Κατώτατος μισθός: Το 46% των αμειβόμενων ζουν σε συνθήκες στέρησης
Η αγοραστική δύναμη του εργαζομένου που λαμβάνει τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα είναι η έβδομη χαμηλότερη μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, ενώ το 46% των μισθωτών στην χώρα μας που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και ζουν σε συνθήκες υλικής στέρησης. Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η αύξηση του 2% είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης οι αυξήσεις κυμαίνονται μεταξύ 11% και 22%.
Τα στοιχεία αυτά για την
Τα στοιχεία του Ινστιτούτου δείχνουν ότι οι κατώτατοι μισθοί στη χώρα μας παρουσιάζουν σημαντική απόκλιση από τους μισθούς της βορειοδυτικής Ευρώπης. Εκρηκτικό είναι και το άνοιγμα της διαφοράς της αγοραστικής δύναμης των κατώτατων μισθών της Ελλάδος με απόσταση 5% από την Πορτογαλία και 45% από την Ιρλανδία.
Προκειμένου να εξηγήσει με στοιχεία γιατί είναι απαραίτητη η σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού, το ΙΝΕ ΓΣΕΕ παραθέτει τα εξής στοιχεία:
Έκρηξη της ακρίβειας. Τον Ιανουάριο του 2022, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε 6,2% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021. Η αύξηση αυτή είναι η μεγαλύτερη από την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωζώνη έως σήμερα και ταυτόχρονα η υψηλότερη των τελευταίων 25 ετών.
Αγοραστική δύναμη των κατώτατων αμοιβών. Η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων που λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα, είναι η έβδομη χαμηλότερη μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ. Το κύμα ακρίβειας οδηγεί σε διαρκή μείωση της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού, η οποία από 4,5% τον Αύγουστο του 2021 ανήλθε τον Δεκέμβριο σε 10,4%. Τον Ιανουάριο του 2022, η προγραμματισμένη αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% περιόρισε σε μικρό βαθμό την απώλεια αγοραστικής δύναμης, η οποία ανήλθε τελικά σε 12,1%. Η αύξηση του κατώτατου μισθού περιόρισε την απώλεια αγοραστικής δύναμης μόλις κατά 0,2%, αφού χωρίς αυτήν η απώλεια αγοραστικής δύναμης θα ήταν 12,3%. Η διαφορά από τα κράτη-μέλη της βόρειας, της δυτικής και της νότιας περιφέρειας είναι μεγάλη και συνεχίζει να αυξάνεται.
Για παράδειγμα, σε κράτη-μέλη στα οποία εφαρμόστηκαν Προγράμματα Οικονομικής Προσαρμογής με σημαντικές παρεμβάσεις στον κατώτατο μισθό, όπως στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία, το χάσμα στην αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού σε σχέση με την Ελλάδα μεγάλωσε. Το 2021 η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα ήταν 1% χαμηλότερη από της Πορτογαλίας και 43% από της Ιρλανδίας. Τον Ιανουάριο του 2022 η διαφορά ανήλθε σε 5% και 45% αντίστοιχα.
Οι αυξήσεις του 2022. Στην περίπτωση της Ελλάδας, η αύξηση 2% από την 1η Ιανουαρίου του 2022 ήταν από τις χαμηλότερες στην ΕΕ. Πρέπει επίσης να υπογραμμιστεί ότι την περίοδο 2020-2021 στην Ελλάδα δεν έγινε καμία αύξηση στον κατώτατο μισθό. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση της Γερμανίας, στην οποία πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αυξηθεί άμεσα ο κατώτατος μισθός κατά 15%, ώστε να ξεπεράσει το 60% του διάμεσου εισοδήματος, το οποίο, όπως θα αναλύσουμε παρακάτω, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ως στόχο για να καταστεί ο κατώτατος ένας μισθός αξιοπρεπούς διαβίωσης. Ταυτόχρονα, οι αυξήσεις των κατώτατων μισθών στα περισσότερα κράτη-μέλη της ανατολικής Ευρώπης κυμαίνονται μεταξύ 11% και 22%.
Η απόκλιση. Τα στοιχεία αναδεικνύουν δύο δεδομένα: Πρώτον, παρατηρείται μια τάση απόκλισης όσον αφορά τις εξελίξεις στον κατώτατο μισθό μεταξύ της Ελλάδας και των περισσότερων βόρειων και δυτικών κρατών-μελών της ΕΕ.
Δεύτερον, τα βαλκανικά κράτη – μέλη και τα κράτη-μέλη της ανατολικής Ευρώπης συγκλίνουν με ταχύτερο ρυθμό προς τον μέσο όρο της ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, η αύξηση του κατώτατου μισθού πρέπει να αποτελέσει πρωταρχικό στόχο της οικονομικής πολιτικής της χώρας μας, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθεί η οικονομική και η κοινωνική σταθερότητα και ανάπτυξη, θα βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης για ένα σημαντικό τμήμα εργαζομένων και θα μειωθεί η ανασφάλεια και η επισφάλεια που διακρίνει σήμερα την αγορά εργασίας.
Μισθός αξιοπρεπούς διαβίωσης. Ο ευρωπαϊκός αυτός θεσμός δημιουργήθηκε για να βάλει ένα κατώτατο όριο στο επίπεδο διαβίωσης των εργαζομένων και στο εργατικό κόστος στο οποίο πρέπει οι επιχειρήσεις να προσαρμόσουν τη λειτουργία τους. Ωστόσο, στην Ελλάδα ο κατώτατος μισθός απέχει πολύ από το να καταστεί ένα θεσμικό εργαλείο για την επίτευξη μιας βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, το ποσοστό των μισθωτών στην Ελλάδα που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και ζουν σε συνθήκες υλικής στέρησης είναι 46%, το υψηλότερο ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ. Επιπλέον, η διαφορά με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη είναι εξαιρετικά μεγάλη. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στη δεύτερη στην κατάταξη Ρουμανία, το αντίστοιχο ποσοστό είναι δέκα ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από την Ελλάδα, ενώ στην Πορτογαλία τριανταπέντε ποσοστιαίες μονάδες.
ot.gr
The post Κατώτατος μισθός: Το 46% των αμειβόμενων ζουν σε συνθήκες στέρησης appeared first on zarpanews.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πάτρα: «Τι είδε η Τζωρτζίνα να κάνει στην Ίριδα η μητέρα» - Συλλήψεις ακόμα και την Τετάρτη
- Αδειάζουν λογαριασμούς στο λεπτό – Πως να προστατευτώ;
- Ξεκινά το σχέδιο «internet για όλους» με 27 ευρώ και ταχύτητα 10 Μbps
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Αυτό είναι το σημείο – κλειδί για τη στρατιωτική επιχείρηση του Πούτιν
- Οι πάροχοι ρεύματος αλλάζουν μονομερώς τα τιμολόγια
- Δ. Μπούρλος: Πότε θα δοθούν αυξήσεις στις συντάξεις - Ποιοι μένουν εκτός
- Ασημίνα Ουστάλλι: Στο χειρουργείο για τρίτη φορά η πρώην παίκτρια του MasterChef
- Συντάξεις: Τι παίρνουν σε όλα τα Tαμεία οι δικαιούχοι συντάξεων αναπηρίας και θανάτου [πίνακες]
- Έρχονται συλλήψεις - Η μητέρα «ενοχλεί» στο τηλέφωνο μάρτυρα που μίλησε - Στο σφυρί για 645.000 ευρώ η πολυτελής μεζονέτα του Φιλιππίδη στο Ψυχικό
