Καλογερής: “Η σύνδεση με το αεροδρόμιο είναι πιο αναγκαία κι από τον ίδιο τον ΒΟΑΚ”

Τελείως διαφορετική χάραξη από αυτή που προέβλεπε η παλιά μελέτη θα έχει η σύνδεση ΒΟΑΚ-Αεροδρομίου Χανίων και δεν θα περνάει από τους οικισμούς του Αρωνίου και του Πιθαρίου, όπως επιβεβαίωσε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής το μεσημέρι της Πέμπτης, μιλώντας στο Zarpa Radio 89.6 και τον Λεωνίδα Φιλικόζη. Ο αντιπεριφερειάρχης εξήγησε ότι η νέα μελέτη που κάνει το υπουργείο Υποδομών

θα λύσει τα προβλήματα που έκαναν ακατάλληλη την προηγούμενη, αλλά θα χρειαστεί χρόνο για να ξεκινήσει το έργο:

“Η αλλαγή που ανήγγειλε ο υπουργός έχει να κάνει με την παλιά μελέτη που προωθούσαμε ως περιφέρεια, από την εποχή της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης ακόμα. Δεν εγκρίθηκε ποτέ και δώσαμε την έγκριση να την κάνει το υπουργείο. Θα ξεκινήσει με έναν κόμβο στον ΒΟΑΚ ο οποίος ευτυχώς συμπεριλήφθηκε στη μελέτη, θα περάσει από το περιφερειακό συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα και ήταν απαίτησή μας. Δεν ξέρω αν θα κατασκευαστεί στο πλαίσιο της παραχώρησης, πιο πιθανό είναι όμως να κατασκευαστεί τώρα”

Την Τετάρτη στα Χανιά παρουσιάστηκαν βασικά στοιχεία της μελέτης, στο πλαίσιο της επίσκεψης του υφυπουργού Υποδομών. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ο δρόμος θα περνάει από τα όρια της στρατιωτικής περιοχής στο Ακρωτήρι, θα υπάρξει μια μεγάλη γέφυρα και θα καταλήγει 1 χιλιόμετρο δυτικά του κόμβου της Σούδας, όπου θα γίνει νέος κόμβος.

“Αυτή τη στιγμή οριστικοποιείται η χάραξη, αλλά για να πούμε ότι είναι έτοιμη θα πρέπει να περάσει από σαράντα κύματα. Πρέπει να εγκριθεί από τον στρατό γιατί περνάει από τις παρυφές στρατιωτικών μονάδων και σε αυτό ζητάμε τη βοήθεια των βουλευτών μας. Και μετά θα χρειαστούμε έναν χρόνο για την περιβαλλοντική αδειοδότηση και να δημοπρατηθεί. Θα πρέπει να βρεθούν και τα χρήματα”, είπε ο κ. Καλογερής.

Όλα τα παραπάνω αναμένεται να διαρκέσουν τουλάχιστον δύο χρόνια, με τον αντιπεριφερειάρχη πάντως να τονίζει ότι η σύνδεση ΒΟΑΚ-Αεροδρομίου με έναν σύγχρονο δρόμο είναι επιτακτική ανάγκη:

“Το αεροδρόμιο αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια, το Ρέθυμνο εξυπηρετείται κατά το ήμισυ από τα Χανιά και με το αεροδρόμιο στο Καστέλι Πεδιάδος αναμένεται να πέσει ακόμα μεγαλύτερο βάρος στα Χανιά και θα έχουμε μεγαλύτερο ποσοστό ακόμα. Το έργο αυτό είναι ακόμα πιο επιτακτική ανάγκη και από τον ίδιο τον ΒΟΑΚ“.

Κερίτης, Ταυρωνίτης και τμήμα Χανιά-Κίσσαμος του ΒΟΑΚ

Ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε και σε άλλα έργα που ξεκινούν ή δημοπρατούνται το επόμενο διάστημα. Για τη γέφυτα Κερίτη είπε ότι θα ξεκινήσει εντός ενάμιση μήνα, ενώ για για το τμήμα Χανιά-Κίσσαμος του ΒΟΑΚ τόνισε ότι θα κοστίσει περισσότερο, αλλά η μελέτη “τρέχει”:

“Για το Χανιά-Καστέλι εκπονούνται οι μελέτες τώρα για να προλάβουν, διότι είναι και αυτό στη σύμβαση παραχώρησης. Ήταν προαίρεση, έχει υπογραφεί στη σύμβαση και η προαίρεση αυτή 37 χιλιομέτρων έχει όνομα, Χανιά-Καστέλι. Αναμένεται να κοστίσει παραπάνω το έργο, γιατί θα πρέπει ο ΑΔΜΗΕ να μετακινήσει το καλώδιο που έχει τοποθετηθεί εκεί σε κάποια σημεία. Αυτό το κόστος θα μπει στην παραχώρηση, ενώ μελέτες έχουν γίνει από τον ΑΔΜΗΕ, άρα είναι πολύ προχωρημένο.

Για την παράκαμψη στο Καστέλι τώρα ξεκινάει η μελέτη από το υπουργείο, γιατί αντιλήφθηκαν ότι δεν γίνεται να φτάνει ο ΒΟΑΚ στο Καστέλι και να ξεφορτώνει όλη την κίνηση στον κεντρικό δρόμο της πόλης. Είχε βαλτώσει η μελέτη, είχε αποβιώσει ο μελετητής, αλλά τώρα ανέλαβε το υπουργείο να την προχωρήσει.

Για το φράγμα Ταυρωνίτη, οι τρεις μεγαλύτερες εταιρίες το διεκδικούν και προχωράει. Η γέφυρα του Κερίτη θα ξεκινήσει πάραυτα, εγκρίνονται οι μελέτες που έχει υποβάλει ο ανάδοχος και σε ένα με ενάμιση μήνα υπολογίζουμε να ξεκινήσει. Ο ανάδοχος έχει κάνει τα γεωτεχνικά για να δει πως θα θεμελιώσει το έργο, προχωράει η οριστικοποίηση των μελετών. Επίσης πέρασε από το Ελεγκτικό Συνέδριο η σύμβαση για το έργο Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας Γεωργιούπολη-Πετρές και σε ένα με ενάμιση μήνα ο εργολάβος μπορεί να εγκατασταθεί”, δήλωσε ο κ. Καλογερής.

zarpanews.gr

The post Καλογερής: “Η σύνδεση με το αεροδρόμιο είναι πιο αναγκαία κι από τον ίδιο τον ΒΟΑΚ” appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα