Γιώργος Σεφέρης: 60 χρόνια από τη βράβευσή του με Νόμπελ Λογοτεχνίας – Η ιστορική του ομιλία
Στην μακρόχρονη ιστορία των βραβείων Νόμπελ, μόνο δύο Έλληνες κατόρθωσαν να κατακτήσουν την ύψιστη τιμή για το έργο τους, και ήταν και οι δύο ποιητές της Γενιάς του ’30: ο Γιώργος Σεφέρης και ο Οδυσσέας Ελύτης.
Ο πρώτος Έλληνας που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, ήταν ο Γιώργος Σεφέρης, στις 24 Οκτωβρίου 1963. Η ομιλία του κατά την τελετή απονομής του βραβείου στις 10 Δεκεμβρίου του 1963 στη Στοκχόλμη, έμεινε στην ιστορία. Ο Σεφέρης επελέγη «για το υπέροχο λυρικό ύφος του, που είναι εμπνευσμένο από ένα βαθύ αίσθημα για το ελληνικό πολιτιστικό ιδεώδες», ανάμεσα
Η ιστορική ομιλία του Σεφέρη στη Στοκχόλμη
«Τούτη την ώρα αισθάνομαι πως είμαι ο ίδιος μια αντίφαση. Αλήθεια, η Σουηδική Ακαδημία έκρινε πως η προσπάθειά μου σε μια γλώσσα περιλάλητη επί αιώνες, αλλά στην παρούσα μορφή της περιορισμένη, άξιζε αυτή την υψηλή διάκριση. Θέλησε να τιμήσει τη γλώσσα μου, και να – εκφράζω τώρα τις ευχαριστίες μου σε ξένη γλώσσα. Σας παρακαλώ να μου δώσετε τη συγγνώμη που ζητώ πρώτα πρώτα από τον εαυτό μου.
Ανήκω σε μια χώρα μικρή. Ένα πέτρινο ακρωτήρι στη Μεσόγειο, που δεν έχει άλλο αγαθό παρά τον αγώνα του λαού του, τη θάλασσα, και το φως του ήλιου. Είναι μικρός ο τόπος μας, αλλά η παράδοσή του είναι τεράστια και το πράγμα που τη χαρακτηρίζει είναι ότι μας παραδόθηκε χωρίς διακοπή. Η ελληνική γλώσσα δεν έπαψε ποτέ της να μιλιέται. Δέχτηκε τις αλλοιώσεις που δέχεται καθετί ζωντανό, αλλά δεν παρουσιάζει κανένα χάσμα. Άλλο χαρακτηριστικό αυτής της παράδοσης είναι η αγάπη της για την ανθρωπιά· κανόνας της είναι η δικαιοσύνη. Στην αρχαία τραγωδία, την οργανωμένη με τόση ακρίβεια, ο άνθρωπος που ξεπερνά το μέτρο πρέπει να τιμωρηθεί από τις Ερινύες. O ίδιος νόμος ισχύει και όταν ακόμη πρόκειται για φυσικά φαινόμενα: «Ήλιος ουχ υπερβήσεται μέτρα» λέει ο Ηράκλειτος· «ει δε μη, Ερινύες μιν Δίκης επίκουροι εξευρήσουσιν».
Συλλογίζομαι πως δεν αποκλείεται ολωσδιόλου να ωφεληθεί ένας σύγχρονος επιστήμων, αν στοχαστεί τούτο το απόφθεγμα του Ίωνα φιλοσόφου. Όσο για μένα συγκινούμαι παρατηρώντας πως η συνείδηση της δικαιοσύνης είχε τόσο πολύ διαποτίσει την ελληνική ψυχή, ώστε να γίνει κανόνας και του φυσικού κόσμου. Και ένας από τους διδασκάλους μου, των αρχών του περασμένου αιώνα, γράφει: «…θα χαθούμε, γιατί αδικήσαμε…». Αυτός ο άνθρωπος ήταν αγράμματος· είχε μάθει να γράφει στα τριάντα πέντε χρόνια της ηλικίας του. Αλλά στην Ελλάδα των ημερών μας, η προφορική παράδοση πηγαίνει μακριά στα περασμένα όσο και η γραπτή. Το ίδιο και η ποίηση. Είναι για μένα σημαντικό το γεγονός ότι η Σουηδία θέλησε να τιμήσει και τούτη την ποίηση και όλη την ποίηση γενικά, ακόμη και όταν αναβρύζει ανάμεσα σ’ ένα λαό περιορισμένο. Γιατί πιστεύω πως τούτος ο σύγχρονος κόσμος όπου ζούμε, ο τυραννισμένος από το φόβο και την ανησυχία, τη χρειάζεται την ποίηση. Η ποίηση έχει τις ρίζες της στην ανθρώπινη ανάσα – και τι θα γινόμασταν, αν η πνοή μας λιγόστευε; Είναι μια πράξη εμπιστοσύνης – κι ένας Θεός το ξέρει αν τα δεινά μας δεν τα χρωστάμε στη στέρηση εμπιστοσύνης.
Παρατήρησαν, τον περασμένο χρόνο, γύρω από τούτο το τραπέζι, την πολύ μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις ανακαλύψεις της σύγχρονης επιστήμης και στη λογοτεχνία· παρατήρησαν πως ανάμεσα σ’ ένα αρχαίο ελληνικό δράμα και ένα σημερινό η διαφορά είναι λίγη. Ναι, η συμπεριφορά του ανθρώπου δε μοιάζει να έχει αλλάξει βασικά. Και πρέπει να προσθέσω πως νιώθει πάντα την ανάγκη ν’ ακούει τούτη την ανθρώπινη φωνή που ονομάζουμε ποίηση. Αυτή τη φωνή που κινδυνεύει να σβήσει κάθε στιγμή από στέρηση αγάπης και ολοένα ξαναγεννιέται. Κυνηγημένη, ξέρει πού να ‘βρει καταφύγιο· απαρνημένη, έχει το ένστικτο να πάει να ριζώσει στους πιο απροσδόκητους τόπους. Γι’ αυτή δεν υπάρχουν μεγάλα και μικρά μέρη του κόσμου. Το βασίλειό της είναι στις καρδιές όλων των ανθρώπων της γης. Έχει τη χάρη ν’ αποφεύγει πάντα τη συνήθεια, αυτή τη βιομηχανία. Χρωστώ την ευγνωμοσύνη μου στη Σουηδική Ακαδημία, που ένιωσε αυτά τα πράγματα· που ένιωσε πως οι γλώσσες, οι λεγόμενες περιορισμένης χρήσης, δεν πρέπει να καταντούν φράχτες, όπου πνίγεται ο παλμός της ανθρώπινης καρδιάς· που έγινε ένας Άρειος Πάγος ικανός: να κρίνει με αλήθεια επίσημη την άδικη μοίρα της ζωής, – για να θυμηθώ το Σέλλεϋ, τον εμπνευστή, καθώς μας λένε, του Αλφρέδου Νομπέλ, αυτού του ανθρώπου που μπόρεσε να εξαγοράσει την αναπόφευκτη βία με τη μεγαλοσύνη της καρδιάς του.
Σ’ αυτό τον κόσμο, που ολοένα στενεύει, ο καθένας μας χρειάζεται όλους τους άλλους. Πρέπει ν’ αναζητήσουμε τον άνθρωπο, όπου και να βρίσκεται.
Όταν, στο δρόμο της Θήβας, ο Oιδίπους συνάντησε τη Σφίγγα κι αυτή του έθεσε το αίνιγμά της, η απόκρισή του ήταν: ο άνθρωπος. Τούτη η απλή λέξη χάλασε το τέρας. Έχουμε πολλά τέρατα να καταστρέψουμε. Ας συλλογιστούμε την απόκριση του Oιδίποδα».
Η ζωή και το έργο του πρώτου Έλληνα Νομπελίστα
Ο Γιώργος Σεφεριάδης, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στα Βουρλά της Σμύρνης, στις 29 Φεβρουαρίου 1900, σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο, που ίσχυε τότε στην περιοχή. Ήταν πρωτότοκος γιος οικογένειας λογίων, της Δέσπως και του Στυλιανού Σεφεριάδη. Στα 18 του χρόνια βρέθηκε στο Παρίσι για σπουδές στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σορβόνης.
Από το 1927 εργάζεται στη διπλωματική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών ως ακόλουθος πρεσβείας.
Η πρώτη του ποιητική συλλογή, με τον τίτλο «Στροφή», εκδόθηκε το 1931, την χρονιά που ο Γιώργος Σεφέρης διορίζεται διευθυντής του Ελληνικού προξενείου στο Λονδίνο, όπου θα υπηρετήσει μέχρι και το 1934.
Ακολούθησαν «Η στέρνα», «Το μυθιστόρημα», το «Τετράδιο Γυμνασμάτων», τα «Ημερολόγια καταστρώματος» και όλα τα υπόλοιπα, που εδραίωσαν ένα νέο κεφάλαιο της νεοελληνικής ποιητικής δημιουργίας.
Το 1941 μαζί με τη σύζυγό του Μαρώ Ζάννου ακολουθεί την ελληνική κυβέρνηση στη Μέση Ανατολή στην Αλεξάνδρεια και στη συνέχεια στο Κάιρο όπου διορίζεται Γενικός Διευθυντής τύπου Μέσης Ανατολής. Το 1944 εκδίδει στο Κάιρο τις «Δοκιμές». Επιστρέφει στην Αθήνα τον Σεπτέμβρη της ίδιας χρονιάς και το 1945 αναλαμβάνει τη διεύθυνση του πολιτικού γραφείου του αντιβασιλέα Δαμασκηνού. Από το 1947 μέχρι και τις αρχές του 1951 υπηρετεί στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα.
Ασχολείται ενεργά με το Κυπριακό ζήτημα από το 1951 μέχρι και το 1962, υπηρετώντας κυρίως στην Ελληνική πρεσβεία του Λονδίνου. Το 1960 ο Σεφέρης συναντάει στο Λονδίνο τον Μίκη Θεοδωράκη και θα ακολουθήσει η παρουσίαση τεσσάρων μελοποιημένων ποιημάτων του με τον τίτλο «Επιφάνια».
Η ύψιστη αναγνώριση του έργου του ήρθε με τη βράβευση του το 1963 με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, για το οποίο είχε προταθεί άλλες τρεις χρονιές, το 1955, το 1961 και το 1962.
Άξια αναφοράς είναι και η στάση του Σεφέρη κατά την περίοδο της δικτατορίας, αρχικά με την περιφρονητική σιωπή του και τον Μάρτιο του 1969 με τη δήλωση του κατά της χούντας των συνταγματαρχών, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η απώλεια του δικαιώματος χρήσης διπλωματικού διαβατηρίου και ο τίτλος του πρέσβη επί τιμή.
Ο Γιώργος Σεφέρης πέθανε δύο χρόνια αργότερα, στις 20 Σεπτεμβρίου 1971, και η κηδεία του εξελίχθηκε στην πρώτη αντιδικτατορική εκδήλωση από την επιβολή της χούντας. Στην Πύλη του Ανδριανού διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων και το πλήθος τραγούδησε το μελοποιημένο από τον Μίκη Θεοδωράκη ποίημα του Σεφέρη «Άρνηση» (Στο περιγιάλι το κρυφό).
ertnews.gr
The post Γιώργος Σεφέρης: 60 χρόνια από τη βράβευσή του με Νόμπελ Λογοτεχνίας – Η ιστορική του ομιλία appeared first on zarpanews.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αθηνών – Κορίνθου: Γυναίκα σκοτώθηκε οδηγώντας ανάποδα στην Εθνική – Νεκρός και οδηγός μηχανής
- Γυναίκα που ταξίδευε με τρένο από το Λονδίνο προς το Αμπερντίν αρνήθηκε να παραχωρήσει την θέση της σε ηλικιωμένη και αναφέρει το γιατί.
- Σεπόλια: Το κινητό του Μίχου μίλησε – Παρίστανε την 12χρονη και έκλεινε τα ραντεβού
- «Μας πέταξαν ακόμη και ψυγείο…» - Τι κατέθεσαν οι αστυνομικοί στη δίκη της οικογένειας Ινδαρέ
- Χειρουργική επέμβαση σε ηλικιωμένο και πρόωρος θάνατος
- Αλλαγή πλάνων στον Παναθηναϊκό λόγω Αϊτόρ
- Ζευγάρι Αρμενίων νεαρών ανέβασε φωτογραφίες λίγο πριν αυτοκτονήσει
- Τα ζώδια για την εβδομάδα από 24 έως 30 Οκτωβρίου
- Ο Αλέξης Κούγιας είπε γιατί ανέλαβε τη Ρούλα Πισπιρίγκου (βίντεο)
- «Χρονοταξιδιώτης» προειδοποιεί για πτώση μετεωρίτη στην Ευρώπη το 2023 – Θα βρεθεί καταφύγιο με μυστικά αρχαίων πολιτισμών
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις zarpanews
- Γιώργος Σεφέρης: 60 χρόνια από τη βράβευσή του με Νόμπελ Λογοτεχνίας – Η ιστορική του ομιλία
- Κρήτη | Πώς θα παραχθεί ποιοτικό ελαιόλαδο – Οδηγίες προς τους παραγωγούς και τα ελαιοτριβεία
- Έκτακτο επίδομα παιδιού: Ποιοι παίρνουν 420 ευρώ τα Χριστούγεννα
- «Παγώνει» το Rouk Zouk Special με τη Ζέτα Μακρυπούλια
- Κρήτη | Συναγερμός σε σούπερ μάρκετ – Τηλεφώνησαν για βόμβα
- Χανιώτης κυνηγός ευχαριστεί – Η ΕΜΑΚ έσωσε τον σκύλο του στον Ψηλορείτη | Photos
- Τραγωδία με δύο νεκρούς στην εθνική οδό: Ηλικιωμένη μπήκε αντίθετα στην Αθηνών-Κορίνθου και συγκρούστηκε με μηχανή
- Ποιοι τουρίστες ξόδεψαν τα περισσότερα τον Αύγουστο
- Ο ύπνος επηρεάζει την οδήγηση – Τι έδειξε έρευνα για τα τροχαία ατυχήματα
- Πέθανε στα 46 του ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας του Ολυμπιακού Ανατόλι Ζουρπένκο
- Τελευταία Νέα zarpanews
- Γιώργος Σεφέρης: 60 χρόνια από τη βράβευσή του με Νόμπελ Λογοτεχνίας – Η ιστορική του ομιλία
- Ποιοι τουρίστες ξόδεψαν τα περισσότερα τον Αύγουστο
- Έκτακτο επίδομα παιδιού: Ποιοι παίρνουν 420 ευρώ τα Χριστούγεννα
- Κρήτη | Πώς θα παραχθεί ποιοτικό ελαιόλαδο – Οδηγίες προς τους παραγωγούς και τα ελαιοτριβεία
- Κρήτη | Συναγερμός σε σούπερ μάρκετ – Τηλεφώνησαν για βόμβα
- Χανιώτης κυνηγός ευχαριστεί – Η ΕΜΑΚ έσωσε τον σκύλο του στον Ψηλορείτη | Photos
- Πέθανε στα 46 του ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας του Ολυμπιακού Ανατόλι Ζουρπένκο
- «Παγώνει» το Rouk Zouk Special με τη Ζέτα Μακρυπούλια
- Τραγωδία με δύο νεκρούς στην εθνική οδό: Ηλικιωμένη μπήκε αντίθετα στην Αθηνών-Κορίνθου και συγκρούστηκε με μηχανή
- Ο ύπνος επηρεάζει την οδήγηση – Τι έδειξε έρευνα για τα τροχαία ατυχήματα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- 28η Οκτωβρίου γιορτάζουμε με ζωντανή μουσική στην Περιβόλα
- «Ή θα είμαστε ενωμένοι ή θα πεθάνουμε» – Η πρώτη «οδηγία» Σουνάκ στους βουλευτές του
- Βόρεια Προάστια: Βίντεο ντοκουμέντο από το δίδυμο των διαρρηκτών που «χτύπαγε» καταστήματα κι εταιρείες
- Το Αζερμπαϊτζάν έτοιμο να διπλασιάσει τις ποσότητες φυσικού αερίου στην ΕΕ
- Καταγράφηκε για πρώτη φορά ο απόκοσμος ήχος του μαγνητικού πεδίου της Γης (Ηχητικό)
- Ξεκίνησε η δίκη του Δημήτρη Ινδαρέ και των δύο γιών του
- ΕΡΓΑΝΗ: Μέχρι 31 Οκτωβρίου η υποβολή του εντύπου Ε4
- Ξεκινούν οι αιτήσεις για επιχορήγηση νεανικής επιχειρηματικότητας
- Ο ΟΗΕ ζητά επείγοντα βήματα για να αντιμετωπιστεί η εξαγωγή σιτηρών από λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα
- Τώρα είναι η στιγμή για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μπουν αποφασιστικά στον ψηφιακό κόσμο