Ομιλία Γιάννη Κεφαλογιάννη στο 14ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας

Στο 14ο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, μίλησε και ο βουλευτής Ρεθύμνου της ΝΔ, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο οποίος επικεντρώθηκε στη ζωή των νέων στην Ελλάδα και στο τι πρέπει να κάνει η πολιτεία για να τους βοηθήσει και να τους δώσει εφόδια

για ένα δημιουργικό μέλλον.

Αναλυτικά, η ομιλία του Γιάννη Κεφαλογιάννη:

«Ανταμώνουμε ξανά μετά από δύο δύσκολα χρόνια, και ανταμώνουμε, όπως βλέπετε, με τον πιο δημιουργικό τρόπο:

Με ένα συνέδριο αντάξιο της ιστορικής αποστολής της παράταξής μας, με ζητήματα στην ατζέντα του, που βρίσκονται, όπως πάντα, στον πυρήνα των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας. Τις προκλήσεις αυτές θα κληθεί να διαχειριστεί σύντομα η νέα γενιά, η οποία και θα γράψει τα αυριανά κεφάλαια της ιστορίας του τόπου μας.

Μια γενιά που δοκιμάζεται για περισσότερο από δέκα χρόνια, στην αρχή με την οικονομική κρίση, στη συνέχεια με την πανδημία, και που σήμερα, βρίσκεται ξανά αντιμέτωπη με τις συνέπειες μιας ενεργειακής κρίσης και ενός πολέμου στην Ευρώπη, που όμοιό του δεν έχει ζήσει καμία μεταπολεμική γενιά.

Ας μη γελιόμαστε όμως: Οι νέες και οι νέοι στην πατρίδα μας και στην Ευρώπη, δεν έχουν αποκτήσει τον ρόλο που τους αξίζει στη διαμόρφωση και τη λήψη των συλλογικών αποφάσεων που αφορούν τη ζωή τους. Και το πολιτικό μας σύστημα, παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις, κάθε άλλο παρά φιλικό είναι προς αυτούς.

Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς και να τους κοιτάζουμε στα μάτια, θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι οι συνέπειες από τις αλλεπάλληλες κρίσεις, συνέπειες που αποτρέπουν τους νέους σήμερα να αναλάβουν τον έλεγχο της ζωής τους, να στηρίξουν την προσωπική τους ανάπτυξη και αυτονομία, να αναπτύξουν την ανθεκτικότητά τους, και να εφοδιαστούν με τις δεξιότητες ζωής που χρειάζονται, για να ανταποκριθούν στις προκλήσεις ενός μεταβαλλόμενου κόσμου, έχουν επιφέρει, de facto, τον αποκλεισμό τους από τις διαδικασίες της δημοκρατικής ζωής.

Η κατάσταση αυτή πρέπει να αλλάξει. Και το Συνέδριο μας πρέπει να γίνει η αφορμή και η αφετηρία για έναν δημόσιο διάλογο που θα ανοίξει το ζήτημα της ουσιαστικής συμμετοχής στα κοινά. Συμμετοχή που θα αντικατοπτρίζει τις προσδοκίες τους, τη δημιουργικότητά τους, τα ταλέντα τους και θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους όπως αυτοί τις εκφράζουν και όχι όπως τις φαντάζονται κάποιοι άλλοι γι’ αυτούς.

Καταθέτω σήμερα στο συνέδριο μας 5 θεσμικές παρεμβάσεις με στόχο την ολική επαναφορά των νέων της πατρίδας μας στις δημοκρατικές της διαδικασίες. Παρεμβάσεις, που προσωπικά ελπίζω να πυροδοτήσουν έναν δημιουργικό διάλογο στην κοινωνία και θα φέρουν τη νέα γενιά στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης.

Παρέμβαση πρώτη:

Καθιέρωση ενός ελάχιστου ποσοστού εκπροσώπησης της νέας γενιάς στα ψηφοδέλτια των κομμάτων για τις εθνικές εκλογές – συμπεριλαμβανομένου του ψηφοδελτίου Επικρατείας- αλλά και τις ευρωεκλογές. Το πολιτικό σύστημα οφείλει να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των νέων και να τους αποδείξει ότι έχει πραγματικά ανάγκη την άποψη τους για την επόμενη ημέρα, μια επόμενη ημέρα που αφορά πρωτίστως αυτούς. Και πρέπει να το κάνει όχι στα λόγια, αλλά με θεσμικό τρόπο.

Παρέμβαση δεύτερη:
Καθιέρωση υποχρεωτικής διαβούλευσης των σχεδίων νόμου με τις θεσμικές οργανώσεις της νεολαίας, συμπεριλαμβανομένων των οργανώσεων νεολαίας των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή. Το πολιτικό σύστημα οφείλει όχι απλώς να εμπλέκει τους νέους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων αλλά να τους παρέχει επίσης συγκεκριμένη ανατροφοδότηση για τις πολιτικές που προτείνει. Αν εμπιστευόμαστε τους νέους και τις νέες της παράταξής μας -και η Νέα Δημοκρατία το έχει αποδείξει – θα πρέπει να εξασφαλίσουμε την επιρροή των νέων στη λήψη αποφάσεων και τη θεσμική αξιολόγηση, από αυτούς, των προτάσεων της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης.

Παρέμβαση τρίτη:
Καθιέρωση ενός youth – check στην έκθεση ρύθμισης συνεπειών κάθε σχεδίου νόμου που εισάγεται στη Βουλή και αφορά τη ζωή και τις προοπτικές της νέας γενιάς. Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της εκάστοτε Κυβέρνησης θα πρέπει να αναφέρουν ρητά τις επιπτώσεις που έχουν οι προτεινόμενες πολιτικές, στο παρόν των νέων της πατρίδας μας. Και ο νομοθέτης θα πρέπει να αντιληφθεί ότι όταν νομοθετεί, το βλέμμα του πρέπει να είναι στραμμένο και στο δικό τους μέλλον.

Παρέμβαση τέταρτη:
Καθιέρωση ενός ετήσιου κοινοβουλευτικού State of the Youth, στο οποίο τα πολιτικά κόμματα και κοινωνικοί φορείς θα αποτυπώνουν την οικονομική και κοινωνική κατάσταση της νέας γενιάς και θα διατυπώνουν τις προτάσεις τους και τον προγραμματισμό των δημόσιων πολιτικών για τη βελτίωση της ζωής τους.

Προτείνεται ακόμη η συζήτηση αυτή, να διεξάγεται με όσο το δυνατό πιο αντικειμενικούς όρους, στη βάση πορισμάτων που πρέπει θεσπιστούν από ανεξάρτητες αρχές, όπως ο Συνήγορος του Πολίτη και ο Συνήγορος του Καταναλωτή, και θα περιλαμβάνουν συστάσεις για τη βελτίωση των δημόσιων πολιτικών για τη νεολαία.

Παρέμβαση Πέμπτη: Καθιέρωση ενός Εθνικού Χάρτη Πληροφόρησης των Νέων.
Οι νέοι μας σήμερα αποτελούν την πιο ευάλωτη ίσως ομάδα στον κίνδυνο της παραπληροφόρησης και των fake news.

Οι περισσότεροι από αυτούς αδυνατούν να βρουν πληροφορίες που αφορούν την εκπαίδευση, την υγεία, την κινητικότητα, την εργασία, τη ψυχαγωγία τους. Ακόμα και οι όποιες θετικές παρεμβάσεις έχει πραγματοποιήσει η Κυβέρνηση και αυτή η Κυβέρνηση έχει κάνει περισσότερες από κάθε άλλη τα τελευταία πολλά χρόνια δεν είναι ευρύτερα γνωστές. Προτείνουμε κατ’ επέκταση, τη καθιέρωση ενός μόνιμου ψηφιακού μηχανισμού πληροφόρησης αλλά και διαβούλευσης (forum) στο gov.gr όπου, αφενός θα παρέχεται όλη η σχετική πληροφορία σχετικά με τις δημόσιες πολιτικές ανά τομέα, για τους νέους, αφετέρου θα υπάρχει η δυνατότητα ανατροφοδότησης της κυβέρνησης και του πολιτικού συστήματος από τη νέα γενιά της πατρίδας μας σχετικά με ζητήματα και πολιτικές που τους απασχολούν.

Η ενεργή συμμετοχή των νέων θα πρέπει να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο ενός νέου συμβολαίου που πρέπει να συνάψει η Πολιτεία με τη νέα γενιά. Δεν έχουμε την πολυτέλεια ως κοινωνία για απώλεια ταλέντων, δεν έχουμε την πολυτέλεια του αποκλεισμού τους, και της παραίτηση της συμμετοχής τους, από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε συλλογικά.

Η εμπιστοσύνη δεν χαρίζεται από κανέναν και σε κανέναν. Κερδίζεται μόνο. Η παράταξή μας – και ο καθένας από εμάς ξεχωριστά – έχει την ιστορική ευθύνη να κερδίσει έμπρακτα, για ακόμη μια φορά, την εμπιστοσύνη της νέας γενιάς».

zarpanews.gr

The post Ομιλία Γιάννη Κεφαλογιάννη στο 14ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα