Η διατροφή που μας φτιάχνει τη διάθεση

Όταν κανείς βιώνει μία άσχημη συνθήκη στη ζωή του επιλέγει να στραφεί συνήθως στο φαγητό που «φτιάχνει τη διάθεση» και δημιουργεί ένα αίσθημα χαράς. Σίγουρα αυτό το comfort food δεν είναι μια σαλάτα, ωστόσο φαίνεται πως μεγαλύτερη ευτυχία κρύβεται στα φυλλώδη λαχανικά από ότι σε ένα παγωτό ή σε ένα πιάτο μακαρόνια με κιμά.

«Η

κατανάλωση ενός παγωτού ή τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες στέλνει τρυπτοφάνη στον εγκέφαλο», τόνισε η Δρ. Uma Naidoo, διατροφική ψυχίατρος και διευθύντρια διατροφικής και μεταβολικής ψυχιατρικής στο Γενικό Νοσοκομείο Μασαχουσέτης στη Βοστώνη.

Η τρυπτοφάνη είναι ένα αμινοξύ που βοηθά το σώμα να παράγει σεροτονίνη, μία ορμόνη που ανεβάζει τη διάθεση. Αλλά αυτό το συναίσθημα μπορεί να γίνει εθιστικό, προκαλώντας στον οργανισμό την επιθυμία για τρόφιμα που τελικά θα μειώσουν τη διάθεση, καθώς αυξάνουν επίσης το σάκχαρο στο αίμα.

Ειδικότερα, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, επεξεργασμένο αλεύρι ή κορεσμένα λίπη ενεργοποιούν τη φλεγμονή, η οποία συνδέεται στενά με την κατάθλιψη.

Αντιθέτως, πολυάριθμες μελέτες δείχνουν πως η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φρούτα, λαχανικά, ψάρια και δημητριακά ολικής άλεσης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της κατάθλιψης καταπολεμώντας τη φλεγμονή.

Ακόμα πιο ειδικά, για κάθε 100 γραμμάρια φρούτων ή λαχανικών που καταναλώνονται, ο κίνδυνος κατάθλιψης μειώνεται έως και 5%, σύμφωνα με μία μετανάλυση 18 μελετών που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Nutrition.

Ο λόγος που οι άνθρωποι δεν συνδέουν τη σαλάτα με την ανεβασμένη διάθεση είναι κυρίως επειδή δεν προκαλούν σε εκείνον που τις καταναλώνει κάποιο αίσθημα ευχαρίστησης.

Επίσης, «οι άνθρωποι», όπως τονίζει ο Michel Lucas, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα κοινωνικής και προληπτικής ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Laval, στο Κεμπέκ «δεν τρώνε απαραίτητα για την υγεία τους για αυτό και οι τροφές που ξυπνούν παιδικές αναμνήσεις προσφέρουν παρηγοριά είτε κάνουν καλό στον οργανισμό είτε όχι». Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, «πρέπει να αποκτήσουμε διαφορετική σχέση με το φαγητό που καταναλώνουμε.

Αν για παράδειγμα προτιμάτε τα λεμόνια, ο φρεσκοστυμμένος χυμός λεμονιού είτε κάτι εντελώς διαφορετικό από τη γεύση του χυμού λεμονιού που συναντάμε στο εμπόριο, για αυτό θα πρέπει να μείνουμε μακριά από τα υπερ- επεξεργασμένα τρόφιμα».

Η κατανάλωση ολόκληρων τροφών και μία συνολική διατροφή που βασίζεται στις φυτικές τροφές είναι ο καλύτερος τρόπος να μεγιστοποιήσει κανείς την πρόσληψη των φαγητών που βελτιώνουν την καλή διάθεση, τόνισε ο καθηγητής Lucas. Όπως επιπλέον προτείνει η Δρ.Naidoo οι διατροφικές αλλαγές θα πρέπει να συντελεστούν αργά «ξεκινήστε μειώνοντας τις τροφές που προκαλούν κατάθλιψη».

Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται επεξεργασμένα, ιδιαίτερα εξευγενισμένα τρόφιμα με λίγες φυτικές ίνες, όπως τα πρόχειρα φαγητά και τα fast food που μαγειρεύονται με επεξεργασμένα φυτικά έλαια, τρανς λιπαρά, τεχνητά γλυκαντικά και τρόφιμα με πρόσθετα σάκχαρα.

«Σιγά σιγά προσθέστε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και τροφές με πολύ φυλλικό οξύ» ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που ανακουφίζει από την κατάθλιψη, τόνισε η ίδια. «Αυτές είναι πολύ σημαντικές για τη διάθεση μας» πρόσθεσε τονίζοντας πως «μπορούν να βρεθούν σε σκούρα φυλλώδη λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, φασόλια, μπιζέλια, ψάρια και άλλες τροφές. Το σπανάκι, τα λαχανάκια Βρυξελλών και τα σπαράγγια είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φυλλικά άλατα».

Ταυτόχρονα, πολλά μπαχαρικά όπως είναι η πιπερόριζα (τζίντζερ), ο κουρκουμάς και το μαύρο πιπέρι επίσης βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια και το λιναρόσπορο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ίσως το πιο σημαντικό είναι να κατανοήσουμε πως είναι είναι μία ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία που δεν φέρνει άμεσα αποτελέσματα από τη μία μέρα στην άλλη αλλά πιο μακροπρόθεσμα.

ygeiamou.gr

The post Η διατροφή που μας φτιάχνει τη διάθεση appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα