Πώς καλυτερεύει η ζωή μας όταν ανησυχούμε λιγότερο – 3 βήματα για να το πετύχουμε

Τι θα μπορούσε να πάει στραβά; Τι θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει διαφορετικά; Τι θα συμβεί εάν…; Εάν τυχαίνει να νιώθετε εξαντλημένοι όλο και συχνότερα, ενδεχομένως να σας κουράζουν και οι συνεχείς σκέψεις που στροβιλίζονται στο κεφάλι σας. Είναι δύσκολο να βάλουμε φρένο στο μυαλό που τρέχει, όταν όμως το καταφέρουμε, ο οργανισμός μας θα μας ευγνωμονεί.

Ο δρ. Seth J. Gillihan, ψυχολόγος με ειδίκευση στη συνειδητή γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, παραθέτει όλα τα οφέλη.

Σωματικά οφέλη

Λιγότερη ένταση: Αν και η συνεχής ανησυχία συμβαίνει νοητά, έχει βαθιές επιπτώσεις στο σώμα,

δημιουργώντας ένα σταθερό υπόβαθρο μυϊκής έντασης, ειδικά στον αυχένα και τους ώμους.

Περισσότερη ενέργεια: Το άγχος που δημιουργείται ενεργοποιεί διαρκώς την αντίδραση πάλης-φυγής-παγώματος, που είναι εκ των πραγμάτων εξουθενωτική. Ανησυχώντας λιγότερο, το άγχος αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί παραγωγικά.

Καλύτερος ύπνος: Λιγότερη ανησυχία ισούται με μια πιο ήρεμη νύχτα.

Λιγότερη νευρικότητα: Η μειωμένη ανησυχία αφήνει το νευρικό σύστημα να χαλαρώσει, αφήνοντας στο παρελθόν τη συνεχή κατάσταση συναγερμού του οργανισμού.

Ψυχικά οφέλη

Περισσότερο χώρος για σκέψη: Τι θα σκεφτόσασταν αν το μυαλό σας δεν ήταν συνεχώς γεμάτο ανήσυχες σκέψεις; Σε αυτή τη συνειδητοποίηση θα φτάσουμε μόνο όταν σταματήσουμε να ανησυχούμε πολύ.

Μεγαλύτερη άνεση με την αβεβαιότητα: Ως ανησυχία ορίζεται η δυσκολία να αντιμετωπίσουμε το άγνωστο. Όταν ανησυχούμε λοιπόν λιγότερο, είμαστε πιο ικανοί να αγκαλιάσουμε το αβέβαιο μέλλον.

Ευκολότερη λήψη αποφάσεων: Η ορθή κρίση θολώνει από τις αγωνιώδεις σκέψεις οπότε είναι δύσκολο να κάνουμε επιλογές, μερικές φορές ακόμη και για απλά πράγματα όπως το τι να φορέσουμε. Ένα καθαρότερο μυαλό οδηγεί σε καθαρότερη σκέψη και πιο εύκολη λήψη αποφάσεων.

Καλύτερη συγκέντρωση: Αντίστοιχα με τη λήψη των αποφάσεων, και η συγκέντρωση γίνεται καλύτερη όταν η ανησυχία δεν κλέβει συνεχώς την προσοχή μας.

Αυξημένη δημιουργικότητα: Η λιγότερη ανησυχία δημιουργεί χώρο για ευελιξία και δημιουργικό τρόπος σκέψης, εφόσον η σκέψη μας είναι πιο καθαρή.

Ευεξία

Λιγότερη ευερεθιστότητα: Όταν είμαστε ανήσυχοι, είναι δύσκολο να είμαστε υπομονετικοί και ευχάριστοι. Ανησυχώντας λιγότερο λοιπόν, βελτιώνεται και η σχέση μας με τους άλλους. Και καλύτερες σχέσεις σημαίνει ένα πράγμα λιγότερο για το οποίο θα πρέπει να ανησυχούμε.

Μεγαλύτερη απόλαυση για τη ζωή: Η τελική ανταμοιβή από το να ανησυχείτε λιγότερο είναι ότι η ζωή απλά γίνεται καλύτερη. Η συνεχής ανησυχία είναι ένα βαρύ φορτίο.

Πώς θα ανησυχείτε λιγότερο

Αν και το να απαλλαγούμε από το άγχος των σκέψεων δεν είναι και ό,τι πιο εύκολο, ο ψυχολόγος αποκαλύπτει τα βήματα που θα μας προσφέρουν ελευθερία, χαρά και μια αίσθηση μεγαλύτερης ευκολίας.

Βήμα 1. Αμφισβητήστε τη χρησιμότητα της ανησυχίας

Μερικές φορές νιώθουμε πως όταν σκεφτόμαστε κάτι συνεχώς, μας βοηθάει να λύσουμε τα προβλήματά μας ή να είμαστε προετοιμασμένοι. Τις περισσότερες φορές, ωστόσο, η ανησυχία δεν προσφέρει κανένα πλεονέκτημα.

Βήμα 2. Επαναφέρετε τη συνείδησή σας στο παρόν

Η πρακτική της ευσυνειδητότητας μπορεί να γειώσει τη σκέψη στο «τώρα». Επιτρέψτε στις αισθητηριακές σας εμπειρίες να σας βοηθήσουν να επικεντρωθείτε σε αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Νιώστε τα πόδια σας να πατούν στο έδαφος και το σώμα σας που κάθεται στην καρέκλα.

Βήμα 3. Αποδεχτείτε αυτό που φοβάστε

Μην προσπαθείτε να επιλύσετε όλες σας τις ανησυχίες -γιατί πολύ απλά είναι μάταιο. Αντίθετα, αποδεχτείτε ότι αυτό για το οποίο ανησυχείτε μπορεί να συμβεί. Αναγνωρίστε τα όρια, όμως, αυτού που ελέγχετε και σε περίπτωση που η ανησυχία σας επαληθευτεί, θα το χειριστείτε με τη δύναμη και την αποφασιστικότητα που σας έφεραν ως εδώ.

ygeiamou.gr

The post Πώς καλυτερεύει η ζωή μας όταν ανησυχούμε λιγότερο – 3 βήματα για να το πετύχουμε appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πώς, – 3,pos, – 3