Πτήσεις «φαντάσματα» – Γιατί τα αεροπλάνα πετούν ακόμη και άδεια

Δεκάδες πτήσεις – «φαντάσματα» αναγκάζονται να κάνουν πολλά αεροπλάνα πάνω από την Ευρώπη. Πετούν ακόμη και άδεια με τόνους καυσίμων να καταναλώνονται άσκοπα. Οι αεροπορικές εταιρείες, όμως, δεν έχουν άλλη επιλογή. Ο κορονοϊός τις έχει πλήξει.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί σύμφωνα με τους υφιστάμενους ευρωπαϊκούς κανόνες πτήσεων οι αεροπορικές εταιρείες που λειτουργούν εκτός Ευρώπης, πρέπει να συνεχίσουν να πραγματοποιούν κανονικά το 80% των διαθέσιμων χρόνων τους. Σε αντίθετη περίπτωση διακινδυνεύουν

να τους χάσουν από έναν ανταγωνιστή. Σύμφωνα με το Business Insider η ζήτηση για πτήσεις έχει καταρρεύσει σε όλο τον κόσμο. Και μπορεί ο φόβος εξάπλωσης του κορονοϊού να έχει μειώσει τις κρατήσεις αλλά οι εταιρείες πραγματοποιούν πτήσεις – «φαντάσματα», καθώς αν μείνουν τα αεροπλάνα καθηλωμένα τα σκάφη στα αεροδρόμια θα χάσουν τους χρόνους πτήσεις (flight slots).

Οι New York Times γράφουν χαρακτηριστικά «άδεια jumbo jets φτάνουν σε αεροδρόμια που μοιάζουν εγκαταλελειμμένα. Επιβάτες με μάσκες προσπαθούν να προστατευτούν από τον ιό».

Ο Γραμματέας Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου, Grant Shapps, απηύθυνε επιστολή στον αρμόδιο φορέα Airport Co-ordination Ltd (ACL), ζητώντας την αναστολή των κανόνων κατά τη διάρκεια της κρίσης: «Ανησυχώ ιδιαιτέρως για το γεγονός ότι, προκειμένου να τηρηθεί ο κανόνας 80/20, οι αεροπορικές εταιρείες ενδέχεται να αναγκαστούν να πετάξουν αεροσκάφη με πολύ χαμηλό συντελεστή φορτίου, ή ακόμα και κενά. Ένα τέτοιο σενάριο δεν είναι αποδεκτό, δεν είναι προς το συμφέρον του κλάδου, των επιβατών ή του περιβάλλοντος και πρέπει να αποφευχθεί».

Ο αρμόδιος φορέας ACL έχει ήδη αναστείλει τον κανόνα για πτήσεις προς και από το Χονγκ Κονγκ και την ηπειρωτική Κίνα. Ωστόσο, οι κανόνες παραμένουν σε ισχύ για όλες τις άλλες πτήσεις.

Εν αναμονή των εξελίξεων, οι αεροπορικές εταιρείες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν με τον δικό τους τρόπο τον κορονοϊό. Το να πετούν πολλά αεροπλάνα άδεια είναι μια αναγκαιότητα που δεν μπορούν να αγνοήσουν.

exploringgreece.tv

The post Πτήσεις «φαντάσματα» – Γιατί τα αεροπλάνα πετούν ακόμη και άδεια appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πτήσεις,ptiseis