Κρήτη | Έρευνα για τα δαγκώματα από τα αδέσποτα – Το προφίλ των υποψήφιων θυμάτων

Πρωτοποριακή έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον προϊστάμενο της Δημοτικής Αστυνομίας Ιεράπετρας κ. Ιωάννη Μαρίνο Γαϊτανάκη σχετικά με τις επιθέσεις και τα δαγκώματα σκύλων σε ανθρώπους σε ολόκληρο τον δήμο Ιεράπετρας.

Σε αυτή την έρευνα αναλύθηκαν όλα τα δαγκώματα που δηλώθηκαν στη Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Ιεράπετρας κατά την περίοδο 2017-2021. Συνολικά βρέθηκαν 98 περιστατικά (μ.ο. 19,6 ανά έτος), τα οποία μεταφράζονται σε 0,78 δαγκώματα/επιθέσεις ανά 1.000 κατοίκους. Κατά τη διετία 2019-21, περίπου 150 δημότες επισκέφτηκαν το νοσοκομείο για να αντιμετωπιστούν στα επείγοντα τραύματα

από δαγκώματα ζώων, ενώ την ίδια περίοδο καταγράφηκαν 19 τροχαία ατυχήματα για τα οποία κυρίως υπεύθυνο ήταν ένα ζώο.

Μάλιστα στη Δημοτική Αστυνομία Ιεράπετρας λειτουργεί μοναδική πλατφόρμα καταγραφής επιθέσεων και δαγκωμάτων στην ιστοσελίδα του Δήμου.

Το προφίλ

Το προφίλ ενός υποψήφιου θύματος για την πόλη της Ιεράπετρας, το οποίο στατιστικά κινδυνεύει περισσότερο, είναι: άνδρας, ηλικίας άνω των 50 ετών, ο όποιος οδηγεί αμέριμνος μηχανάκι, εντός πόλεως, μια καθημερινή ημέρα της άνοιξης. Αυτός κινδυνεύει από ένα δάγκωμα στα κάτω άκρα, επιπέδου 2 ή 3 της κλίμακας Dunbar, μάλλον από έναν δεσποζόμενο, ημίαιμο, αρσενικό, μεγαλόσωμο σκύλο, ο όποιος χωρίς επιτήρηση εισέρχεται και εξέρχεται της οικίας του.

Σημαντικά είναι τα ευρήματα που προέκυψαν ως διαφορές ανάμεσα σε αδέσποτους και δεσποζόμενους σκύλους. Τα αδέσποτα επιτίθενται με μικρότερη συχνότητα και τα δαγκώματά τους είναι λιγότερο σοβαρά με βάση την κλίμακα Dunbar. Όμως, παρά ταύτα, φαίνεται να έχουν δυσμενέστερες συνέπειες και να στοχοποιούνται περισσότερο – και αδίκως – από ορισμένα ΜΜΕ.

Σοβαρό πρόβλημα

«Οι επιθέσεις και τα δαγκώματα σκύλων αποτελούν ένα πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο. Μια επίθεση ή ένα δάγκωμα, δυστυχώς, μπορεί να αποφέρει τραγικές συνέπειες στο ανθρώπινο θύμα, από θάνατο και σοβαρό τραυματισμό μέχρι παραμόρφωση, ουλές, ψυχολογικά προβλήματα κ.ά. Επίσης αποφέρει και τραγικές συνέπειες για το ζώο που δάγκωσε, καθώς, ενώ τις περισσότερες φορές δε φταίει, μπορεί να καταλήξει σε ευθανασία, κακοποιημένο, δηλητηριασμένο κ.λπ. Η έρευνα απέδειξε ότι τα περισσότερα δαγκώματα δεν προέρχονται από αδέσποτα, αλλά από δεσποζόμενα σκυλιά, τα οποία για κάποιο λόγο δεν επιτηρούνται σωστά και εξέρχονται της ιδιοκτησίας τους. Δυστυχώς ο υπερπληθυσμός των σκύλων, η έλλειψη υπεύθυνης ιδιοκτησίας, η έλλειψη παιδείας και η έλλειψη γνώσεων σχετικά με τη γλώσσα του σώματος ενός ζώου δε βοηθούν στην αντιμετώπιση του φαινόμενου», αναφέρει σχετικά ο κ. Γαϊτανάκης.

Ο απολογισμός του 2021

Η χρονιά που πέρασε, υπηρεσιακά άρχισε και τελείωσε για τη Δημοτική Αστυνομία της Ιεράπετρας με υποθέσεις που αφορούσαν τα ζώα συντροφιάς. Δυστυχώς η περιοχή της Κρήτης τυγχάνει να έχει πάρα πολλές υποθέσεις που αφορούν σε κακοποιήσεις ζώων και από αυτό το φαινόμενο δυστυχώς δεν απουσιάζει ούτε η περιοχή της Ιεράπετρας.

«Η ενασχόληση λοιπόν της Δημοτικής Αστυνομίας Ιεράπετρας με τα ζώα προκύπτει αφενός από την έξαρση του φαινομένου και αφετέρου από το πλήθος των επώνυμων καταγγελιών που επίσημα δεχόμαστε ως Υπηρεσία. Συνεπώς για ένα ακόμα έτος η Υπηρεσία μας παρουσιάζει έναν πλούσιο απολογισμό για τα ζώα με στατιστικά στοιχεία μοναδικά πανελληνίως, τόσο σε απόλυτους όσο και σε σχετικούς αριθμούς.

Ενδεικτικά να σας αναφέρω ότι γενικά για το 2021 οι καταγεγραμμένες καταγγελίες που καταγράφηκαν στην Υπηρεσία μας ήταν 1.600 κι από αυτές οι 411 (25,7%) αφορούσαν σε καταγγελία για ζώα, πράγμα που την έφερε στην πρώτη θέση των καταγγελιών. Στη 2η θέση ήταν οι καταγγελίες COVID-19 με 345 (21,5%) και στην 3η οι καταγγελίες καθαριότητας 212 (13,3%). Από αυτό και μόνο φαίνεται η ένταση και η έκταση του προβλήματος. Το γεγονός ότι στην πρώτη θέση των καταγγελιών είναι αυτές για ζώα, δηλαδή το 1/4 του φόρτου, θα πρέπει να προβληματίσει το ΥΠ.ΕΣ. Χρόνια επισημαίνω ότι άλλο είναι μια Δημοτική Αστυνομία ενός μεγάλου αστικού κέντρου και άλλο μία της επαρχίας», υπογραμμίζει ο κ. Γαϊτανάκης.

«Χρειάζεται μεγαλύτερη ευαισθησία από το κράτος»

«Θεωρώ ότι το κράτος θα πρέπει επιτέλους να επιδείξει μεγαλύτερη ευαισθησία στον τομέα που λέγεται “ζώα” (Animal Ethics & Animal Welfare), με “κλειδί” (KFC) την εκπαίδευση όλων των stakeholders, καθώς και εκπαίδευση των παιδιών στα σχολεία, εκπαίδευση των Δήμων στην άσκηση της αρμοδιότητας, των πολιτών με δράσεις ευαισθητοποίησης, των Αρχών ως προς την εφαρμογή του νόμου κ.λπ. Με την επιβολή του νόμου το κράτος να δρα με αυστηρότητα ναι μεν, αλλά συμπληρωματικά. Στην Ελλάδα υπάρχει μονάχα ένα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα (το ΔΠΜΣ “Ζώα: Ηθική, Δίκαιο, Ευζωία”) το οποίο μπορεί να κάνει τη διαφορά όσον αφορά την εκπαίδευση. Παροτρύνετε τον κόσμο να το παρακολουθήσει… Δώστε υποτροφίες ως κράτος. Σε δύο μήνες θα αποφοιτήσουν και οι πρώτοι απόφοιτοι, όλοι πλέον ειδικοί επιστήμονες με πλήρη επιστημονική κατάρτιση», αναφέρει στην απολογιστική του έκθεση ο προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Ιεράπετρας κ. Γιάννης Γαϊτανάκης.

Τέλος, κρίσιμο σημείο για τη διερεύνηση όλων πτυχών του φαινομένου είναι η συλλογή δεδομένων και η τήρηση στατιστικών στοιχείων. Δεν μπορείς να λύσεις ένα πρόβλημα αν πρώτα δεν μπορείς να το ορίσεις, να το μετρήσεις. Και η κάθε εμπλεκόμενη Αρχή ή φορέας θα πρέπει να κρατάει επίσημα στοιχεία, έτσι ώστε να δημιουργηθούν εθνικά στοιχεία.

«Θεωρώ αδιανόητο για το ελληνικό κράτος να μη διαθέτει στοιχεία για το πόσα ακριβώς δεσποζόμενα, πόσα αδέσποτα, πόσες επιθέσεις, πόσα δαγκώματα κ.λπ. συμβαίνουν πανελληνίως και ανά περιοχή. Πιστεύω ότι η Δημοτική Αστυνομία – και ο Δήμος Ιεράπετρας – είναι ο μόνος φορέας που κρατάει πλήρη και κατηγοριοποιημένα στοιχεία για τα ζώα συντροφιάς», καταλήγει ο κ Γαϊτανάκης.

neakriti.gr

The post Κρήτη | Έρευνα| Έρευνα για τα δαγκώματα από τα αδέσποτα – Το προφίλ των υποψήφιων θυμάτων appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα