Σήμερα το τελευταίο αντίο στον σπουδαίο δάσκαλο Σταμάτη Αποστολάκη

Το τελευταίο αντίο, στον σπουδαίο δάσκαλο και λαογράφο Σταμάτη Αποστολάκη, θα πουν σήμερα συγγενείς και φίλοι.

Η εξόδιος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί σήμερα Κυριακή 8 Ιανουαρίου στις 11 το πρωί  από τον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου της Νέας Χώρας ενώ η ταφή θα πραγματοποιηθεί στην εκκλησία του Χριστού στον Καμπανό Σελίνου.

Ο Σταμάτης Αποστολάκης, είχε βραβευθεί δύο φορές από την Ακαδημία Αθηνών για τη συλλογή πολύτιμου λαογραφικού υλικού.

Τον Μάρτιο του

2017 χειροθετήθηκε Άρχων Προστάτης των Γραμμάτων της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας με τις ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου.

Ήταν Μέλος της Ελληνικής Ονοματολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας και της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Κρήτης (ΙΛΑΕΚ), Τακτικό Μέλος της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Χανίων και Ιδρυτικό Μέλος του Συλλόγου Δημιουργίας Ιστορικού Φυσικολαογραφικού Μουσείου Ομαλού και του Ιστορικού Μουσείου Αγίας Ειρήνης.

Το zarpanews.gr εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Συλλυπητήριο Μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, κ. Νικολάου Καλογερή

Με ιδιαίτερη θλίψη πληροφορηθήκαμε την εκδημία ενός σπουδαίου Χανιώτη, του Σταμάτη Αποστολάκη. Ο Σταμάτης Αποστολάκης υπήρξε μια σημαντική και πολύπλευρη προσωπικότητα του τόπου μας .

Υπέροχος Δάσκαλος, ο οποίος δεν δίδαξε απλώς γενιές και γενιές Κρητικόπουλων, αλλά ολόκληρη την Κοινότητα, προσφέροντας απλόχερα σε όλη του τη ζωή μαθήματα Ανθρωπιάς, Πολιτισμού, Ιστορίας και Παράδοσης.

Ένας κορυφαίος Κρητολόγος που έσκυψε πάνω από τον τοπικό λαϊκό πολιτισμό, ερευνώντας τις ρίζες του και τα ίχνη του και μας τον παρουσίασε, μέσα από ένα πλήθος εκδόσεων και δημοσιευμάτων, διατηρώντας παρούσα και ενεργή την πατροπαράδοτη κληρονομιά μας, σπουδαία παρακαταθήκη για τις επερχόμενες γενιές.

Θα θέλαμε να εκφράσουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους οικείους του.

Συλλυπητήριο Δημάρχου Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη για την απώλεια του Σταμάτη Αποστολάκη

Σε συλλυπητήριο μήνυμά του ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, αναφορικά με την απώλεια του Σταμάτη Αποστολάκη, ο οποίος μεταξύ άλλων, υπήρξε δάσκαλος, ερευνητής, συγγραφέας και λαογράφος, επισημαίνει:

“Με ιδιαίτερη θλίψη, πληροφορηθήκαμε για τον θάνατο ενός σπουδαίου Χανιώτη, του Σταμάτη Αποστολάκη. Ενός δασκάλου, ιστορικού και ακούραστου λαογράφου, ο οποίος είχε αφιερώσει τη ζωή του στη συλλογή υλικού και στα έργα του, αποτύπωσε ήθη, έθιμα και παραδόσεις του τόπου μας.

Υπήρξε μέλος της Ελληνικής Ονοματολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας και της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Κρήτης (ΙΛΑΕΚ), της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Χανίων, μα πάνω από όλα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, υπήρξε ένας άνθρωπος που προσέφερε στη γνώση και τη μεταλαμπάδευση της στις νέες γενιές, εμβαθύνοντας στην Κρήτη και τις παραδόσεις της.

Ο τόπος μας υπήρξε τυχερός για την αγάπη που έτρεφε για αυτόν ο Σταμάτης Αποστολάκης αλλά και τη σχολαστικότητα με την οποία ασχολήθηκε με το νησί, την ιστορία και τις παραδόσεις του.

Εκ μέρους του Δήμου Χανίων και του Δημοτικού μας Συμβουλίου, εκφράζω στους οικείους του τα ειλικρινή και θερμά μου συλλυπητήρια”.

Συλλυπητήριο ψήφισμα του Δήμου Καντάνου-Σελίνου – Θα δοθεί το όνομά του σε κεντρικό δρόμο

Ο Δήμος Καντάνου-Σελίνου με ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, αριθμός απόφασης 1/2023, εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια του για τον θάνατο του σπουδαίου Σελινιώτη, δάσκαλου και λαογράφου, Σταμάτη Αποστολάκη.

Ο Σταμάτης Αποστολάκης γεννήθηκε το 1932, στην Αγία Ειρήνη. Παιδί πολύτεκνης αγροτικής οικογένειας με ιδιαίτερο ζήλο για τα γράμματα σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία της Ρόδου και διορίστηκε στην Δημόσια Εκπαίδευση, αρχικά στο σχολείο Κορεστίων της Δ. Μακεδονίας και κατόπιν στα σχολεία του Επανωχωρίου, του Ροδοβανίου και του Αγριλέ. Στη συνέχεια δίδαξε στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων και στο 6ο Δημοτικό Χανίων, απ΄ όπου και αφυπηρέτησε μετά από σχεδόν 40 χρόνια ευδόκιμης υπηρεσίας.

Η αφοσίωσή του στο λειτούργημα του δασκάλου υπήρξε υποδειγματική και η συμβολή του στη διαπαιδαγώγηση των νέων ανθρώπων ήταν καθοριστική στα δύσκολα μεταπολεμικά χρόνια.

Ο Σταμάτης Αποστολάκης από τη δεκαετία του 1950 μελέτησε με ιδιαίτερη αγάπη και κατέγραψε τη λαογραφία και τον πολιτισμό της επαρχίας Σελίνου. Πάνω από 200 μελέτες του αφορούν την ανάδειξη του τοπικού λαϊκού πολιτισμού.

Υπήρξε μελετητής και βαθύς γνώστης της τοπικής ιστορίας, του αγώνα και της Αντίστασης κατά των Γερμανών.

Η τεράστια συμβολή του στην καταγραφή και μελέτη των Ριζίτικων τραγουδιών αποτυπώθηκε στο βιβλίο του «Ριζίτικα, τα δημοτικά τραγούδια της Κρήτης», που βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.

Τον Μάρτιο του 2017 χειροθετήθηκε Άρχων Προστάτης των Γραμμάτων από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Ο Σταμάτης Αποστολάκης , πνευματικός άνθρωπος και μελετητής της ιστορίας και του πολιτισμού της επαρχίας Σελίνου υπήρξε πρότυπο ήθους και κοινωνικής προφοράς. Σεμνός , γλυκομίλητος και απανταχού παρών στα μικρά και στα μεγάλα πνευματικά γεγονότα υπήρξε ο αιώνιος έφηβος της λαϊκής μας παράδοσης , ο πρεσβευτής της Ιστορίας και της Λαογραφίας του Σελίνου.

Τιμούμε την μνήμη του και την τεράστια συμβολή του στη συλλογική μας αυτογνωσία και στην πνευματική ζωή του τόπου μας.

Αποφασίζουμε να παραστεί αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου με τον Δήμαρχο
Αντώνιο Περράκη στην εξόδιο ακολουθία.

Αποφασίζουμε να δοθεί το όνομα του εκλιπόντος σε κεντρικό δρόμο του Δήμου Καντάνου Σελίνου.

The post Σήμερα το τελευταίο αντίο στον σπουδαίο δάσκαλο Σταμάτη Αποστολάκη appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σήμερα, Σταμάτη Αποστολάκη,simera, stamati apostolaki