Τι θα πει σήμερα στη Βουλή ο Μητσοτάκης για αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία

Τη θέση της Ελλάδας έναντι του πολέμου στην Ουκρανία και τον συντονισμό με τα βήματα που γίνονται στην ευρωπαϊκή και διεθνή σκακιέρα θα αναλύσει ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής, την οποία συγκάλεσε προκειμένου να ενημερώσει το σώμα, αλλά και για να ζητήσει από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα από τον ΣΥΡΙΖΑ να αποσαφηνίσει

με καθαρότητα τη θέση του για τη στάση που θα πρέπει να έχει η Ελλάδα απέναντι στη ρωσική επίθεση.

Η συζήτηση αναμένεται με ενδιαφέρον, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του ΚΙΝΑΛ έχουν εκφράσει τον προβληματισμό τους για την αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει ότι η χώρα οφείλει να είναι καθαρά και ανυποχώρητα απέναντι σε πράξεις που συνιστούν παραβίαση των διεθνών Συνθηκών, του Διεθνούς Δικαίου, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητα οποιουδήποτε κράτους.

«Η Ελλάδα δεν είναι ουδέτερη απέναντι στην εισβολή, στην παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και της εδαφικής ακεραιότητας. Είναι, μαζί με τους εταίρους και τους συμμάχους της, στο πλευρό της Ουκρανίας.

Και η θέση αυτή δεν σημαίνει απλά και μόνο να καταδικάζουμε στα λόγια, αλλά και να στηρίζουμε στην πράξη κυρώσεις -όπως κάνουν οι εταίροι και σύμμαχοί μας- σε βάρος του εισβολέα και ταυτόχρονα να υποστηρίζουμε έμπρακτα και ενεργά τον λαό της Ουκρανίας που πλήττεται από τη Ρωσία», τονίζουν κυβερνητικές πηγές.

Σε ό,τι αφορά την αποστολή αμυντικού υλικού, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει ότι πρόκειται για μία απόφαση πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις αποφάσεις ολόκληρου του δυτικού κόσμου, της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.

Απαντώντας, δε, στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι δεν ενημέρωσε για την απόφαση αυτή το ΚΥΣΕΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης θα πει από το βήμα της βουλής, ότι το ΚΥΣΕΑ, που συνεδρίασε την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου, είχε τους αρμόδιους Υπουργούς, να ενεργήσουν ο καθένας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για την αποστολή βοήθειας και υλοποιήθηκε με την απόφαση που ελήφθη την Κυριακή το πρωί.

Ο κ. Μητσοτάκης θα μνημονεύσει τα πρωτοφανή μέτρα που έλαβε η Ε.Ε κατά της Ρωσίας, και θα επαναλάβει ότι η Ελλάδα θα συμμετάσχει ενεργά στις αποφάσεις των εταίρων και των συμμάχων της τόσο για την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στη Ρωσία, οι οποίες θα πλήξουν βαριά τη ρωσική οικονομία, όσο και για τη στήριξη του ουκρανικού λαού.

Απευθυνόμενος, δε, ιδιαίτερα προς τον ΣΥΡΙΖΑ θα τονίσει ότι η Ελλάδα οφείλει να στηρίζει ενεργά το Διεθνές Δίκαιο και να υπερασπίζεται έμπρακτα όσους αδικούντα, και να έχει καθαρή θέση απέναντι σε κάθε προσπάθεια αναθεωρητισμού των συνόρων και της εθνικής κυριαρχίας, διότι μόνο έτσι διασφαλίζονται τα εθνικά μας δίκαια και η ειρήνη”.

Kαι θα καλέσει την αντιπολίτευση και πρωτίστως τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να ξεκαθαρίσει εάν πιστεύει ότι η Ελλάδα – χώρα που επίσης κινδυνεύει από έναν άλλο αναθεωρητικό ηγέτη, τον Ερντογάν – θα πρέπει να μη συνταχθεί με το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους της.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καταδικάσει την επιλογή των ίσων αποστάσεων και θα ζητήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, την Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ 25 να αναθεωρήσουν τις θέσεις τους, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να εξισώνεται “ο θύτης με το θύμα”.

Ο κ. Μητσοτάκης θα ενημερώσει το σώμα και για την πρόταση που έχει καταθέσει η Αθήνα προς την Ε.Ε για κοινή στάση έναντι της ενεργειακής κρίσης που πλήττει βάναυσα τους ευρωπαϊκούς λαούς.

Όπως θα τονίσει, η πρόταση της Αθήνας, συμπυκνώνεται στα εξής:

-Να δημιουργηθεί ένα ταμείο το οποίο θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από μελλοντικές εισροές από τα δικαιώματα ρύπων, προκειμένου να βοηθήσει τα κράτη-μέλη να στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

-Να γίνουν συντονισμένες αγορές αερίου από την Ε.Ε..

-Να υπάρξει εξαίρεση από δημοσιονομικούς κανόνες για το διάστημα που θα διαρκέσει η κρίση, για μια σειρά από δαπάνες και ενεργειακές, ενδεχομένως και αμυντικές.

Όσον αφορά στον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας ο Πρωθυπουργός θα διαβεβαιώσει ότι η τροφοδοσία με φυσικό αέριο μέχρι τώρα συνεχίζεται δίχως διαταραχές και ότι η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί ακόμη και για τα πιο δυσμενή σενάρια… Συγκεκριμένα:

ΔΕΠΑ Εμπορίας, αλλά και οι υπόλοιπες εταιρείες που εισάγουν φυσικό αέριο, βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους προμηθευτές τους, προκειμένου να εξασφαλιστούν περισσότερα φορτία LNG.

-Η πληρότητα του τερματικού σταθμού στη Ρεβυθούσα βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

-Υπάρχει δυνατότητα αύξησης της ποσότητας φυσικού αερίου μέσα από τον αγωγό TAP.

-Οι λιγνιτικές μονάδες της Δ.Ε.Η., πέρα από την καθημερινή εξορυκτική δραστηριότητα, έχουν σημαντική διαθεσιμότητα αποθεμάτων λιγνίτη.

-Τα αποθέματα νερού για τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων είναι ικανοποιητικά.

-Οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, έχουν δυνατότητα λειτουργίας και με diesel και θα τεθούν σε λειτουργία

The post Τι θα πει σήμερα στη Βουλή ο Μητσοτάκης για αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα