Πρωτεϊνική δίαιτα: Γιατί προκαλεί δυσκοιλιότητα και τι μπορείτε να κάνετε

Η πρωτεΐνη είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για τη σωστή λειτουργία του σώματος, απαραίτητη για την ανάπτυξη των μυών, τη σωστή ανάπτυξη και τη συνολική ευεξία.

Ωστόσο πολλοί αθλητές και TikTokers πηγαίνουν στο άλλο άκρο, υποστηρίζοντας ότι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες είναι το κλειδί για την ανάπτυξη των μυών και την απώλεια βάρους. Ενώ η πρωτεΐνη, στις σωστές δόσεις, μπορεί σίγουρα να βοηθήσει στη διαχείριση της μυϊκής μάζας και του βάρους, η υπερβολική ποσότητα έχει δυνητικά αρνητικές παρενέργειες.

Επειδή η πρωτεΐνη σας προκαλεί κορεσμό, μπορεί να είναι

δελεαστικό να περιορίσετε την ποσότητα των υδατανθράκων. Όμως, οι υδατάνθρακες είναι σημαντικοί – χωρίς τα κατάλληλα επίπεδα υδατανθράκων, τα άτομα μπορεί να στερούνται φυτικών ινών. Ως αποτέλεσμα, τα κόπρανα δεν διογκώνονται και το να πηγαίνετε στην τουαλέτα γίνεται πρόβλημα. Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, ότι η δυσκοιλιότητα είναι ένα κοινό παράπονο από άτομα που δοκιμάζουν δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.

Πόση πρωτεΐνη να τρώτε κάθε μέρα;

Η ποσότητα της ημερήσιας πρωτεΐνης που χρειάζεται κάθε άτομο ποικίλλει και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ηλικία, το φύλο, τη συνολική υγεία και το επίπεδο δραστηριότητας. Γενικά, οι υγιείς ενήλικες χρειάζονται 0,8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους κάθε μέρα. Για παράδειγμα, κάποιος που ζυγίζει 150 κιλά θα πρέπει να τρώει περίπου 54 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα. Οι άνθρωποι που ασκούνται συχνά θα χρειαστούν περισσότερη πρωτεΐνη – περίπου 1,2 έως 2 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους. Και εάν καταναλώνετε περισσότερη ποσότητα πρωτεΐνης από αυτή που χρειάζεστε, απλώς απεκκρίνεται, κάνοντας τους νεφρούς σας να λειτουργούν λίγο περισσότερο,

Μπορεί μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες να σας προκαλέσει δυσκοιλιότητα;

Η πρωτεΐνη, η οποία είναι πολύ χορταστική, μπορεί να σας κάνει να τρώτε λιγότερο άλλα σημαντικά τρόφιμα που βοηθούν το έντερο σας να λειτουργεί ομαλά. Και συνήθως ένα από τα πρώτα πράγματα που κόβουν οι άνθρωποι είναι οι υδατάνθρακες. Όμως χωρίς αρκετούς υδατάνθρακες (και επομένως φυτικές ίνες ) στη διατροφή σας, διατρέχετε τον κίνδυνο να γίνετε δυσκοίλιοι.

Έτσι λοιπόν όταν οι δίαιτες πλούσιες σε πρωτεΐνες δεν επιτρέπουν αρκετές φυτικές ίνες στη διατροφή, για παράδειγμα φρούτα και λαχανικά, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα. Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι οι δίαιτες πλούσιες σε πρωτεΐνες συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο φλεγμονωδών ασθενειών του εντέρου, πιθανώς επειδή η περίσσεια πρωτεΐνης μπορεί να αλλάξει την ποικιλομορφία και τη σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου.

Πώς να τρώτε πρωτεΐνη και να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα

Το πρώτο βήμα είναι να μην το παρακάνετε. Το να τρώτε απλώς περισσότερη πρωτεΐνη δεν θα σας κάνει πιο δυνατούς, πιο αδύνατους ή πιο ογκώδεις. Μόνο η τακτική, έντονη άσκηση σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε αυτά τα αποτελέσματα. Η πρωτεΐνη δεν είναι η μαγική τροφή που όλοι επιθυμούν να είναι.

Η κατανάλωση του σωστού είδους πρωτεΐνης είναι επίσης εξαιρετικά σημαντική. Δεν χρειάζεται απλώς να γεμίζετε το πιάτο σας με περισσότερο ψητό κοτόπουλο. Αλλάξτε το με τροφές φυτικής προέλευσης όπως μαύρα φασόλια, φακές και ρεβίθια. Οι σπόροι, οι ξηροί καρποί και τα λαχανικά, όπως τα φυλλώδη πράσινα, είναι επίσης εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης και φυτικών ινών.

Τέλος, είναι σημαντικό να παραμείνετε ενυδατωμένοι για να αποτρέψετε τη δυσκοιλιότητα. Τόσο τα υγρά όσο και οι πρωτεΐνες φιλτράρονται από τους νεφρούς και η ενυδάτωση βοηθά να έχουμε επαρκείς ποσότητες υγρών στο αίμα, ώστε οι νεφροί να μην χρειάζεται να εργάζονται τόσο σκληρά.

Είναι πάντα καλή ιδέα να συμβουλευτείτε έναν ειδικό εάν σκέφτεστε να κάνετε μια σημαντική αλλαγή στη διατροφή σας. Ενώ η αύξηση της ημερήσιας πρόσληψης πρωτεΐνης μπορεί να είναι ευεργετική για ορισμένους, μπορεί επίσης να συνοδεύεται από διάφορους κινδύνους και αρνητικές παρενέργειες, με τη δυσκοιλιότητα να είναι ένας από αυτούς.

jenny.gr

The post Πρωτεϊνική δίαιτα: Γιατί προκαλεί δυσκοιλιότητα και τι μπορείτε να κάνετε appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πρωτεϊνική,proteiniki