- Κίνα: Απίθανο να υπάρχουν επιζώντες από τη συντριβή του μοιραίου Boeing 737 – Τι προκάλεσε την απώλεια ελέγχου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις zarpanews
- Οι… αμήχανες χειραψίες του Πούτιν: Όταν κανείς δεν θέλει να του σφίξει το χέρι | Video
- Ανήλικοι σάπισαν στο ξύλο 16χρονο για ένα προσβλητικό SMS
- Σεισμός στην Κρήτη: Κουνήθηκε ξανά το Αρκαλοχώρι
- Κρήτη | Τρεις συλλήψεις για όπλα και ναρκωτικά μέσα στη νύχτα
- MasterChef: Ποιοι είναι οι τρεις παίκτες που θα ξαναδώσουν μάχη για να παραμείνουν στο παιχνίδι
- Συνεχίζει η ανοδική πορεία των κρουσμάτων στα Χανιά – Πότε θα δούμε την κορύφωση αυτού του κύματος της πανδημίας
- Ζαφειρόπουλος: Γιατί τα κρούσματα στην Κρήτη παραμένουν υψηλά – «Λάθος» ότι η Όμικρον 2 είναι πιο ήπια
- Πάτρα: Μαρτυρία σοκ για την Τζωρτζίνα και τη μητέρα της – «Δεν χρειάζεται να της δώσεις νερό, δεν έχει 40 βαθμούς»
- Ο Ζελένσκι επιμένει στην ανάγκη συνάντησης με τον Πούτιν για τη λήξη του πολέμου
- Αρναουτάκης για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού: «Ένας θησαυρός που πρέπει να διαφυλαχθεί»
- Τελευταία Νέα zarpanews
- Κατώτατος μισθός: Το 46% των αμειβόμενων ζουν σε συνθήκες στέρησης
- Οι… αμήχανες χειραψίες του Πούτιν: Όταν κανείς δεν θέλει να του σφίξει το χέρι | Video
- Γιώργος Τράγκας: Τι λέει η ιδιόχειρη διαθήκη του – Σε ποιους αφήνει 12 εκατ. ευρώ μετρητά
- Δεν φορούσαν μάσκες και το πλήρωσαν – Πόσα πρόστιμα έπεσαν στα Χανιά και σε όλη την Κρήτη
- Κρήτη | Τρεις συλλήψεις για όπλα και ναρκωτικά μέσα στη νύχτα
- MasterChef: Ποιοι είναι οι τρεις παίκτες που θα ξαναδώσουν μάχη για να παραμείνουν στο παιχνίδι
- Ζαφειρόπουλος: Γιατί τα κρούσματα στην Κρήτη παραμένουν υψηλά – «Λάθος» ότι η Όμικρον 2 είναι πιο ήπια
- Αρναουτάκης για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού: «Ένας θησαυρός που πρέπει να διαφυλαχθεί»
- Πάτρα: Μαρτυρία σοκ για την Τζωρτζίνα και τη μητέρα της – «Δεν χρειάζεται να της δώσεις νερό, δεν έχει 40 βαθμούς»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Στέκια για τέλεια πίτσα και cocktails
- Ανακάλυψη – ορόσημο 5.000 εξωπλανητών – Δείτε το βίντεο της NASA
- Καβς - Λέικερς 120-131: Φοβερό triple double ο ΛεΜπρόν, «πλήγωσε» το αγαπημένο Κλίβελαντ
- Ιωάννα Μαλέσκου: Στέλνει μήνυμα σε όσους τη στεναχώρησαν στο παρελθόν (Εικόνα)
- Κίνημα Αλλαγής: Οι συναντήσεις του Σημίτη με πρώην βουλευτές και η άποψη του για τις κινήσεις Ανδρουλάκη
- Ιρπίν, Μαριούπολη, Τσερνίγκοφ στις φλόγες από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς - Ο φόβος για τα χημικά όπλα και το δημοψήφισμα του Ζελένσκι
- «Πρέπει να είμαστε ενωμένοι για την ειρήνη»: Οι Maneskin σε παγκόσμια περιοδεία πλην της Ρωσίας - Την αποκλείουν λόγω του πολέμου
- Νομοσχέδιο για την Υγεία: Bonus για τους πολίτες που εγγράφονται σε οικογενειακό γιατρό
- Εφημερεύοντα Φαρμακεία Πάτρας - Αχαΐας, Τρίτη 22 Μαρτίου 2022
- Ζελένσκι: Δημοψήφισμα για τους όποιους συμβιβασμούς με τη Ρωσία