Η ΙΛΑΕΚ για τις Πηγές των Αρμένων: «Να σωθεί αυτός ο ιστορικός χώρος»

Να σωθεί ο ιστορικός χώρος των Πηγών των Αρμένων και του γύρω περιβάλλοντος ζητά μέσα από επιστολή – ανακοίνωσή της η Ιστορική Λαογραφική και Αρχαιολογική Εταιρεία Κρήτης:

«Η ΙΛΑΕΚ δεν μπορεί να μείνει σιωπηρή στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των πηγών Αρμένων και του περιβάλλοντος ιστορικού και αρχαιολογικού χώρου.

Το νερό είναι ένα δημόσιο αγαθό, που πρέπει με κάθε τρόπο και μέσο να προστατεύσουμε,

ο χώρος έχει μεγάλη ιστορική σημασία που με την ευκαιρία πρέπει να αναδειχτεί. Δίπλα ακριβώς στις τρεις πηγές απ’ όπου υδροδοτείται και αρδεύεται ο Αποκόρωνας, επενδυτής, ξεκίνησε εργασίες κατασκευής τουριστικού καταλύματος, οικειοποιούμενος τον περιβάλλοντα χώρο των πηγών και κλείνοντας την πρόσβαση σε αυτές.

Σε αυτόν το χώρο: «…Εις Αρμένους εν τω μέσω πλήθους πηγών και ποταμών υπάρχει μεγάλη ιστορική πλάτανος, υπό της οποίας την 22 Μαΐου 1822 υπεγράφη υπό της Κρητικής Συνελεύσεως το καταρτισθέν εις Επίδαυρον πολίτευμα…» (Καλλίνικος Κυρ. Κριτοβουλίδης)
Ήταν ο ιστορικός “πλάτανος του Μπουρνάζου” κάτω από τον οποίο πραγματοποιήθηκε η “Κρητική Συνέλευση” στις 22 Μαϊου 1822 και υπογράφηκε από τους Κρητικούς το Σύνταγμα της Επιδαύρου και η “Συνέλευση των Κρητών” το 1897 με την ηγετική παρουσία του Ελευθερίου Βενιζέλου. Ο πλάτανος μπορεί να κάηκε μένει μια πλάκα να θυμίζει την ιστορικότητα του χώρου, η Ιστορία και η σημασία όμως δεν καίγονται!

Αλλά επίσης έχει μεγάλη σημασία η ύπαρξη Αρχαιολογικού χώρου μέσα στον οικισμό των Αρμένων. Σε μικρή απόσταση βόρεια των πηγών υπάρχει η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου του 16ου αιώνα, με λείψανα μιας παλιότερης εκκλησίας του 13ου αιώνα και πιο κάτω παλαιοχριστιανικής βασιλικής του 6ου αιώνα με ψηφιδωτά δάπεδα, που επεκτείνεται ανατολικά τουλάχιστον μέχρι τον πλάτανο της πλατείας και από τις άλλες πλευρές σε απροσδιόριστη απόσταση. Από τον αρχαιολόγο Μανόλη Μπορμπουδάκη επίσης, αναφέρεται η ύπαρξη μια ακόμη παλαιοχριστιανικής βασιλικής κάτω από την εκκλησία της Παναγίας στα νότια, επίσης σε μικρή απόσταση από τις πηγές. Πρόκειται τουλάχιστον για ένα παλαιοχριστιανικό οικισμό καθόλου ασήμαντο, μέσα στους Αρμένους.

Τέτοια μεγάλη σπουδαιότητα και ιστορία του χώρου δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί και να αποκλειστεί η προσβασιμότητά του.

Συντασσόμενοι με τους ανθρώπους των Αρμένων ενώνουμε την φωνή μας με του ε.ε αρχαιοτήτων κ. Μ. Ανδριανάκη και του ιστορικού κ. Στρατή Μπουρνάζου να σωθεί αυτός ο ιστορικός χώρος και να αναδειχτεί όπως του αρμόζει από τους υπεύθυνους φορείς».

The post Η ΙΛΑΕΚ για τις Πηγές των Αρμένων: «Να σωθεί αυτός ο ιστορικός χώρος» appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΙΛΑΕΚ, Πηγές, Αρμένων,ilaek, piges, armenon