Ουκρανοί από τα Χανιά περιγράφουν τον εφιάλτη του πολέμου που ζουν συγγενείς τους | Photos

| Photos

Δυο Ουκρανές γυναίκες, άγνωστες μεταξύ τους, οι οποίες ζουν και εργάζονται πάνω από 20 χρόνια στα Χανιά, έχουν παντρευτεί Χανιώτες και έχουν δημιουργήσει τις δικές τους οικογένειες εδώ, μιλούν στο zarpanews.gr και περιγράφουν πώς οι συγγενείς τους που μένουν στην Ουκρανία, αδέρφια, γονείς αλλά και φίλοι, ζουν τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει, μετά την εισβολή της Ρωσίας.

Ξεσπώντας σε κλάματα, η Μαρία, είπε πως στο μέτωπο του πολέμου αυτή τη στιγμή βρίσκεται ο 54χρονος αδερφός της,

ο οποίος αναγκάστηκε να ταξιδέψει οδικώς μέχρι την Αυστρία, για να αφήσει εκεί τη σύζυγό του με τα δυο παιδιά, προκειμένου να μείνουν ασφαλείς. Εκείνος όμως, με βαθύ το αίσθημα του πατριωτισμού, δεν μπόρεσε να μείνει κοντά τους.«Τον παρακαλούσαν να μείνει αλλά εκείνος είπε “εκεί είναι η πατρίδα μου, πρέπει να γυρίσω πίσω να πολεμήσω”»

Συγκεκριμένα, η Μαρία, μας είπε: «Έχω αδερφό που πήγε στον πόλεμο. Είναι 54 ετών και έχει δυο παιδιά δημοτικού. Πριν τέσσερις ημέρες, πήρε τα παιδιά και την γυναίκα του και πήγε οδικώς στη Βιέννη. Οδηγούσε για τέσσερις ημέρες.

Η γυναίκα του και τα παιδιά του, τον παρακαλούσαν να μείνει κοντά τους, αλλά εκείνος τους είπε πως “εκεί είναι η πατρίδα μου, πρέπει να γυρίσω πίσω να πολεμήσω”. Έμεινε μαζί τους μόνο τέσσερις ώρες. Έβγαλαν και μια φωτογραφία όλοι μαζί. Μιλήσαμε στο τηλέφωνο και μου είπε “Πάω να πολεμήσω για την πατρίδα μου” αλλά εγώ δεν μπορούσα να του πω μην πας.»

Την ίδια ώρα, η Μαρία, μας ανέφερε πως και μια οικογένεια φίλων τους κατάφερε να φυγαδευτεί στην Πολωνία, με την βοήθεια της αδερφής της.

«Πήραν μαζί τους την βαριά άρρωστη με Αλτσχάιμερ γιαγιά» – «Η αδερφή μου τους βοήθησε να φύγουν»

«Ένα νεαρό ζευγάρι, φίλοι μας, ο άνδρας 37 ετών και η γυναίκα του 25, έχουν και ένα κοριτσάκι 3 ετών, πήραν τηλέφωνο την κόρη μου, η οποία ζει στην Ελβετία και της ζήτησαν βοήθεια, εάν μπορεί δηλαδή να τους φυγαδεύσει. Η ίδια δεν ήξερε τι να κάνει. Της είπαν ότι έμειναν σε ένα υπόγειο μια μέρα και μια νύχτα και πως τελείωσαν τα χρήματά τους.

Τότε η κόρη μου επικοινώνησε με κάποιον γνωστό της στην Ουκρανία, ο οποίος πήγε και τους έδωσε μερικά χρήματα. Στις 6 το πρωί της Παρασκευής ρίσκαραν και έφυγαν από το Κίεβο. Έπρεπε όμως να πάνε και σε ένα άλλο σημείο για να πάρουν και τη γιαγιά, η οποία πάσχει από Αλτσχάιμερ. Οδηγούσαν μέχρι τις 10 το βράδυ. Έφτασαν στο χωριό Λιβ, όπου μένει η αδερφή μου, με τη βοήθεια της οποίας κατάφεραν να φτάσουν στα σύνορα Πολωνίας – Ουκρανίας. Ο 37χρονος φίλος μας, ο οποίος είναι υψηλό στέλεχος τράπεζας, μόλις άφησε την οικογένειά του στα σύνορα, γύρισε πίσω για να πολεμήσει στην Ουκρανία.

Οι φωτογραφίες που έστειλαν οι φίλοι και η οικογένεια της Μαρίας από την Ουκρανία είναι γροθιά στο στομάχι. Τα μικρά κοριτσάκια από το πρωί μέχρι το βράδυ μέσα στο αυτοκίνητο ενώ και ο αδερφός της συγκινημένος αγκαλιά με τα δυο του παιδιά.

