«Στέκι των Καθηγητών»: Ένας χώρος προσφοράς και κοινωνικής αλληλεγγύης στο Ρέθυμνο

Ένας χώρος επικοινωνίας, προσφοράς και κοινωνικής συμμετοχής με αλληλέγγυες εκφράσεις, είναι ζωντανός και δημιουργικός για πάνω από 13 χρόνια στο Ρέθυμνο. Είναι η αγκαλιά των καθηγητών, που μέσω της ένωσης τους την ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, την άνοιξαν όπως αναφέρουν, για να μπορέσουν να επικοινωνήσουν και να ενωθούν με την τοπική κοινωνία.

Πρόκειται για το Στέκι των Καθηγητών το οποίο ξεκίνησε

με πρωτοβουλία καθηγητών, πολλοί από τους οποίους σήμερα βρίσκονται στη σύνταξη, όμως παραμένουν εθελοντές και υποστηρικτές για τη λειτουργία του χώρου. Το Στέκι είναι ο μοναδικός χώρος σε όλη την Ελλάδα που φιλοξενεί πλήθος δραστηριοτήτων και δράσεων, πολλές από τις οποίες, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Δέσποινα Νικολάου μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ «…έχουν χαρακτήρα προσφοράς στους συνανθρώπους μας».

Το Στέκι που στεγάζεται σε κτήριο δίπλα στο Δημοτικό Κήπο ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμο από όλους, κυρίως με τα πόδια, φιλοξενεί μέσω της εθελοντικής και αφιλοκερδούς προσφοράς των μελών του: «Ομάδες πολιτιστικού, καλλιτεχνικού και κοινωνικού χαρακτήρα, όπως θεατρική, φωτογραφική, χορού, κλπ. Ομάδες μορφωτικού χαρακτήρα, όπως ξένων γλωσσών, ελληνικών και έκτακτα σεμινάρια και διαλέξεις στα πλαίσια των πολιτιστικών ομάδων. Εκδηλώσεις εκπαιδευτικού, συνδικαλιστικού, κοινωνικού, πολιτιστικού ενδιαφέροντος, στα πλαίσια της δράσης της ΕΛΜΕ ή των ομάδων του Στεκιού».

Είναι ένα πολύ ιδιαίτερος χώρος συνάντησης και κοινωνικής συναναστροφής για τους εκπαιδευτικούς και τους υπόλοιπους πολίτες του Ρεθύμνου, αφού με τα χρόνια σύμφωνα με τον καθηγητή Γιώργο Σαραντινό: «Καθηγητές και πολίτες από άλλους χώρους και επαγγελματικές δραστηριότητες, ένωσαν τις δυνάμεις τους για να ενισχύσουν από κοινού τον πολιτισμό, τη μόρφωση, την αλληλεγγύη στο Ρέθυμνο».

Ένα κουτί ενίσχυσης και συμμετοχής στα έξοδα του Στεκιού και μία συνδρομή των δύο ευρώ από τα μέλη μη καθηγητές, βοηθούν στα πάγια έξοδα λειτουργίας και στη διατήρηση του. «Πάνω από 13 χρόνια λειτουργίας για ένα πρωτοποριακό Στέκι Καθηγητών σε όλη τη χώρα, δε θα μπορούσε να μην έχει αναγνωριστεί από τους Ρεθυμνιώτες και όχι μόνο.

Ένας χώρος που ομάδες καθηγητών συμπαρίστανται ο ένας στον άλλον, βοηθούν τους νέους καθηγητές που έρχονται στο νομό, εκφράζουν και αλληλοεπιδρούν στη γνώση, μεταφέρουν την αγάπη για τον πολιτισμό, τους χορούς, δημιουργούν πεδίο ευκαιριών για επικοινωνία όπως μέσω των ξένων γλωσσών, την εκμάθηση νοηματικής γλώσσας, αλλά και της Ελληνικής γλώσσας σε ξένους που κατοικούν στο Ρέθυμνο», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σαραντινός.

Όλα γίνονται με εθελοντική προσφορά των καθηγητών αλλά και αρκετών πολιτών που έχουν αγκαλιάσει το Στέκι των Καθηγητών ανάμεσα στους οποίους και άνθρωποι που επέλεξαν το Ρέθυμνο για ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή τους. Υπάρχουν πολίτες οι οποίοι ένα από τα πρώτα που μαθαίνουν μόλις φτάσουν στο Ρέθυμνο είναι ότι στην οδό Ηλιακάκη 16, στη δυτική πλευρά του Δημοτικού Κήπου, υπάρχει η αγκαλιά που ξεκίνησε από ανθρώπους της γνώσης και της παιδείας, τους καθηγητές αλλά πλάτυνε από όλους όσους αναγνώρισαν την προσφορά τους και το έργο τους.

«Νεαροί δικηγόροι γιατροί, καθηγητές, νέοι άνθρωποι που έρχονται στο Ρέθυμνο για επαγγελματικούς λόγους όλοι μπορούν να βρεθούν στο στέκι μας να επικοινωνήσουν, να νιώσουν τη ζεστασιά και την αγκαλιά από τους συνανθρώπους τους. Αυτή είναι η φιλοσοφία μας», τόνισε η καθηγήτρια κα Νικολάου.

Φυσικά η μεγάλη αυτή παρέα δεν θα μπορούσε όπως λέει ο υπεύθυνος εκδρομών του Στεκιού, να μην είχαν τη διάθεση να εκδράμουν όχι μόνο σε ολόκληρη την Κρήτη, αλλά και στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.

«Οργανώνουμε εκδρομές, βγάζουμε ένα πρόγραμμα, ενημερώνουμε τα σχολεία τους καθηγητές, τα μέλη μας, με αποτέλεσμα πάνω από 90 εκδρομές στην Κρήτη, όπως επίσης διήμερες και τριήμερες εκδρομές στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, με μεγάλη συμμετοχή, να έχουν πραγματοποιηθεί αποδεικνύοντας πως η κοινωνική συνύπαρξη, δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο πέρα από όαση χαράς», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Σαραντινός.

Οι συμμετέχοντες έχουν άποψη για τη ζωή στην πόλη, έχουν ιδέες και προτάσεις για τα προβλήματα και δεν είναι τυχαίο σύμφωνα με την καθηγήτρια κα Νικολάου, ότι το Στέκι των Καθηγητών είναι από τα πιο ζωντανά κύτταρα στη Ρεθεμνιώτικη κοινωνία.

«Κάθε χρόνο καλούμε να συμμετέχουν στο στέκι τους νέους εκπαιδευτικούς και ως καθιερωμένο πλέον σημείο αναφοράς το μήνυμα έχει περάσει. Και δεν είναι άλλο πέρα από το ότι μέσα από τη συμμετοχή, την αλληλεγγύη και την προσφορά όλοι μπορούμε να είμαστε αλλά και να νιώθουμε πιο ασφαλείς, πιο άνθρωποι», είπε η Δέσποινα Νικολάου.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Ρεθύμνου Χρήστος Σουρουλής, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Το στέκι των καθηγητών, είναι ο χώρος που μιάμιση δεκαετία, πρωτοπορεί στην Ελλάδα, είναι ο χώρος της ανιδιοτελούς προσφοράς στον οποίο η κοινή προσπάθεια, ο σωστός προγραμματισμός, η αγάπη για τον άνθρωπο μπορεί να είναι ακόμα ακμαίος και στην πράξη και ως ιδέα.

Όλοι μαζί καταφέραμε να ξεπεράσουμε ακόμα και την κρίση με τον κορονοϊό και το σημαντικότερο είναι πως αποδείξαμε ότι με το ενδιαφέρον και την αγάπη μπορέσαμε να συγκεντρώσουμε το ενδιαφέρον μεγάλου τμήματος του τοπικού πληθυσμού. Που όχι μόνο επικροτούν οι πολίτες το Στέκι των Καθηγητών αλλά που έρχονται να συμμετέχον στις δραστηριότητες και σε πολλές από αυτές είναι πιο πολλοί ντόπιοι κάτοικοι από ότι οι εκπαιδευτικοί».

Τελικά όλοι αγωνιζόμαστε για να μεταφέρουμε το ένα και κυρίαρχο μήνυμα προς τους ανθρώπους προς τις κοινωνίες όπως ανέφεραν οι καθηγητές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Έχουμε την υποχρέωση να μένουμε ενεργοί, να προσπαθούμε μέσω της τέχνης, της γνώσης, του πολιτισμού, της προσφοράς και της συλλογικότητας να φτιάξουμε μικρές κοινότητες. Έτσι τελικά, κανείς δεν είναι μόνος του. Έχουμε δύναμη όταν ο ένας έχουμε τον άλλον», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ.

The post «Στέκι των Καθηγητών»: Ένας χώρος προσφοράς και κοινωνικής αλληλεγγύης στο Ρέθυμνο appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα