοπικούς Μητροπολίτες. Η σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης ουσιαστικά προτείνει τρεις υποψήφιους και από αυτούς κάποιος θα οριστεί νέος Αρχιεπίσκοπος από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ένας από τους υποψήφιους είναι και ο κ. Αμφιλόχιος.

Στη διαδικασία που έγινε την Τρίτη δεν υποβλήθηκαν υποψηφιότητας. Όλοι οι Μητροπολίτες ήταν αυτοδίκαια υποψήφιοι και ο καθένας τους μπορούσε να ψηφίσει όποιον ήθελε. Άπαντες έπρεπε μάλιστα να ψηφίσουν τρία πρόσωπα και αν ένα ψηφοδέλτιο είχε λιγότερα ή περισσότερα ονόματα, θεωρούνταν άκυρο.

Παρά το γεγονός ότι μπορούσε να εκλεγεί οποιοσδήποτε, υπήρχαν Μητροπολίτες που είχαν εκφράσει την επιθυμία τους να μην λάβουν ψήφους και την είχαν κάνει γνωστή, όπως ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός. Ταυτόχρονα βέβαια υπήρχαν και  ιεράρχες που είχαν δείξει ότι το να ηγηθούν της Εκκλησίας της Κρήτης, θα ήταν ένα ενδεχόμενο που τους ενδιέφερε και φτάσαμε στην ψηφοφορία, η οποία ανέδειξε τους τρεις τελικούς υποψήφιος για τον θρόνο.

Έκπληξη θεωρήθηκε η αποτυχία εκλογής του Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου κ. Ανδρέα, ενώ από τους τρεις επιλεχθέντες, ο Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος έλαβε 7 ψήφους, ο Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος 7 ψήφους, και ο Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος 5 ψήφους.

Μπορεί ο αριθμός των ψήφων να υποδηλώνει τις προτιμήσεις των ιεραρχών της Κρήτης, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι πρωτεύσαντες σε ψήφους συγκεντρώνουν και τις περισσότερες πιθανότητες να επιλεγούν, καθώς το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει τους δικούς του συσχετισμούς και ιδιαιτερότητες.

Τι μέλλει γενέσθαι

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στην Κωνσταντινούπολη, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, η Σύνοδος του οποίου θα αποφασίσει ποιον από τους τρεις ιεράρχες θα τοποθετήσει επικεφαλής της Εκκλησίας της Κρήτης.

Η συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου είναι προγραμματισμένη για τις 11 με 13 Ιανουαρίου κι έτσι, ο θρόνος του προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κρήτης δεν θα χηρεύει για πολύ ακόμα.

Ο επόμενος Αρχιεπίσκοπος θα είναι ο τέταρτος στη σειρά, καθώς η Εκκλησία της Κρήτης αναβαθμίστηκε σε Αρχιεπισκοπή μόλις το 1967. Πριν από αυτό, ονομαζόταν Ιερά Μητρόπολη Κρήτης.

Αρχιεπίσκοποι έχουν διατελέσει ο Ευγένιος Ψαλιδάκης, ο Τιμόθεος Παπουτσάκης και ο Ειρηναίος Αθανασιάδης, ο οποίος απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του τον Νοέμβριο, λόγω προβλημάτων υγείας.

zarpanews.gr

The post Ένας Χανιώτης ιεράρχης υποψήφιος για τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο – Ποιος είναι ο Κισσάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα