Τα δύο μέτρα που θα παραμείνουν στη ζωή μας μέχρι το τέλος της πανδημίας

Καθοδική πορεία παρατηρείται στα κρούσματα κορονοϊού τις τελευταίες εβδομάδες, γι΄αυτό και σήμερα έγιναν τα πρώτα θετικά βήματα ως προς την άρση των μέτρων με τη μουσική να επιστρέφει στα μπαρ και το ωράριο των καταστημάτων να απελευθερώνεται. Όμως, δεν θα είναι και η μοναδική αποκλιμάκωση που θα δούμε μέσα στον Φλεβάρη, όπως τονίζουν οι επιστήμονες.

Παρ’ όλα αυτα, υπάρχουν και περιοριστικά μέτρα που όπως φαίνεται θα μας συνοδεύουν μέχρι το τέλος της

πανδημίας, ίσως και μετά. Αυτά δεν είναι άλλα από τη μάσκα και την τηλεργασία, τα οποία δεν περιορίζουν την κανονική ζωή. Άλλωστε το Ισραήλ, το οποίο βαδίζει προς την κατάργηση των πιστοποιητικών εμβολιασμού, δεν θεωρεί σε καμία περίπτωση ασφαλή την κατάργηση της μάσκας.

Πλεύρης: Νέα άρση μέτρων

Σήμερα, ο υπ. Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα άρση τις επόμενες ημέρες.

«Επειδή η νοσηρότητα της Όμικρον έχει άλλα χαρακτηριστικά πιο ήπια και ακριβώς επειδή η μεταδοτικότητά της είναι ανεξέλεγκτη όσα μέτρα και να πάρεις δεν σταματάει και έτσι, η γραμμή είναι η πλήρης αποκλιμάκωση. Η φιλοσοφία όλων των υπουργών Υγείας της ΕΕ είναι ότι δεν πρέπει να περιορίζουμε τις κοινωνίες. Η μάσκα και η τηλεργασία δεν περιορίζουν την κοινωνική ζωή. Αυτό που έχει μείνει ως απαγόρευση είναι η όρθια διασκέδαση και τα γήπεδα που εξετάζουμε πως θα τα αλλάξουμε. Η επιτροπή θα συνεδριάζει εβδομάδα – εβδομάδα και θα αποκλιμακώνονται τα μέτρα. Πρόθεσή μας είναι να μείνουν μόνο τα απολύτως απαραίτητα μέτρα», είπε χαρακτηριστικά.

Αισιόδοξος εμφανίστηκε το Σαββατοκύριακο και ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής των Ειδικών κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος έκανε λόγο για νέα χαλάρωση των μέτρων, αν παραμείνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα σταθερά. Συγκεκριμένα, ο κ. Μαγιορκίνης μιλώντας στον ΣΚΑΙ τόνισε πως τις επόμενες 15 – 20 ημέρες θα δούμε αναστροφή κάποιων μέτρων, όμως αυτά που θα αφορούν τον πιστοποιητικό εμβολιασμό δεν πρόκειται να αλλάξουν.

Παγώνη: Μέχρι πότε θα φοράμε μάσκα

Από την πλευρά της η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, με δηλώσεις της στον ΣΚΑΪ εξήγησε πως «εάν προχωρήσουμε έτσι όπως είμαστε, μέχρι το Πάσχα εάν υπάρχει πολύς κόσμος εκεί που θα είμαστε θα μπορεί να φορεθεί κι η μάσκα. Αν όμως είμαστε ελάχιστα άτομα δε θα χρειαστεί να τη φοράμε».

Εξάλλου, και ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του πρόσφατα στον Νίκο Χατζηνικολάου, είχε αναφερθεί στο θέμα, λέγοντας ότι θα φοριέται για πάντα:

«Μου φαίνεται αδιανόητο κάποιος να πάει σε νοσοκομείο χωρίς μάσκα. Πιστεύω ότι και τον επόμενο χειμώνα στα μέσα μεταφορά, όπως γίνεται σε πολλές χώρες της Ανατολής, πολύ συμπολίτες μας θα επιλέξουν να φοράνε μάσκα για να προστατευθούν όχι μόνο από τον κορονοϊό αλλά από την γρίπη και το απλό κρύωμα. Η μάσκα μπήκε στη ζωή μας και είναι μια από τις θετικές παρακαταθήκες» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ψαλτοπούλου: Χαλάρωση με σταθερά βήματα

Την άποψη ότι η χαλάρωση των μέτρων θα πρέπει να επαναξιολογηθεί εξέφρασε μιλώντας στο Μega η η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.

«Μετά από δύο χρόνια κορονοϊό, και μετά από όλα όσα έχουν γίνει προκειμένου να εμβολιαστεί ο κόσμος, πρέπει να χαλαρώσουμε, να δουμε την υγεία μας και τις κοινωνικές επιπτώσεις. Ωστόσο η μετάβαση και η χαλάρωση, πρέπει να γίνει με σταθερά βήματα με προσοχή γιατί δεν πρέπει να πάμε από ένα βήμα μπροστά σε δύο βήματα πίσω, και φυσικά να το επαναξιολογήσουμε σε λίγες μέρες» ανέφερε.

ieidiseis.gr

The post Τα δύο μέτρα που θα παραμείνουν στη ζωή μας μέχρι το τέλος της πανδημίας appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα