Νηστεία: Πώς να προσαρμόσουμε τη διατροφή μας για ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο

Μπορεί η νηστεία να είναι μια πνευματική άσκηση που έχει σαν στόχο να αναπτύξει την αρετή της εγκράτειας και να καταπολεμήσει την λαιμαργία και άλλα ανθρώπινα πάθη, είναι όμως και μια εξαιρετική ευκαιρία, να αποτοξινώσουμε το σώμα μας από το ζωικό λίπος που εξαιτίας της μεγάλης ποσότητας κορεσμένων λιπαρών που περιέχει, ευθύνεται για τη δημιουργία της αθηρωματικής πλάκας στα αγγεία που μπορεί να οδηγήσει σε στεφανιαία νόσο και άλλες παθήσεις.

Η νηστεία μας δίνει επίσης την ευκαιρία να ρυθμίσουμε το βάρος και να χάσουμε μερικά παραπανίσια κιλά. Συμβαίνει

όμως πάντα αυτό;

Μήπως τελικά, τελειώνοντας τη νηστεία, βρίσκουμε το σώμα μας φορτωμένο με παραπάνω κιλά αντί να έχουμε χάσει μερικά; Τι λάθος κάναμε;

Μπορεί με τη νηστεία να μην λαμβάνουμε λίπος από το κρέας και από τα γαλακτοκομικά, ωστόσο αυξάνουμε τις θερμίδες που παίρνουμε από τους υδατάνθρακες, μιας και το διαιτολόγιο της νηστείας περιλαμβάνει πολλά όσπρια, λαδερά, ρύζι και ζυμαρικά, που συνοδεύονται συχνά, με μεγάλη ποσότητα λαδιού.

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα αφορά τις πρωτεΐνες που βρίσκονται κυρίως στα ζωικά τρόφιμα και ευθύνονται για το αίσθημα κορεσμού που ακολουθεί ένα γεύμα. Κατά τη νηστεία που τα ζωικά αποκλείονται, το αίσθημα του κορεσμού επιτυγχάνεται δυσκολότερα κάτι που οδηγεί σε κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας φαγητού.

Με το τέλος της νηστείας, επίσης, η στέρηση πολλών τροφών που μας αρέσουν μπορεί να μας οδηγήσει σε υπερκατανάλωσή τους, με αποτέλεσμα να φορτωθούμε με επιπλέον βάρος.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να μην πέσουμε στις παραπάνω παγίδες;
Εκείνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να φροντίσουμε ώστε να έχουμε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο κατά τη διάρκεια της νηστείας μας, καταναλώνοντας φρέσκα φρούτα και λαχανικά, να επιλέγουμε δημητριακά ολικής άλεσης, να χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο με μέτρο και να προσθέσουμε στο διαιτολόγιό μας εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης, ασβεστίου και σιδήρου.

Πρωτεΐνη μπορούμε να πάρουμε από τα θαλασσινά αλλά και τα όσπρια που μας δίνουν μάλιστα και πιο ποιοτική πρωτεΐνη, όταν συνδυάζονται με δημητριακά, όπως φακές με ρύζι, ενώ ο σίδηρος που περιέχουν μπορεί να απορροφηθεί καλύτερα, όταν συνδυάζονται με κάποια πηγή βιταμίνης C, πχ. με ντομάτα ή λεμόνι.

Καλό είναι να επιλέγουμε τρόφιμα με πολλές φυτικές ίνες και παράλληλα, να πίνουμε πολύ νερό. Οι ίνες θα διογκωθούν, θα νιώσουμε κορεσμό κα έτσι, δεν θα χρειαστεί να καταναλώσουμε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού.

Η κατανάλωση περισσότερων φρέσκων φρούτων και λαχανικών σημαίνει την κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών, ιχνοστοιχείων και βιταμινών, που είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για την υγεία μας και θα μας βοηθήσουν να αισθανθούμε σωματική και πνευματική ευεξία.

Τα θαλασσινά αλλά και το σπανάκι, το γάλα σόγιας και τα δημητριακά ολικής άλεσης, θα μας δώσουν αρκετό σίδηρο και βιταμίνη Β12. Αν μάλιστα αυτά συνδυαστούν με τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη C, ο αιμικός σίδηρος που περιέχουν, θα απορροφηθεί καλύτερα.

Καλό είναι να θυμόμαστε ότι, δεν αρκεί να αλλάξουμε μόνο το είδος των τροφών που καταναλώνουμε αλλά να περιορίσουμε και την ποσότητα του φαγητού, αν θέλουμε βέβαια, να χάσουμε βάρος κατά τη διάρκεια της νηστείας μας.

Σε ό,τι αφορά τη διατήρηση ή τη βελτίωση της υγείας μας με τη νηστεία, ας έχουμε κατά νου ότι, η κατανάλωση των σωστών συνδυασμών των τροφίμων, μπορεί να μας εξασφαλίσει επάρκεια τόσο σε πρωτεΐνες όσο και σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, κατά τη διάρκεια της νηστείας και μαζί με την αποτοξίνωση που θα έχει γίνει στο σώμα μας, μπορεί να δούμε και την υγεία μας να βελτιώνεται.

enallaktikidrasi.com

The post Νηστεία: Πώς να προσαρμόσουμε τη διατροφή μας για ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Νηστεία, Πώς,nisteia, pos