Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας όταν νιώθουμε μοναξιά;

Κατανοώντας όλους τους μηχανισμούς γύρω από τη μοναξιά, μπορεί να φτάσετε ένα βήμα πιο κοντά στο πώς θα καταφέρετε να την ξεπεράσετε

Πρόκειται για ένα από τα πιο περίπλοκα και δύσκολα στον ορισμό και την περιγραφή, συναισθήματα. Η μοναξιά έχει πολλές εκφάνσεις και έγινε πιο έντονη μες στην πανδημία. Άγγιξε κάθε ηλικία και από τη στιγμή που εισβάλλει στη ζωή μας, αφήνει το αποτύπωμά της στην ψυχική μας υγεία.

Τι ακριβώς συμβαίνει όμως στον εγκέφαλό μας όταν αισθανόμαστε μόνοι; Σύμφωνα με τον ψυχολόγο, Adenekan Oyefeso: «Είναι σημαντικό να καταλάβουμε τις διαφορές μεταξύ μοναξιάς και

κοινωνικής απομόνωσης. Η μοναξιά είναι συναίσθημα και μπορεί να το νιώθει κανείς ακόμη κι αν περιστοιχίζεται από πολλά άτομα ενώ η κοινωνική απομόνωση συμβαίνει όταν έχει λίγη ή καθόλου επαφή με άτομα».

Είναι επίσης σημαντικό να καταλάβουμε ότι η κοινωνική αποξένωση οδηγεί συχνά στη μοναξιά ενώ η μοναξιά μπορεί να προκληθεί μόνη της χωρίς την απομόνωση. Όπως εξηγεί ο Oyefeso, υπάρχουν τρεις περιοχές του εγκεφάλου, ο ιππόκαμπος, η αμυγδαλή και ο προμετωπιαίος φλοιός, που επηρεάζονται περισσότερο όταν βιώνουμε μοναξιά.

O ιππόκαμπος παίζει σημαντικό ρόλο, σύμφωνα με τους ειδικούς, στον έλεγχο του πώς αντιδράμε στο στρες. Σύμφωνα μάλιστα με μελέτη, τα άτομα με μικρότερο κύκλο συναναστροφών, έχουν υψηλότερα επίπεδα της κορτιζόλης που είναι η ορμόνη του άγχους.

Η αμυγδαλή από την άλλη, είναι η περιοχή του εγκεφάλου που δημιουργεί τις αναμνήσεις και έρευνα δείχνει ότι τα άτομα με πλούσια κοινωνική ζωή, παρουσιάζουν μεγαλύτερη δραστηριότητα εκεί. Ο προμετωπιαίος φλοιός επηρεάζει την κοινωνική μας συμπεριφορά, τη λήψη αποφάσεων και τη λειτουργία της μνήμης και έρευνες δείχνουν ότι η λειτουργία της περιοχής μειώνεται χωρίς αρκετή κοινωνική αλληλεπίδραση.

To να «είναι κανείς μόνος» και να «νιώθει μόνος» είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα. Αν βρίσκεστε κοντά σε πολλά άτομα αλλά συνεχίζετε να νιώθετε μοναξιά, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αφού οι επιστήμονες επιμένουν πως το συναίσθημα αυτό έχει να κάνει με την ποιότητα των σχέσεων και όχι με την ποσότητα.

Το σημαντικότερο όλων είναι να σεβαστείτε το συναίσθημα, να το αποδεχτείτε και να επιτρέψετε στον εαυτό σας να το βιώσει.

jenny.gr

The post Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας όταν νιώθουμε μοναξιά; appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα