Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ: Εκπέμπουν SOS για τη συρρίκνωση προσωπικού και συναυλιών

Μια ομάδα επτά μουσικών που εργάζονται επί σειρά ετών στην Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ– κάποιοι εξ αυτών κοντεύουν να συμπληρώσουν 20ετία – δεν θα έχουν δουλειά με την έλευση του νέου χρόνου καθώς ενημερώθηκαν πως οι συμβάσεις τους δεν θα ανανεωθούν. Οι υπόλοιποι 22 συμβασιούχοι καλούνται, μετά από τόσο χρόνια, να επαναξιολογηθούν μέσω ΑΣΕΠ – διαδικασία την οποία έχουν περάσει ήδη δύο φορές – , χωρίς να προσμετράται η προϋπηρεσία τους σε σχέση με τους υπόλοιπους μουσικούς που θα συμμετάσχουν στη νέα

διαδικασία της προκήρυξης 17 θέσεων, όχι για την συμφωνική ορχήστρα στην οποία έπαιζαν μέχρι προσφάτως, αλλά για την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής και την χορωδία της. Με αυτόν τον τρόπο η διοίκηση της ΕΡΤ θεωρεί πως θα γίνει δικαιότερη κατανομή του αριθμού των συμβάσεων μεταξύ των τριών Συνόλων της.

Η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ

Παράλληλα, σύμφωνα με τις νέες προθέσεις τις διοίκησης, προγραμματίζεται να μειωθούν οι προβλεπόμενες συναυλίες των τριών συνόλων σε 24 ετησίως, ρίχνοντας ακόμη περισσότερο τις μηνιαίες αποδοχές των μουσικών τους, οι οποίες είναι κατά 25% χαμηλότερες από αυτές των υπόλοιπων κρατικών ορχηστρών, και άγγιζουν μετά βίας τα 600 ευρώ.

Τα παραπάνω αποτελούν τα βασικά στοιχεία που οδηγούν ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ να διαμαρτύρονται κάνοντας λόγο για ξεκάθαρη υποβάθμιση του σημαντικού πολιτιστικού τους ρόλου, θέση με την οποία συντάσσονται και κάποιοι από τους πιο σημαντικούς μαέστρους της χώρας.

Διότι αντί να γίνει προσπάθεια, όπως υπογράμμισαν στην σημερινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν, να καλυφθούν οι πολλές κενές οργανικές θέσεις – προβλέπονται 105 στην Συμφωνική ενώ καλύπτονται μόλις οι 51, 63 στην Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής με καλυμμένες τις 35 και 55 για την Χορωδία με καλυμμένες τις 24 – αντιθέτως, ακολουθείται μια λογική συρρίκνωσης.

«Η πολιτική προς την οποία στρέφεται η διοίκησης της ΕΡΤ είναι ξεκάθαρα αυτή των εξωτερικών παραγωγών παρότι είναι κατά πολύ πιο δαπανηρή» υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Καλλιτεχνών Ορχηστρών & Χωροδίας ΕΡΤ ΑΕ Τάσος Γρατσίας ο οποίος αντέκρουσε το επιχείρημα πως κάποιοι από τους μουσικούς των οποίων η σύμβαση δεν θα ανανεωθεί εργάζονται και αλλού λέγοντας: «Ο νόμος δίνει αυτό το δικαίωμα στους μουσικούς. Ωστόσο δεν πρόκειται για διπλοθεσίτες καθώς ποτέ δεν τούς δόθηκε η δυνατότητα να μονιμοποιηθούν στην ΕΡΤ και αμοίβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Εάν τούς δινόταν αυτή η ευκαιρία, δεν θα είχαμε αντίρρηση να κληθούν να επιλέξουν μία από τις δύο θέσεις. Πώς είναι δυνατόν ένας συμβασιούχος να ζήσει με 600 ευρώ;»

«Ο πολιτισμός δεν είναι για να φέρνει χρήματα αλλά για μορφώνει» υπογράμμισε με έμφαση ο διακριμένος μαέστρος και πρώην διευθυντής της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ Άλκης Μπαλτάς συμπληρώνονται πως πρέπει να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις: «Μια ορχήστρα πρέπει να έχει μόνιμα μέλη για να μπορέσει να αποδώσει. Δεν είναι δυνατόν να φέρνεις διαρκώς ξένα σώματα, έκτακτους μουσικούς, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε έργου» σημείωσε.

Από την πλευρά του ο Βύρων Φιδετζής, από τους επιφανέστερους Έλληνες αρχιμουσικούς και επί σειρά ετών διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών επισήμανε: «Όλο αυτό που συμβαίνει με τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ είναι μια ντροπιαστική ιστορία για την ελληνική κοινωνία. Με την συρρίκνωση των ορχηστρών περιορίζεται η εθνική έκφραση του ελληνικού πολιτισμού. Η Ελληνική Επανάσταση έγινε για να μπορούμε να εκφραζόμαστε. Η έκφραση όμως απαιτεί εργαλεία και αυτά τα εργαλεία είναι οι ορχήστρες που εμείς οι ίδιοι κλείνουμε…!».Για τον τελευταίο μουσικό διευθυντή της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ και διεθνώς διακεκριμένο μαέστρο, Γιώργο Πέτρου, «τώρα είναι η ευκαιρία να μπει η ορχήστρα θεσμικά στον ρόλο που τής αξίζει.»

Στο πλευρό των διαμαρτυρόμενων εργαζόμενων στα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ τάσσονται η συντριπτική πλειοψηφία των εγχώριων μουσικών συλλόγων αλλά και πολλοί ακόμη Έλληνες αρχιμουσικοί μεταξύ των οποίων και οι Λουκάς Καρυτινός, Μύρων Μιχαηλίδης, Μίλτος Λογιάδης, Αλέξανδρος Μυράτ, Νίκος Αθηναίων κ.α.

Ο Μύρων Μιχαηλίδης, μάλιστα, αναδεικνύει και την διαχρονικότητα του προβλήματος σημειώνοντας σε σχετική δήλωσή του: «Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ είναι η πιο ιστορική ορχήστρα της χώρας μας και αποτελεί έναν πολιτιστικό θησαυρό ήδη από την έναρξη της λειτουργίας της, το 1938. Δυστυχώς εδώ και 25 χρόνια καμία κυβέρνηση δεν προέβη στην πλήρωση των 54 κενών οργανικών θέσεων της ορχήστρας. Το θεωρώ ντροπή για τη χώρα μου». Παράλληλα καταγγέλλει ως «εκδικητική» την απόφαση της ΕΡΤ να ακυρώσει την συμμετοχή του ως αρχιμουσικού σε δύο από καιρό προγραμματισμένες χριστουγεννιάτικες συναυλίες της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, επειδή εξέφρασε δημόσια την άποψή του για το θέμα.

protothema.gr

The post Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ: Εκπέμπουν SOS για τη συρρίκνωση προσωπικού και συναυλιών appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα