Γιατί φιλιόμαστε; Τι απαντά η επιστήμη

Όσο κι αν οι περισσότεροι από εμάς φιλιόμαστε ασυναίσθητα, σαν κάτι να μας ωθεί να το κάνουμε, αν το καλοσκεφτούμε είναι κάπως περίεργο. Ακουμπάμε ο ένας τα χείλη του άλλου, ανταλλάσσοντας υγρά και μάλιστα νιώθουμε καλά με αυτό.

Υπάρχουν διάφορες θεωρίες σχετικά με το πώς ξεκίνησε, ωστόσο οι επιστήμονες πιστεύουν πως είναι μία συμπεριφορά επίκτητη, δεδομένου ότι περίπου το 10% των ανθρώπων δεν φιλιούνται καθόλου, ενώ άλλοι φιλιούνται λιγότερο με ρομαντική και σεξουαλική διάθεση. Κάποιοι άλλοι, όμως, πιστεύουν πως το φιλί είναι μια ενστικτώδης αντίδραση, χωρίς να υπάρχει κάποια απόλυτη

απάντηση στο θέμα.

Τι πιστεύει η επιστήμη;

Το φιλί είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την αγάπη, δεδομένου ότι προκαλεί μια χημική αντίδραση στον εγκέφαλο, κατά την οποία εκκρίνεται η οξυτοκίνη, η “ορμόνη της αγάπης”, η οποία έχει να κάνει με τη στοργή και τη δέσμευση. Σύμφωνα με μία έρευνα του 2013, η οξυτοκίνη είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους άνδρες, καθώς χρησιμεύει στη δέσμευση ενώ τους κάνει να μένουν μονογαμικοί. Από την άλλη, για τις γυναίκες η οξυτοκίνη ρέει άφθονη κατά τη γέννα και τον θηλασμό, δυναμώνοντας τον δεσμό μητέρας και παιδιού.

Όσο για τα ρομαντικά φιλιά, συνδέονται με τη ντοπαμίνη, την ορμόνη της χαράς, που εκκρίνεται όταν πραγματοποιείς κάτι που σε κάνει να νιώθεις καλά. Και μάλιστα, όσο λαμβάνεις αυτές τις ορμόνες, τόσο το σώμα σου τις αποζητά. Έτσι, αν εξακολουθείς να φιλιέσαι με το άλλο σου μισό στη σχέση που βρίσκεται, θα απολαμβάνεις τα εν λόγω οφέλη. Παράλληλα, σύμφωνα με μία έρευνα του 2013, τα ζευγάρια που βρίσκονταν σε μακροχρόνια σχέση και φιλιόνταν συχνά, είχαν πιο αυξημένη ικανοποίηση στη σχέση τους. Από την άλλη, είναι μια ένδειξη σεξουαλικής διάθεσης, καθώς μην ξεχνάμε πως οι γυναίκες χρησιμοποιούν το φιλί για να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν με τον πιθανό σύντροφο στο επόμενο στάδιο, όπως αναφέρουν παλαιότερες έρευνες. Άλλωστε, για τις γυναίκες το φιλί είναι πολύ σημαντικό, καθώς μπορεί να κόψει άδοξα μία πιθανή σχέση.

Φιληθείτε. Κάνει καλό!

Και πέρα από τα διαφορετικά είδη αγάπης και φιλιών, θυμήσου πως και μόνο η κίνηση σε κάνει να νιώθεις καλά. Αυτό οφείλεται στις πολλές νευρικές απολήξεις που υπάρχουν στα χείλη που ακόμα κι αν τα ακουμπήσεις σε ένα ζεστό δέρμα, θα νιώσεις καλύτερα. Παράλληλα, οι ορμόνες που εκκρίνονται κατά την πράξη, καταφέρνουν να μειώσουν τα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, με αποτέλεσμα να είσαι πιο ήρεμη και χαλαρή.

shape.gr

The post Γιατί φιλιόμαστε; Τι απαντά η επιστήμη appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα