Η διαβητολόγος Λουκία Καλογεράκη μιλάει για τον σακχαρώδη διαβήτη, τη νόσο με τις σοβαρές επιπλοκές

Στο Zarpa Radio 89.6 και στην Ανδρονίκη Κοκοτσάκη μίλησε η διευθύντρια της Β’ Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, διαβητολόγος, κυρία Λουκία Καλογεράκη. Θέμα της συζήτησης ο σακχαρώδης διαβήτης, μία νόσος με παγκόσμια κατανομή και σοβαρές επιπλοκές στους ασθενείς. Και μπορεί η παγκόσμια ημέρα σακχαρώδη διαβήτη να γιορτάζεται κάθε χρόνο

στις 14 Νοεμβρίου, ωστόσο κάθε μέρα ο σακχαρώδης διαβήτης είναι επίκαιρος και θεωρείται παγκόσμια πανδημία όπως ο covid 19 αλλά η μεγάλη διαφορά είναι στην μεταδοτικότητα.

Η κυρία Καλογεράκη τόνισε ότι τώρα πια δεν πρέπει να φοβόμαστε την νόσο όπως παλιά, το μέλλον είναι πολύ αισιόδοξο, ειδικά από το 1921 που ανακαλύφθηκε η ινσουλίνη, που ήταν η ορμόνη που πραγματικά έδωσε ζωή στους ασθενείς.

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία μεταβολική διαταραχή η οποία μεταφράζεται σε αύξηση του σακχάρου στο αίμα, παραπάνω δηλαδή από τις κανονικές τιμές. Αυτό σημαίνει ότι η διαταραχή οφείλεται στην ελαττωμένη έκκριση ινσουλίνης, η οποία μπορεί να είναι απόλυτη ή σχετική. Το πάγκρεας που βρίσκεται πίσω από το στομάχι και εκκρίνει ορμόνες μεταξύ αυτών και η ινσουλίνη ή εκκρίνει λιγότερη ποσότητα σακχάρου ή καθόλου.

Η ινσουλίνη είναι σημαντική γιατί ανοίγει διαύλους για να περάσει το σάκχαρο στο αίμα.

Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι σακχαρώδη διαβήτη.

Ο τύπος 1 ή αλλιώς νεανικός διαβήτης, εμφανίζεται σε μικρά ποσοστά και σε ηλικίες κάτω των 35 ετών που έχουν πλήρη έλλειψη ινσουλίνης. Ο διαβήτης αυτός είναι ανοσολογικής αιτίας, δηλαδή ο οργανισμός αυτοκαταστρέφει κάποια κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη και δεν έχει κληρονομική αιτιολογία. Αφορά συνήθως ηλικίες 13 – 14 ετών και τα συμπτώματα εμφανίζονται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα όπως απώλεια βάρους, θάμπωμα ματιών, ξηροστομία κ.α.

Ο διαβήτης τύπου 2 αφορά το 80 με 90%, άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών υπέρβαρα και εμφανίζουν συμπτώματα όταν τα πράγματα είναι πολύ άσχημα. Εδώ δεν υπάρχει αυτοανοσία αλλά ευθύνονται περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως η καθιστική ζωή, ο τρόπος διατροφής, η έλλειψη άσκησης και η κληρονομικότητα.Υπάρχει και ο διαβήτης που εμφανίζεται κατά την διάρκεια της κύησης καθώς κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης υπάρχουν ορμόνες που ανταγωνίζονται την ινσουλίνη.Δεν υπάρχει πλήρης ίαση στους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη. Για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 χορηγείται ινσουλίνη, ενώ για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 ο ασθενής αν έχει μία καλή διατροφή, ασκείται, τα πράγματα μπορεί να πάνε πολύ καλά.Υπάρχουν πολλά φάρμακα που στοχεύουν στην καλή ρύθμιση του σακχάρου και θεραπείες ευέλικτες που δεν προκαλούν κρίσεις υπογλυκαιμίας.Η κυρία Καλογεράκη επισήμανε ότι οι διαβητικοί πρέπει και οφείλουν να εμβολιαστούν κατά του Covid 19,καθώς ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Γενικά η άμυνα του ασθενούς με διαβήτη είναι ελαττωμένη και πρέπει να είναι “ρυθμισμένος”.Οι μισοί από τους ασθενείς με Covid 19 που νοσηλεύονται σε μονάδες ή εντατικές είναι διαβητικοί. Αυτό το έχουμε δει στα Χανιά αλλά και παγκόσμια.Εκτός αυτού, έχουμε δει δυστυχώς ότι ασθενείς με Covid 19, χωρίς προηγούμενο σακχαρώδη διαβήτη αύξησαν το σάκχαρο τους, έκαναν σοβαρές επιπλοκές σε σημείο να μην λειτουργεί το πάγκρεας.Φαίνεται ότι ο ιός συνδέεται με ένα ένζυμο που υπάρχει και στο πάγκρεας και καταστρέφει τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη. Δεν ξέρουμε αν θα παραμείνουν διαβητικοί αυτοί οι ασθενείς και σε ποιον τύπο διαβήτη ή αν είναι ένας άλλος τύπος για τον οποίο ξεκινάνε τώρα οι μελέτες.Δυστυχώς τα ποσοστά ανθρώπων που νοσούν από σακχαρώδη διαβήτη έχουν αυξηθεί και αυτό συνδέεται με τον τρόπο ζωής μας γιατί ο πολιτισμός έφερε και πολλά δεινά, μεταξύ αυτών και τον διαβήτη.Οι επιπλοκές είναι σοβαρές με κυριότερες τα καρδιαγγειακά επεισόδια, εγκεφαλικά, ακρωτηριασμούς άκρων.Σημαντική είναι η ομάδα των γιατρών που στηρίζει τον ασθενή, γιατροί, ψυχολόγοι, νοσηλευτές, αλλά και η οικογένεια. Σημαντικός είναι επίσης ο ρόλος του νοσηλευτή καθώς πρόκειται ουσιαστικά για τον συνδετικό κρίκο μεταξύ γιατρού και ασθενούς.Τέλος, η κα Καλογεράκη επεσήμανε ότι στην Ελλάδα μόλις το 1,6 % των νοσηλευτών που είναι εξειδικευμένοι στον σακχαρώδη διαβήτη αντιστοιχεί σε 1000 ασθενείς…zarpanews.gr

The post Η διαβητολόγος Λουκία Καλογεράκη μιλάει για τον σακχαρώδη διαβήτη, τη νόσο με τις σοβαρές επιπλοκές appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα