Κορoνοϊός – Εμβόλια: Ποια είναι πιο αποτελεσματικά ενάντια στις μεταλλάξεις

Η έλευση της πιο μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα τοποθέτησε τα εμβόλια υπό από το μικροσκόπιο των ερευνητών, με τα τελευταία δεδομένα από το Πανεπιστήμιο του Yale να υποστηρίζουν ότι δύο εμβόλια, αυτά της Pfizer και της Moderna, παρέχουν επαρκή προστασία από τις πολλαπλές μεταλλάξεις του κορωνοϊού, λόγω της επαρκούς ενίσχυσης του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στο Nature, όσοι μολύνθηκαν από τον ιό πριν τον εμβολιασμό τους, παρουσίασαν ισχυρότερη ανοσοαπόκριση σε όλες τις μεταλλάξεις σε

σύγκριση με όσους απλώς εμβολιάστηκαν χωρίς να μολυνθούν από τον ιό.

Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα, αν και προκύπτουν από μικρή μελέτη σε υγειονομικούς, είναι μάλλον καθησυχαστικά, καθώς οι μολύνσεις από τη μετάλλαξη Δέλτα ανάμεσα και σε εμβολιασμένους έχουν αυξηθεί και εγείρονται ερωτήματα σχετικά με τις νέες παραλλαγές του κορωνοϊού που μπορεί να ανακύψουν.

«Τα εμβόλια προκαλούν την παραγωγή υψηλών επιπέδων αντισωμάτων έναντι της μετάλλαξης Δέλτα αλλά και των περισσότερων παραλλαγών», σημειώνει η Akiko Iwasaki, καθηγήτρια ανοσοβιολογίας και συν-συγγραφέας της μελέτης. «Και δύο δόσεις σίγουρα είναι καλύτερες από μία» συμπληρώνει.

Τι εξέτασαν οι ερευνητές 

Η ερευνητική ομάδα σύλλεξε δείγματα αίματος από 40 υγειονομικούς του Συστήματος Υγείας του Πανεπιστημίου Yale New Haven το διάστημα μεταξύ του Νοεμβρίου του 2020 και του Ιανουαρίου του 2021 πριν την πραγματοποίηση του εμβολιασμού τους. Τις ακόλουθες βδομάδες, λάμβαναν περιοδικά επιπλέον δείγματα αφού οι εθελοντές έλαβαν την πρώτη και τη δεύτερη δόση των εμβολίων mRNA ή Pfizer-BioNTech.

Τα συγκεκριμένα δείγματα αίματος μετά εκτέθηκαν σε 16 διαφορετικές παραλλαγές του ιού SARS-CoV-2, του ιού δηλαδή που προκαλεί την λοίμωξη Covid-19, συμπεριλαμβανομένης της μετάλλαξης Δέλτα, και έπειτα μετρήθηκαν τα αντισώματα και η απόκριση των Τ κυττάρων σε κάθε μία από τις παραλλαγές (κανένας από τους εθελοντές δεν εκτέθηκε στον ιό.)

Οι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν στοιχεία σχετικά με την αυξημένη ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος σε όλα τα δείγματα αίματος, αν και η δυναμική της απόκρισης διέφερε ανά παραλλαγή και ανά άτομο. Όσον αφορά την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στην παραλλαγή Δέλτα, όπως προέκυψε από τα δείγματα των εθελοντών, ήταν γενικά ισχυρή – και ακόμη ισχυρότερη σε δείγματα που συλλέχθηκαν μετά τις δεύτερες δόσεις του εμβολίου των υγειονομικών.

Σύμφωνα με την Δρ Iwasaki, όσον αφορά την επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα, η ίδια θεωρεί πως αυτό οφείλεται στην εξαιρετικά μολυσματική φύση της παραλλαγής Δέλτα σε σύγκριση με άλλες προηγούμενες μεταλλάξεις, η οποία μπορεί να ξεπεράσει την ανοσολογική άμυνα του οργανισμού, παρά στην αναποτελεσματικότητα των εμβολίων. Επιπλέον, προηγούμενες μελέτες έχουν αποδείξει ότι όσοι εμβολιάστηκαν και παρόλα αυτά νόσησαν, δεν παρουσίασαν σοβαρά συμπτώματα.

Μια άλλη φάση της μελέτης περιλάμβανε τον διαχωρισμό των υγειονομικών σε δύο ομάδες: όσους είχαν μολυνθεί από τον κορονοϊό πριν τον εμβολιασμό τους και όσους δεν είχαν μολυνθεί καθόλου. Αυτό που παρατήρησαν οι ερευνητές είναι ότι όσοι είχαν μολυνθεί από τον ιό πριν τον εμβολιασμό τους, είχαν χτίσει πιο ισχυρή άμυνα σε σύγκριση με όσους δεν είχαν μολυνθεί από τον ιό: «Η ανάρρωση μετά τη νόσηση από κορονοϊό είναι σαν κάποιος να λαμβάνει την πρώτη δόση του εμβολίου» επισημαίνει η Iwasaki.

Μάλιστα, μια ενισχυτική δόση για όσους έχουν εμβολιαστεί θα μπορούσε να έχει παρόμοια αποτελέσματα, αυξάνοντας τα αντισώματα και τα Τ λεμφοκύτταρα που θωρακίζουν τον οργανισμό ενάντια στις λοιμώξεις.

ygeiamou.gr

The post Κορoνοϊός – Εμβόλια: Ποια είναι πιο αποτελεσματικά ενάντια στις μεταλλάξεις appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα