Γιάννης Ξεθάλης: Ο Έλληνας γιατρός του Πελέ αποκαλύπτει άγνωστες ιστορίες για τον θρύλο του ποδοσφαίρου

Στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Στούντιο με Θέα» μίλησε ο Γιάννης Ξεθάλης, Χειρουργός Ορθοπεδικός στο «Lenox Hill Hospital» της Νέας Υόρκης, ο οποίος ήταν ένας από τους γιατρούς του σπουδαίου Πελέ.

Λόγω της συνεργασίας του με τον Τζέιμς Νίκολας, που ήταν κορυφαίος αθλίατρος, ο κ. Ξεθάλης έγινε γρήγορα γνωστός και είχε αποκτήσει μεγάλη πελατεία που περιλαμβάνει πολύ γνωστά ονόματα, μεταξύ των οποίων, πρόεδροι Κρατών, ο Μικ Τζάγκερ, η Γιόνο Όνο

(που όπως είπε «ήταν πολύ παράξενη») και η Τζάκι Κένεντι. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Ξεθάλης, ο οποίος υπήρξε γιατρός και σε πολλές αθλητικές ομάδες, «στην κηδεία της Τζάκι Κένεντι δεν είπαν ούτε επικήδειο ούτε τίποτα άλλο, παρά μόνο την «Ιθάκη», το ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη».

Η γνωριμία με τον Πελέ

Αναφερόμενος στην σχέση και την γνωριμία του με τον Πελέ, ο Γιάννης Ξεθάλης είπε πως την πρώτη φορά που τον επισκέφθηκε, «του είχαν κλαδέψει τα πόδια στο Παγκόσμιο Κύπελλο και ήταν σε άθλια κατάσταση. Μόλις τον εξέτασα και τον χειρούργησα στο δεξί γόνατο του, δεν υπήρχε χιαστός, δεν υπήρχε μηνίσκος, δεν υπήρχε τίποτα… Μου είπε ότι δεν είχε ενημερώσει κανέναν νωρίτερα και δεν είχε πάει σε γιατρό γιατί ήθελε να κάνει συμβόλαι0 στην Αμερική και δεν πίστευε, όταν έκανε, πόσο πολλά λεφτά δίνονταν με αυτά τα συμβόλαια». Μάλιστα ανέφερε ότι για τη μεταγραφή στις ΗΠΑ είχε μεσολαβήσει ο ίδιος ο Χένρι Κίσινγκερ.

Μάλιστα, όταν έτυχε να κουράρει και τον ίδιο τον πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, και όπως περιγράφει ο Γιάννης Ξεθάλης, προσπάθησε να του ανοίξει συζήτηση και να τον επηρεάσει για το Κυπριακό, ωστόσο εκείνος του είπε πως οι Έλληνες αντιμετωπίζουν το θέμα μέσα από τον δικό τους «μεγεθυντικό φακό», ενώ η διεθνής κοινότητα το αντιμετωπίζει διαφορετικά.

Μιλώντας για τον χαρακτήρα του Πελέ, ο οποίος αποκαλούσε τον κ. Ξεθάλη «medico» (μτφ. γιατρό), περιέγραψε πως όταν ο άσος της μπάλας ταξίδεψε στην Ιταλία για να επισκεφθεί τον Πάπα, συνάντησε την οικογένεια του. «Είδε την γυναίκα μου και την κόρη μου. Ήταν από τόσες ώρες ταξίδι, αλλά κράτησε για 10 λεπτά την κόρη μου στα χέρια του. Όταν βγήκε έξω έτυχε να πέσει επάνω στην αδελφή μου, εκείνη του είπε ποια ήταν και την θυμήθηκε από την μία φορά που την είχε δει όταν ήταν μαζί μου. Αυτός ήταν ο Πελέ, όταν σε έβλεπε σε έκανε να καταλάβεις ότι ήσουν ξεχωριστός» ανέφερε. «Η μάνα μου είπε στην αδελφή μου πως ο “Γιάννης τα κατάφερε”, μόνο όταν έμαθε ότι ήμουν ο γιατρός του Πελέ», συμπλήρωσε.

«O Πελέ είχε δεξιά ισχιαλγία. Του είχα κάνει μια επέμβαση στον γοφό εγώ πριν το 2001. Ήταν να του κάνουν πάλι επέμβαση, αλλά τότε εμφανίστηκε μια εξώγαμη κόρη του, που δεν γνώριζε, η οποία ήταν φυσικοθεραπεύτρια και τον έπεισε να μην κάνει επέμβαση, λέγοντας ότι θα τον φροντίζει εκείνη. Τελικώς αργότερα του έκαναν επέμβαση, η οποία επηρέασε το κεντρικό νεύρο και του προκάλεσε την αναπηρία. Αυτή ήταν η μόνη επέμβαση στον Πελέ που δεν ήταν επιτυχημένη», κατέληξε ο γιατρός, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Ο Πελέ ήταν γεννημένος να γίνει διάσημος

Ο Δρ. Γιάννης Ξεθάλης, που έχει χειρουργήσει τον Πελέ τέσσερις φορές, αποκάλυψε άγνωστες πτυχές της προσωπικότητας του θρύλου του ποδοσφαίρου που έφυγε από τη ζωή στις 29 Δεκεμβρίου, μιλώντας και στον «Εθνικό Κήρυκα».

«Ο Πελέ ήταν γεννημένος να γίνει διάσημος. Σε έκανε να αισθάνεσαι πολύ άνετα μαζί του. Όταν πηγαίναμε έξω για φαγητό τραβούσε τον κόσμο πάνω του. Τρομερή αγάπη, λατρεία», τονίζει μεταξύ άλλων ο Δρ. Γιάννης Ξεθάλης που με λίγες λέξεις για τον Πελέ θα έλεγε πως «ήταν ένας άγιος ανάμεσα στους ανθρώπους».

«Θυμάμαι για το αριστερό γόνατο είχε πάει στη Σουηδία και τον πλησίασε ένας φωτογράφος και του λέει ‘Πελέ, όταν ήσουν 17 χρονών ήμουν κι εγώ νεαρός φωτογράφος και σε τράβηξα μία φωτογραφία και θέλω και τώρα -μετά από σχεδόν 40 χρόνια- μία φωτογραφία σου. Ο Πελέ συμφώνησε και ο φωτογράφος του ζήτησε να κάτσει σε θέση squad. Δεν του χάλασε το χατίρι αλλά όταν έκατσε ο Πελέ για να φωτογραφηθεί ‘κλείδωσε’ το γόνατο και είχε πρόβλημα. Με πήρε τηλέφωνο και του είπα να έρθει στη Νέα Υόρκη να τον δω. Ηρθε, τον είδα και του είπα ότι έπαθε μηνίσκο. Μου απάντησε ‘το κατάλαβα’ και μου ζήτησε την επόμενη μέρα να κάνουμε την επέμβαση. Του απάντησα ότι ‘δεν γίνεται έτσι πρέπει να κάνουμε μαγνητική για να δούμε ακριβώς τι έχει γίνει. Την προηγούμενη εγχείρηση’, του λέω, ‘πριν 20 χρόνια την κάναμε χωρίς μαγνητική γιατί δεν υπήρχαν τότε μαγνητικές’. Αλλά ο Πελέ ήταν ανένδοτος ‘σου έχω μεγάλη εμπιστοσύνη, κλείνουμε για αύριο’ μου είπε. Εκτός της εμπιστοσύνης που μου είχε ο Πελέ είχε δώσει τον λόγο του πως τρεις μέρες μετά θα πήγαινε στη Νότια Αφρική… Ο Πελέ μου είχε πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη και ήταν πάντα δίπλα μου. Έχω εγχειρήσει πολλούς μεγάλους και επώνυμους, αλλά δεν έχουν κρατήσει επαφή μαζί μου, ο Πελέ όμως ήταν δίπλα μου μέχρι το τέλος».

Το ταξίδι στην Ιταλία

«Τα παιδιά μου με το ιδιωτικό σχολείο που πήγαιναν έκαναν ένα ταξίδι στο Μπόρμιο της Ιταλίας -μάλιστα ήταν να έρθει και ο γιος του Ντόναλντ Τραμπ που πήγαινε στο ίδιο σχολείο με τα παιδιά μου. Πήγαμε κι εμείς στο Μιλάνο και είπα στη μητέρα μου και στην αδελφή μου να έρθουν κι αυτές στο Μιλάνο -να κάτσουν μία εβδομάδα, όσο κι εμείς- να τις δούμε και να δουν και τα παιδιά. Πήγαμε στο αεροδρόμιο να τις παραλάβουμε και διαπιστώνουμε ότι στο επόμενο αεροπλάνο από Σάο Πάολο για Μιλάνο ήταν ο Πελέ με τον αδελφό του γιατί είχαν συνάντηση με τον Βενέδικτο. Αυτή η ιστορία έγινε Μάρτιο του 1987 και τα παιδιά μου ήταν μικρά (10, 9 και η μικρή λίγο πριν τα 2 έτη). Έρχεται ο Πελέ, βλέπει τη σύζυγό μου, της πιάνει κουβέντα, παίρνει την μικρή μου κόρη αγκαλιά, μέχρι να πάει η Μάρθα να μαζέψει τα άλλα δύο παιδιά… Ηταν πολύ καλός άνθρωπος. Πολύ καλοσυνάτος. Ήταν ανθρώπινος!

Κάποια στιγμή έρχεται η αδελφή μου, βλέπει τον Πελέ, πάει κοντά του και του λέει: Πελέ, είμαι η αδελφή του γιατρού, Ξεθάλη. Και της λέει ο Πελέ: Γεια σου Βάσω σε θυμάμαι. Η αδελφή μου έμεινε έκπληκτη και μου λέει μετά: πως γίνεται να με θυμάται, με είδε μόνο μία φορά πριν έναν χρόνο στο γήπεδο και ο Πελέ γνωρίζει χιλιάδες ανθρώπους. Όμως ο Πελέ την θυμόταν πολύ καλά. Ο Πελέ είχε αισθανθεί πολύ άνετα με την οικογένειά μου και ήταν πάντα μέσα στο μυαλό του. Λίγο πιο πέρα καθόταν η μητέρα μου και γυρνάει και λέει ‘ο Πελέ είναι αυτός; Και γνωρίζει τον Γιάννη και την οικογένειά του; Τελικά ο Γιάννης για να έχει τον Πελέ πρέπει να είναι πολύ διάσημος γιατρός!’»., ανέφερε περιγράφοντας αναλυτικά το χαρακτηριστικό περιστατικό που συνέβη στην Ιταλία.

Πώς έγινε η μεταγραφή του Πελέ στη ομάδα “Κόσμος” της Νέας Υόρκης

Ο κ. Ξεθάλης αποκάλυψε πώς έγινε η μεταγραφή του Πελέ στην ομάδα “Κόσμος” της Νέας Υόρκης: «Όταν είχα γνωρίσει τον Πελέ με είχε ρωτήσει ‘γιατρέ, η Αμερική πραγματικά διευθύνει τον κόσμο; Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι θα με άφηναν να παίξω ποδόσφαιρο έξω από τη Βραζιλία’. Και γιατί το είπε αυτό; Η ομάδα “Κόσμος” Νέας Υόρκης ήταν στα χέρια ενός πολύ καλού μου φίλου του Στιβ Ρος και ήθελε να πάρει τον Πελέ στην Αμερική. Ο Χένρι Κίσινγκερ μίλησε και κατάφερε να πείσει τον τότε πρόεδρο της Βραζιλίας (σ.σ. Ερνέστο Γκαϊζέλ, 1974-1979) να αφήσει τον Πελέ να πάρει μεταγραφή για τον Κόσμο… Ο Κίσινγκερ είπε στον πρόεδρο της Βραζιλίας ότι η μεταγραφή του Πελέ στην Αμερική θα ήταν η καλύτερη ‘δημόσια σχέση’ που θα μπορούσε να κάνει η Βραζιλία. Και ο Πελέ δεν μπορούσε να καταλάβει πως ο Κίσινγκερ έπεισε τον πρόεδρο της Βραζιλία».

Πελέ: Δεν μπορώ να ξεχάσω το φτωχό παρελθόν μου

«Ο Πελέ ήταν άνθρωπος» λέει πολλές φορές ο κ. Ξεθάλης και αυτή τη φορά θυμάται κάτι που του είπε ο «Βασιλιάς» και τον στιγμάτισε από τα παιδικά του χρόνια: «Θυμάμαι, μία φορά είδα τον Πελέ σε μια γωνιά, στα αποδυτήρια του γηπέδου, με το κεφάλι σκυμμένο και έντονα σκεπτικό. Πάω κοντά και του λέω ‘Πελέ, τι έχεις, πρώτη φορά σε βλέπω έτσι, εσύ είσαι πάντα χαμογελαστός’. Και μου λέει ‘μέντικο, χθες το βράδυ χώρισα και είμαι πολύ στενοχωρημένος… Δεν ξέρω τι θα γίνει με τα παιδιά μου. Είμαι πολύ στενοχωρημένος’. Πρώτη φορά έβλεπα αυτά τα μάτια που ήταν γεμάτα ζωή και χαρά να είναι λυπημένα.

Ήρθε η ώρα να μπει στο αγωνιστικό χώρο για τον αγώνα και από την φυσούνα οι θεατές τον είδαν κι άρχισαν να φωνάζουν το όνομά του ‘Πελέ – Πελέ’. Εκείνος αμέσως άρχισε να χαμογελάει, να πηδάει για να τους πιάσει τα χέρια, να τους χαιρετάει. Άλλαξε η έκφραση του προσώπου του και η ψυχολογική κατάστασή του. Δεν μπορούσα να το καταλάβω και τον ρώτησα ευθέως ‘ρε Πελέ, πως γίνεται τη μία στιγμή να είσαι στενοχωρημένος και σχεδόν να κλαις και μετά να είσαι χαρούμενος;’. Και τότε μου είπε ‘Μέντικο, έχω ένα πολύ φτωχό παρελθόν και ποτέ δεν θα το ξεχάσω’. Άλλαξε η διάθεσή του για να ικανοποιήσει τον κόσμο που ήρθε να τον δει. Δεν ξέχασε ποτέ ο Πελέ από που ξεκίνησε και αυτό είναι το νόημα της ζωής».

enikos.gr

The post Γιάννης Ξεθάλης: Ο Έλληνας γιατρός του Πελέ αποκαλύπτει άγνωστες ιστορίες για τον θρύλο του ποδοσφαίρου appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
πελε, γεια σου, ΑΝΤ1, hill, κηδεία, ηπα, νέα, γεια, ρος, enikos, κινηση στους δρομους, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Καλή Χρονιά, Ημέρα της μητέρας, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2014, το θεμα, βραζιλια, γυναικα, γωνια, ηπα, θεμα, ιταλια, μητερα, μιλανο, ονοματα, σουηδια, τηλεφωνο, φωτογραφια, ωρα, αγαπη, αγκαλια, αεροπλανο, αεροδρομιο, αμερικη, ανθρωπος, αναπηρια, βραδυ, φαγητο, γεια, γινει, γινεται, γηπεδο, γνωριμια, γονατο, δωσει, εγινε, ειπαν, ειπε, εκφραση, εβδομαδα, ερχεται, εφυγε, ζωη, κηδεία, ιδιο, υπηρχαν, κυπελλο, κισινγκερ, λεφτα, λογο, ματια, μυαλο, νεα υορκη, νοημα, ξερω τι θα γινει, ομαδα, παντα, ποιημα, οικογενεια, ονομα, παιδικα, παιδια, ποδοσφαιρο, πηγαινε, ρος, σαο παολο, σαο, συζητηση, συζυγο, σχολειο, φορα, χαρα, ωρες, hill, κωνσταντινου, λεξεις, μια φορα, ομαδες, ποδια, ταξιδι, ξεκινησε, χερια, γεια σου
Τυχαία Θέματα