Τέλος η Μαρία αναφέρθηκε και σε μια Ρωσίδα φίλη της η οποία μένει στα Χανιά: «Έχω μια φίλη Ρωσίδα, η οποία μένει κι αυτή στα Χανιά και μου έλεγε πριν μερικά χρόνια που κάναμε παρέα και πηγαίναμε για καφέ, πως “είμαι πολύ περήφανη που έχουμε έναν τέτοιο πρόεδρο” (εννοώντας τον Πούτιν). Θέλω πολύ σήμερα να την δω και να την ρωτήσω “Σήμερα είσαι περήφανη για αυτό τον άνθρωπο με αυτά που κάνει;”»

Την ίδια ώρα, και η Όλγα από την Ουκρανία, η οποία ζει στα Χανιά πάνω από 20 χρόνια, μίλησε στο zarpanews.gr , σοκαρισμένη από τα όσα διαδραματίζονται στην πατρίδα της:

«Η μάνα μου μού λέει “που να πάω; δε θέλω να φύγω. Ας πεθάνω.”»

«Εγώ είμαι από το Χάρκοβο και έχω τους γονείς μου εκεί και την οικογένεια της αδερφής μου. Η αδερφή μου πήγε στο σπίτι των γονιών μου, γιατί στην πολυκατοικία της δεν έχουν τώρα θέρμανση και κάνει πολύ κρύο γιατί έχει και χιόνι. Ο μπαμπάς μου είναι 82 ετών και δεν θέλει να φύγει και η μαμά μου 72.

Οι γονείς μου μένουν στη λεωφόρο Γκαγκάριν, η οποία ξεκινά από το κέντρο και καταλήγει σε ένα αεροδρόμιο. Είναι κλεισμένοι στο σπίτι. Κατεβαίνουν μόνο για τα απαραίτητα. Η μάνα μου λέει συνέχεια “να πάω που; να πεθάνω” Η μαμά μου είχε στείλει χρήματα ως βοήθεια στον Ουκρανικό στρατό. Ήταν ήσυχα, ήρεμα.

Για να φανταστείς, η αδερφή μου, μια βδομάδα πριν, ετοιμαζόταν για να έρθει διακοπές στην Ελλάδα, αλλά σε μια μέρα, άλλαξε ζωή. Τώρα σκέφτονται πως θα ζήσουν, δεν μπορούν να φύγουν. Γίνεται χαμός στον δρόμο.»

«Πήγα στο Χάρκοβο τα Χριστούγεννα. Περπατούσα και έλεγα τι όμορφη πόλη που έχουμε. Κατάφερα με όλο το χαμό του κορονοϊού και των εμβολίων να ταξιδέψω. Είχα να πάω δυο χρόνια λόγω καραντίνας. Και παλιότερα, με τον άντρα μου ο οποίος είναι Χανιώτης, όταν δεν είχαμε δουλειά εδώ, μείναμε για τρία χρόνια εκεί και μάλιστα και ο πεθερός μου είχε αγοράσει εκεί και ένα διαμέρισμα.»

Ερωτηθείσα για το εάν υπάρχει ενδεχόμενο, οι συγγενείς της να έρχονταν ως πρόσφυγες στην Ελλάδα, η ίδια είπε: «Όχι. Ποτέ δε σκέφτηκαν να έρθουν στην Ελλάδα. Αγαπούν την Ουκρανία και δεν θέλουν να φύγουν από εκεί. Η αδερφή μου δεν ξέρει τι θα κάνει, σκέφτεται το μέλλον των παιδιών της, 19 ετών ο γιος της και 9 ετών η κόρη της. Κανείς δεν ξέρει πότε θα τελειώσει όλο αυτό. Το σημαντικό είναι να τελειώσει.»

«Κανείς δεν περίμενε την εισβολή. Ίσως οι πολιτικοί να γνώριζαν, οι απλοί πολίτες όμως όχι.»

«Έχουν βομβαρδίσει και σχολεία και νοσοκομεία. Από αυτά που γνωρίζω, η κυκλοφορία επιτρέπεται μέχρι τις 4 και για να προμηθευτεί κανείς τα απαραίτητα. Και μάλιστα από κάπου κοντά. Είναι πολύ επικίνδυνο να απομακρυνθεί κανείς. Και εμείς μιλάμε Ρώσικα. Εγώ δεν ξέρω Ουκρανικά. Μιλάμε την ίδια γλώσσα, δεν ξεχωρίζουμε. Αυτοί που πάνε στα καταφύγια στο μετρό, πρέπει να έχουν διαβατήριο για να αποδείξουν ότι είναι από το Χάρκοβο, γιατί μπορεί να μπει κανείς στο μετρό και ρίξει καμία βόμβα.»

Είναι γνωστό πως η κατάσταση στην Ουκρανία είναι τραγική, ωστόσο και οι συγγενείς Ουκρανών στην Ελλάδα και τα Χανιά βρίσκονται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση και σε αδιέξοδο, καθώς παρακολουθούν σαν θεατές όσα διαδραματίζονται στην πατρίδα τους, μη μπορώντας να βοηθήσουν τους ανθρώπους τους.

zarpanews.gr

The post Ουκρανοί από τα Χανιά περιγράφουν τον εφιάλτη του πολέμου που ζουν συγγενείς τους | Photos appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ουκρανοί, Χανιά, | Photos,oukranoi, chania, | Photos