Μετάλλαξη Όμικρον: Γιατί είναι πιο μεταδοτική και ποιος ο ρόλος του κοινού κρυολογήματος

Η παραλλαγή Όμικρον πιθανώς έχει αποσπάσει και αφομοιώσει γενετικό υλικό από τουλάχιστον έναν άλλο κορονοϊό του κοινού κρυολογήματος, κάτι που εξηγεί σε ένα βαθμό τη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα που φαίνεται να έχει σε σχέση με τη Δέλτα και άλλα προηγούμενα στελέχη του κορονοϊού SARS-CoV-2, ίσως όμως αυτό επίσης να σημαίνει ότι προκαλεί και λιγότερο σοβαρή νόσηση ή και τελείως ασυμπτωματική, σύμφωνα με ερευνητές στις ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες της εταιρείας Nference

της Μασαχουσέτης, η οποία αναλύει βιοϊατρικά δεδομένα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και την “Ουάσιγκτον Ποστ”, ανέλυσαν το γονιδίωμα της Όμικρον και βρήκαν ότι ένα τμήμα του είναι πολύ όμοιο με εκείνο που υπάρχει σε έναν κορονοϊό, ο οποίος προκαλεί κρυολόγημα.

Αυτή η συγκεκριμένη μετάλλαξη της Όμικρον πιθανώς συνέβη σε έναν ξενιστή (ίσως ασθενή) που είχε ταυτόχρονα μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 της Covid-19 και από τον κορονοϊό HCoV-229E του κρυολογήματος. Η εν λόγω κοινή γενετική μετάλλαξη στους δύο ιούς δεν είχε παρατηρηθεί σε καμία από τις προηγούμενες παραλλαγές του SARs-CoV-2, αλλά έχει βρεθεί σε ασθενείς με HIV/AIDS.

Οι ερευνητές, που ακόμη δεν έχουν κάνει επιστημονική δημοσίευση αλλά μόνο προδημοσίευση στη βάση OSF Preprints και τα ευρήματα τους θεωρούνται προκαταρκτικά, θεωρούν ότι η “εντυπωσιακή” ομοιότητα μπορεί να εξηγεί γιατί η Όμικρον φαίνεται πιο ικανή να διαφεύγει της ανοσιακής προστασίας.

Σύμφωνα με όσα μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα κύτταρα στους πνεύμονες και στη γαστρνετερικό σύστημα μπορούν να φιλοξενούν ταυτόχρονα πολλούς κορονοϊούς και άλλους ιούς, και εκεί να γίνεται ανταλλαγή γενετικού υλικού μεταξύ τους. Αυτός ο ανασυνδυασμός προσδίδει μερικές φορές νέα χαρακτηριστικά σε έναν ιό.
Ποιες ηλικίες “χτυπάει” – Τα νεότερα στοιχεία

Την Παρασκευή (03/12) γιατροί στη Νότια Αφρική δήλωσαν ότι καταγράφεται μια απότομη αύξηση των νοσηλειών μικρών παιδιών τις τελευταίες μέρες, τονίζοντας ωστόσο ότι είναι ακόμα νωρίς να πουν αν πρόκειται για ιδιαίτερα ευάλωτη ηλικιακή ομάδα.

Την τρέχουσα εβδομάδα, διάστημα στο οποίο η Νότια Αφρική ενημέρωσε για τη νέα παραλλαγή του κορονοϊού, οι λοιμώξεις εξαπλώθηκαν ταχύτερα από ό,τι στα τρία προηγούμενα κύματα στη χώρα. Οι πρώτες περιπτώσεων αφορούσαν φοιτητές πανεπιστημίου και στη συνέχεια εξαπλώθηκε γρήγορα μεταξύ των νέων, οι οποίοι φαίνεται να το διέσπειραν σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Ωστόσο, επιστήμονες και αξιωματούχοι υγείας δήλωσαν ότι βλέπουν αυξανόμενες εισαγωγές σε νοσοκομεία σε παιδιά κάτω των 5 ετών, μαζί με υψηλότερα ποσοστά θετικότητας σε παιδιά ηλικίας 10-14 ετών.

Η Wassila Jassat, από το Εθνικό Ινστιτούτο Μεταδοτικών Ασθενειών, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου: “Έχουμε δει μια αρκετά απότομη αύξηση σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ιδιαίτερα στις κάτω των 5 ετών”, αναφερόμενη στις νοσηλείες. “Η συχνότητα εμφάνισης σε άτομα κάτω των 5 ετών είναι τώρα η δεύτερη υψηλότερη και δεύτερη μόνο μετά τη συχνότητα σε άτομα άνω των 60 ετών”, είπε.

Οι επιστήμονες ανέφεραν πολλούς πιθανούς λόγους γι’ αυτό. Ο ένας είναι ότι τα παιδιά κάτω των 12 ετών δεν έχουν ακόμα δυνατότητα να κάνουν το εμβόλιο στη Νότια Αφρική. Οι γιατροί ανέφεραν ότι τόσο τα παιδιά όσο και οι γονείς που βρέθηκαν θετικοί δεν είχαν εμβολιαστεί, είπε.

Η επικεφαλής δημόσιας υγείας του NICD, Michelle Groome δήλωσε ότι ο ιός εξαπλώνεται ταχύτερα από οποιοδήποτε άλλη στιγμή της πανδημίας στο Γκαουτένγκ, την επαρχία όπου βρίσκεται το Γιοχάνεσμπουργκ και η πρωτεύουσα Πρετόρια. “Τα προκαταρκτικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι η Όμικρον είναι πιο μεταδοτική και έχει κάποια ανοσολογική διαφυγή”, είπε.

Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες ανέφεραν την Πέμπτη (02/12) ότι οι επαναμολύνσεις ήταν τρεις φορές πιο πιθανές με την Όμικρον, σε σύγκριση με τα στελέχη Δέλτα ή Βήτα. Αν και γενικά οι ασθενείς εμφανίζουν πιο ήπια συμπτώματα, η Groome προειδοποίησε ότι η εμφάνιση σοβαρής νόσησης αναμένεται, αν πρόκειται να εξελιχθεί έτσι, τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Η χώρα κατέγραψε 11.535 νέα κρούσματα την Πέμπτη, κυρίως στο κέντρο του Γκαουτένγκ. Ο αριθμός αυτός είναι πέντε φορές μεγαλύτερος από τα αναφερόμενα κρούσματα μόλις πριν από μία εβδομάδα, όταν Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες ειδοποίησαν τον κόσμο για τη νέα παραλλαγή.

Πηγή: news247.gr

The post Μετάλλαξη Όμικρον: Γιατί είναι πιο μεταδοτική και ποιος ο ρόλος του κοινού κρυολογήματος appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα