Θερμοστατική βαλβίδα καλοριφέρ: Τι είναι και πώς γλιτώνετε χρήματα

Η ενεργειακή κρίση έχει οδηγήσει στην κορύφωση των τιμών των καυσίμων, γεγονός που έχει προκαλέσει την ανησυχία σε εκατομμύρια πολίτες που τρέμουν στην ιδέα ότι σύντομα θα χρειαστεί να ανοίξουν τα καλοριφέρ τους.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι τρόποι για να περιορίσετε την κατανάλωση του νοικοκυριού σας σε καύσιμα, χωρίς να κάνετε μεγάλες εκπτώσεις στη θέρμανση.

Κάτι το οποίο πολλοί από εμάς, όμως έχουμε ακούσει αλλά ίσως δε γνωρίζουμε ακριβώς πως λειτουργεί είναι η θερμοστατική κεφαλή

των καλοριφέρ, η οποία μπορεί να μας εξοικονομήσει καύσιμα. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία για το Ηνωμένο Βασίλειο, με τη βοήθεια της θερμοστατικής βαλβίδας επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας κατά 18% για το μέσο νοικοκυριό.

Τι είναι η θερμοστατική βαλβίδα στα καλοριφέρ

Η θερμοστατική βαλβίδα, γνωστή και ως θερμοστατική κεφαλή καλοριφέρ είναι μία βάνα η οποία τοποθετείται πάνω ή έξω από το καλοριφέρ, είτε σε οριζόντια είτε σε κάθετη θέση, σε ευθεία ή διαγωνίως.

Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα εξάρτημα που περιλαμβάνει έναν αισθητήρα θερμοκρασίας, συνήθως κατασκευασμένος από κερί, και έχει ως στόχο τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του αέρα σε ένα δωμάτιο μεμονωμένα, ελέγχοντας αυτόματα την ποσότητα του ζεστού νερού που εισέρχεται στο εκάστοτε σώμα καλοριφέρ όπου είναι ενσωματωμένη η θερμοστατική βαλβίδα.

Θερμοστατικές βαλβίδες καλοριφέρ – Πώς λειτουργούν

«Η θερμοστατική κεφαλή επιτρέπει στον κάτοικο του σπιτιού να ελέγχει τη θερμοκρασία σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού ξεχωριστά, εξασφαλίζοντας ένα ζεστό και άνετο χώρο, ενώ παράλληλα φροντίζοντας για την καλύτερη δυνατή ενεργειακή αποδοτικότητα», εξηγεί σχετικά ο οδηγός του βρετανικού Συμβουλίου Θερμότητας (HHIC) για τους καταναλωτές.

Με απλά λόγια, λοιπόν, μία θερμοστατική βαλβίδα σας επιτρέπει να ρυθμίσετε σωστά τη θερμοκρασία ενός χώρου από δωμάτιο σε δωμάτιο.

Με την άνοδο της θερμοκρασίας σε ένα δωμάτιο, λοιπόν, ο αισθητήρας διαστέλλεται αυτόματα και η βάνα της βαλβίδας σιγά-σιγά κλείνει, περιορίζοντας με αυτό τον τρόπο τη ροή του ζεστού νερού στο θερμαντικό σώμα. Αντίστοιχα, όταν η θερμοκρασία στο χώρο είναι πολύ χαμηλή, ο αισθητήρας θα συσταλεί, επιτρέποντας σε μεγαλύτερες ποσότητες νερού να εισέλθουν στο καλοριφέρ, μέχρι το δωμάτιο να αποκτήσει την επιθυμητή θερμοκρασία, οπότε και η ροή του νερού θα μειωθεί εκ νέου.

Αυτή η δυνατότητα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για όσους ζουν σε ένα διαμέρισμα με κεντρική θέρμανση, αλλά μπορεί να ωφελήσει και εκείνους που διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση.

Αυτό συμβαίνει διότι, στην περίπτωση ενός κλασικού συστήματος θέρμανσης ο θερμοστάτης βρίσκεται σε ένα συγκεκριμένο δωμάτιο και ρυθμίζει την θερμοκρασία ολόκληρου του σπιτιού με βάση μόνο αυτόν τον χώρο. Αυτό, μπορεί να προξενήσει προβλήματα όταν υπάρχει διαφορά μεγέθους και μόνωσης από δωμάτιο σε δωμάτιο, κάτι που θα αναλύσουμε αμέσως παρακάτω.

Θερμοστατική βαλβίδα καλοριφέρ – Πώς εξοικονομεί καύσιμα

Ένα σπίτι με συμβατικό σύστημα θέρμανσης, χωρίς θερμοστατικές κεφαλές δηλαδή, λαμβάνει εντολή από τον θερμοστάτη. Ο θερμοστάτης βρίσκεται μέσα σε ένα δωμάτιο του σπιτιού και όταν αντιληφθεί ότι η θερμοκρασία είναι κάτω από εκείνη που έχουμε επιλέξει, δίνει την εντολή να τροφοδοτηθούν τα σώματα με ζεστό νερό μέχρι να επιτευχθούν τα επιθυμητά επίπεδα θερμότητας, οπότε και σταματά η τροφοδοσία μέχρι να ξαναπέσει η θερμοκρασία.

Πάνω-κάτω, λοιπόν, είτε διαθέτετε κεφαλές είτε όχι, η λογική με την οποία λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης είναι η ίδια, με μόνο μία διαφορά: την εξατομίκευση. Με πιο απλά λόγια, ένα μικρό δωμάτιο, όπως είναι το μπάνιο, θα ζεσταθεί πιο γρήγορα από ένα μεγαλύτερο χώρο, λόγου χάρη το σαλόνι.

Εάν, λοιπόν, ο θερμοστάτης βρίσκεται στο μπάνιο, το σύστημα θέρμανσης θα πιστεύει ότι ολόκληρο το σπίτι είναι πλέον αρκετά ζεστό και άρα η τροφοδότηση με ζεστό νερό θα κοπεί σε όλα τα σώματα του σπιτιού, ακόμα και εάν το σαλόνι η θερμοκρασία είναι αρκετά χαμηλότερη. Από την άλλη, εάν ο θερμοστάτης βρίσκεται σε ένα μεγάλο δωμάτιο που δεν έχει καλή μόνωση, τα υπόλοιπα δωμάτια θα ζεσταθούν παραπάνω από το επιθυμητό, με αποτέλεσμα να ζεσταίνεστε και να ξοδεύετε περισσότερα χρήματα.

Χρησιμοποιώντας μία θερμοστατική βαλβίδα, μπορείτε να φροντίσετε πως όλα τα δωμάτια έχουν πραγματικά την ίδια θερμοκρασία. Μπορείτε, επίσης, να επιλέξετε ορισμένους χώρους που αξιοποιείτε λιγότερο όπου η θέρμανση θα βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα, με σκοπό την εξοικονόμηση, δημιουργώντας έτσι διαφορετικές ζώνες θερμότητας μέσα στο ίδιο σπίτι.

Θερμοστατική κεφαλή – Προβλήματα, τι πρέπει να προσέξετε

Όπως όλα τα εξαρτήματα, έτσι και οι θερμοστατικές βαλβίδες είναι αναμενόμενο να παρουσιάσουν κάποιο πρόβλημα σε βάθος χρόνου, δεδομένου όμως ότι πρόκειται για έναν αρκετά απλό μηχανισμό, η επισκευή συνήθως είναι αρκετά εύκολη.

Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα είναι να «σκαλώσει» η βαλβίδα, μετά από μεγάλα διαστήματα αχρηστίας, το οποίο όμως συνήθως λύνεται με ευκολία, αρκεί να ρυθμίσετε τη βαλβίδα στο maximum, προκειμένου να ανοίξει τελείως.

Εντούτοις, για να διασφαλίσετε την καλή λειτουργία του συστήματος πρέπει να ακολουθήσετε τις παρακάτω κατευθυντήριες γραμμές:

Τοποθετήστε κεφαλές μόνο σε ελεύθερα σώματα (όχι δηλαδή σε καλοριφέρ που βρίσκονται μέσα σε ξύλινες κατασκευές), ώστε να μην παγιδεύεται η θερμότητα.Φροντίστε να πραγματοποιείται ένας ετήσιος έλεγχος και συντήρηση από ειδικό.Μην ξεχνάτε να αερίζετε το χώρο σε καθημερινή βάση.

ienergeia.gr 

The post Θερμοστατική βαλβίδα καλοριφέρ: Τι είναι και πώς γλιτώνετε χρήματα appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα