Ο τουρισμός έρχεται φέτος με μεγάλο καλάθι

Ο Μάρτιος ξεκινά, όπως δείχνει η πορεία των κρατήσεων μέχρι στιγμής, με τις καλύτερες προοπτικές για τον ελληνικό τουρισμό, που φέτος προσδοκά να καταφέρει ό,τι δεν πέτυχε την προηγούμενη σεζόν, δηλαδή να ξεπεράσει τις επιδόσεις σε έσοδα και επισκέπτες της χρονιάς ρεκόρ του 2019, της χρονιάς δηλαδή προ του κορονοϊού.

Το στοίχημα είναι μεγάλο και οι αβεβαιότητες δεν λείπουν –που έχουν να κάνουν κυρίως με τον πληθωρισμό και την αγοραστική δύναμη των ξένων τουριστών από βασικές αγορές, όπως η γερμανική και η αγγλική–, όμως οι επιχειρηματίες του χώρου είναι πολύ αισιόδοξοι πως η φετινή σεζόν

που επισήμως ξεκινά στις 11 Μαρτίου με πτήση της Delta Airlines από τη Νέα Υόρκη προς την Αθήνα (την ίδια ημέρα θα ξεκινήσει η νέα τουριστική σεζόν στη Ρόδο, υποδεχόμενη τους πρώτους επισκέπτες από τη Μεγάλη Βρετανία, μέσω της EasyJet), θα πάει πολύ καλά.

Πού μπαίνει φέτος ο πήχης των εσόδων

Τα τελευταία χρόνια από επίσημα χείλη αποφεύγεται να τεθεί στόχος εσόδων, λόγω των αβέβαιων παραμέτρων που μπορεί να επηρεάσουν τον τουρισμό. Το κλίμα εντούτοις έχει ήδη διαμορφωθεί και το στοίχημα είναι να ξεπεράσουμε τα προηγούμενα ρεκόρ. Μια πρώτη πρόβλεψη έκανε μέσω του προσωπικού λογαριασμού στο Twitter ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και CEO Sani/Ikos Group, Ανδρέας Ανδρεάδης, ανεβάζοντας τον στόχο των εσόδων στα 20 δισ. “Έναν χρόνο μετά την εισβολή της Ρωσίας και με βάση μεγάλο δείγμα προκρατήσεων και προγραμματισμού αεροπορικών θέσεων, εκτιμώ (πλην απροόπτου) τουριστικά έσοδα πάνω από 20 δισ. έναντι 18 δισ. το 2022. Η επαναφορά Ασίας, Ν. Αμερικής, Αυστραλίας και το πρώτο 3μηνο θα συμβάλουν στο αποτέλεσμα” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού, τα μηνύματα για τη φετινή σεζόν είναι ευοίωνα, λόγω και της καλής τουριστικής περιόδου που προηγήθηκε. Ενδεικτικό είναι ότι η Ελλάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη ανάκαμψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση με μόλις -1,9% στην αεροπορική επιβατική κίνηση συγκριτικά με το 2019, και ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο -21%. Τον Ιανουάριο οι προκρατήσεις ταξιδιωτικών πακέτων προς τους ελληνικούς προορισμούς ήταν κατά 20% περισσότερες σε σύγκριση με τον περσινό Ιανουάριο, όταν επίσης η δυναμική των κρατήσεων ήταν σημαντική. Όλες οι βασικές αγορές κινούνται προς το παρόν ανοδικά, ενώ λόγω των απευθείας πτήσεων υπάρχουν φέτος μεγάλες προσδοκίες από την αμερικανική αγορά, που χαρακτηρίζεται από υψηλή μέση δαπάνη ανά επισκέπτη. Επιπλέον, βασική επιδίωξη της αγοράς είναι η τουριστική περίοδος να διαρκεί περισσότερους μήνες και όχι μόνο από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο.

Όλοι περιμένουν τη μεγάλη έκθεση του Βερολίνου (ITB Berlin), που θα πραγματοποιηθεί 7 με 9 Μαρτίου, όπου δίνουν το “παρών” όλοι οι κορυφαίοι tour operators της Ευρώπης. Εκεί οι tour operators θα επικαιροποιήσουν την εικόνα των κρατήσεων, κυρίως από τη γερμανική αγορά και θα φανούν οι τάσεις των διακοπών και οι προορισμοί που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν φέτος το καλοκαίρι.

Πάντως, σε πρόσφατες δηλώσεις του για την κίνηση του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας, ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, ανέφερε ότι οι προκρατήσεις κινούνται σε πολύ καλά επίπεδα και για την εβδομάδα του Πάσχα. Το γεγονός επιβεβαιώνουν και παράγοντες της αγοράς, βάσει των μέχρι σήμερα διαθέσιμων στοιχείων, επισημαίνοντας μάλιστα ότι η φετινή εορταστική περίοδος του Πάσχα, τόσο του Καθολικού όσο και του Ορθόδοξου, θα συμβάλλει ώστε να εκκινήσει νωρίς η σεζόν.

Το καλάθι του 2022

Αν και τη χρονιά που πέρασε, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις, το καλάθι των εσόδων από τον τουρισμό δεν ξεπέρασε τα επίπεδα του 2019, η σεζόν θεωρήθηκε επιτυχημένη από τους ανθρώπους του κλάδου, κυρίως λόγω της επέκτασης της περιόδου και των ξενοδοχείων που εξαιτίας της υψηλής ζήτησης έμειναν ανοικτά μέχρι και τις τελευταίες ημέρες του Νοεμβρίου. Και ενώ η σεζόν ολοκληρώνονταν για τους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς, η τουριστική κίνηση της Αθήνας διατηρήθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα, λόγω και του καλού καιρού, μέχρι και το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2022 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 67,9% σε σύγκριση με το 2021 και διαμορφώθηκαν στα 17,6 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 40,6% και διαμορφώθηκαν στα 3,255 δισ., καθώς και αυτές από τη Γαλλία κατά 27,9% και διαμορφώθηκαν στα 1,26 δισ. ευρώ. Άνοδο κατά 113,1% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 3,12 δισ. ευρώ. Οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ επίσης αυξήθηκαν κατά 100,6% και διαμορφώθηκαν στα 1.195 δισ. ευρώ, ενώ αυτές από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 63,9% και διαμορφώθηκαν στα 41,3 εκατ. ευρώ.

Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 89,3% και διαμορφώθηκε σε 27.835,5 χιλ. ταξιδιώτες, έναντι 14.704,9 χιλ. ταξιδιωτών το 2021. Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση μέσω αεροδρομίων αυξήθηκε κατά 81,5%, ενώ αυτή μέσω οδικών σταθμών κατά 133,1%. Κατά την επισκοπούμενη περίοδο, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία παρουσίασε αύξηση κατά 45,0% και διαμορφώθηκε σε 4.352,3 χιλ. ταξιδιώτες, καθώς και από τη Γαλλία κατά 49,6% και διαμορφώθηκε σε 1.757,6 χιλ. ταξιδιώτες. Αναφορικά με τις χώρες εκτός της Ε.Ε.-27, η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 181,9% και διαμορφώθηκε σε 4.485,3 χιλ. ταξιδιώτες και αυτή από τις ΗΠΑ κατά 174,9% σε 1.088,7 χιλ. ταξιδιώτες. Τέλος, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Ρωσία μειώθηκε κατά 69,8% και διαμορφώθηκε σε 36,1 χιλ. ταξιδιώτες.

Σε σχέση με το 2019, πέρσι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις παρουσίασαν μείωση κατά 3,0%, καθώς και η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση κατά 11,2%, ενώ η μέση δαπάνη ανά ταξίδι αυξήθηκε κατά 9,7%.

capital.gr

The post Ο τουρισμός έρχεται φέτος με μεγάλο καλάθι appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ο τουρισμός έρχεται φέτος με μεγάλο καλάθι,