Κορονοϊός: Γιατί η καραντίνα μειώθηκε στις 5 μέρες

Την ίδια ώρα που η παραλλαγή της omicron φαίνεται πως είναι λιγότερο επιβλαβής από τις προηγούμενες παραλλαγές όσον αφορά τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και της νόσου, τις νοσηλείες και τους θανάτους, ταυτόχρονα ένας ειδικός σε θέματα ιολογίας που μίλησε σε ειδική συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων για την COVID-19 τόνισε πως από τα μέχρι στιγμής στοιχεία που υπάρχουν, φαίνεται πως η περίοδος μολυσματικότητας της παραλλαγής Όμικρον δεν φαίνεται βάσει στοιχείων να είναι μικρότερη από τις άλλες παραλλαγές.

Τότε πώς εξηγείται

το γεγονός ότι η περίοδος της συνιστώμενης καραντίνας ήταν σημαντικά μικρότερη σε σύγκριση με τις προηγούμενες παραλλαγές του κορωνοϊού βάσει των επίσημων οδηγιών;

«Οι αποφάσεις που λαμβάνονται σε διαφορετικά κράτη του κόσμου για την περίοδο καραντίνας και απομόνωσης όσων μολύνθηκαν από την Όμικρον βασίζονται σε στοιχεία από την μοντελοποίηση αλλά λαμβάνουν επίσης υπόψιν το γεγονός ότι η Όμικρον προκαλεί πιο ήπια νόσο με λιγότερες νοσηλείες και θανάτους.

Είναι ένας τρόπος επιστροφής σε κάτι που μοιάζει με την κανονικότητα» τόνισε η Δρ. Marjolein Irwin-Knoester, ιολόγος από το ιατρικό κέντρο του Πανεπιστημίου Groningen στην Ολλανδία.

«Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία πάντως, δεν προκύπτει πως το άτομο που κόλλησε Όμικρον θα είναι μολυσματικό για λιγότερο χρονικό διάστημα από ό,τι θα ήταν με τις προηγούμενες παραλλαγές» πρόσθεσε ο ίδιος.

Βάσει των τωρινών δεδομένων (τα στοιχεία ωστόσο αλλάζουν διαρκώς), οι περίοδοι καραντίνας και απομόνωσης κυμαίνονταν από τις 4 ημέρες για τη Νορβηγία και τη Δανία, στις 5 ημέρες για την Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο με αρνητικό τεστ αντιγόνου, έως 7 ημέρες για το Βέλγιο, την Ισπανία και τους εμβολιασμένους στη Γαλλία, στις 10 ημέρες όπως ορίζει η σύσταση του Π.Ο.Υ. και όπως αποφάσισαν κράτη όπως είναι η Γερμανία, οι ανεμβολίαστοι της Γαλλίας και η γενική σύσταση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις στον κανόνα, όπως όταν το άτομο θα πρέπει να παρατείνει την απομόνωσή του (έως και 14 ημέρες), σε περίπτωση που εξακολουθεί να έχει συμπτώματα όπως πυρετό ή βήχα.

Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό, φαίνεται πως παρά το γεγονός ότι η εμβολιαστική κάλυψη τιθάσευσε τον μολυσματικό ιό, ωστόσο για την Όμικρον η ευεργετική επίδραση του εμβολιασμού είναι πιθανότατα μικρότερη.

Στην περίπτωση των ανοσοκατεσταλμένων, ιδίως σε μεταμοσχευμένους και αιματολογικούς ασθενείς, η αποβολή του ιού μπορεί να συνεχιστεί επί μήνες. Αυτό όμως δεν είναι κάτι που συμβαίνει σε όλους τους ασθενείς.

Ιδίως στους χώρους υγειονομικής περίθαλψης, χρησιμοποιείται μεγαλύτερος χρόνος από την έναρξη των συμπτωμάτων για την απομόνωση του ασθενή ενώ στο Ιατρικό Κέντρο του Groningen, οι ομάδες των ιατρών χρησιμοποιούν την τιμή Ct (το ιικό φορτίο που υπολογίζεται από το PCR) για να εκτιμήσουν τη μεταδοτικότητά τους.

Η Δρ. Irwin-Knoester πάντως τόνισε πως για τις λοιμώξεις που προκαλούνται από την Όμικρον, οι 7 ημέρες καραντίνας και απομόνωσης θα μπορούσαν να αποτελούν ασφαλή λύση για τις περισσότερες περιπτώσεις των λοιμώξεων.

Ωστόσο η ίδια πιστεύει πως οι 5 ημέρες αποτελούν μία αποδεχτή ισορροπία μεταξύ της λοίμωξης από τον ιό και της κανονικότητας στην οποία επιθυμούν να επιστρέψουν τα κράτη και οι κοινωνίες μετά από περίπου 2 χρόνια γεμάτα περιορισμούς.

Καταλήγοντας πάντως, όπως τόνισε και η ίδια, αυτό που θα μπορούσε να διαταράξει τις ισορροπίες είναι μία νέα παραλλαγή, ειδικά αν προκαλεί σοβαρότερη ασθένεια και αν «ξεγλιστρήσει» από την ανοσία των εμβολίων, στην οποία περίπτωση, θα πρέπει οι χώρες να επιστρέψουν σε μεγαλύτερες περιόδους απομόνωσης – με τις 7 ημέρες να αποτελούν τη μικρότερη περίοδο, κατέληξε η ίδια.

ygeiamou.gr

The post Κορονοϊός: Γιατί η καραντίνα μειώθηκε στις 5 μέρες appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κορονοϊός,koronoios