Τουρκία: Πανδημία… φτώχειας με την κατάρρευση της λίρας – 1 εκατ. πολίτες δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε ψωμί

Η βουτιά της τουρκικής λίρας την περασμένη εβδομάδα, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε χιλιάδες πολίτες στην Τουρκία, οι οποίοι είναι πλέον αντιμέτωποι με την φτώχεια, καθώς τα χρήματά τους δεν επαρκούν ούτε και για ένα κομμάτι ψωμί.

Συγκεκριμένα οικογένειες και νοικοκυριά αδυνατούν να αγοράσουν ακόμα και το βασικότερο καθημερινό αγαθό, το ψωμί, για να ζήσουν αξιοπρεπώς και το ζήτημα έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις τόσο στην αντιπολίτευση όσο και σε απλούς κατοίκους της χώρας.

Ειδικότερα, υπολογίζεται πως 1 περίπου εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στο

πιο βασικό αγαθό, το ψωμί.

Στην Τουρκία αυτή την ώρα ένα μπούτι αρνιού κοστίζει περίπου 100 λίρες, δηλαδή 10 ευρώ, εξήγησε κάτοικος της Κωνσταντινούπολης μιλώντας στο Open.

Απλησίαστα είναι, σύμφωνα με την ίδια, και τα περισσότερα διαμερίσματα στο κέντρο της πόλης για κάποιον που θέλει να νοικιάσει.

Στη χώρα ο βασικός μισθός δεν ξεπερνά τα 300 ευρώ, ενώ ένας βοηθός καθηγητή πανεπιστημίου δεν λαμβάνει περισσότερα από 800 ευρώ τον μήνα.

Η αγορά αυτοκινήτου ή οποιουδήποτε εισαγόμενου προϊόντος είναι πλέον σχεδόν απαγορευτική.

Ένα αυτοκίνητο που για παράδειγμα έχει 18.000 στην Ελλάδα, στην Τουρκία κοστίζει το ισοδύναμο των 40.000 ευρώ, λέει χαρακτηριστικά.

Σε ελεύθερη πτώση η τουρκική λίρα

Την ίδια ώρα την κατακρήμνιση (ως και –17%) της τουρκικής λίρας επέφερε η καθαίρεση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας με προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε το Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η συναλλαγματική ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του αμερικανικού δολαρίου υποχωρούσε κατά 17% και πλέον, φθάνοντας κοντά στο ιστορικό της ναδίρ, λίγο μετά την έναρξη των συναλλαγών στις αγορές συναλλάγματος της Ασίας, μετά την καθαίρεση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας Νάτζι Αμπάλ, πρώην υπουργού Οικονομικών ο οποίος έχαιρε γενικά σεβασμού στις αγορές, από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το βράδυ της Παρασκευής.

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφωνόταν σε 8,47:1 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ κατά την έναρξη των συναλλαγών, έναντι 7,22:1 στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Κατόπιν ανακτήθηκε μέρος του χαμένου εδάφους, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στις 8,09 λίρες για ένα δολάριο.

Ο κ. Αμπάλ καθαιρέθηκε δυνάμει προεδρικού διατάγματος το οποίο δημοσιοποιήθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής, στο οποίο δεν εξηγήθηκε το γιατί· ωστόσο η εξέλιξη σημειώθηκε δύο ημέρες μετά την αύξηση κατά 2% του βασικού κατευθυντηρίου επιτοκίου του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Τουρκίας, στο 19%. Η κεντρική τράπεζα εξήγησε ότι η κίνηση είχε σκοπό να φρενάρει τον πληθωρισμό, που αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 15,6% τον Φεβρουάριο. Το μέτρο έτυχε θετικής υποδοχής στις αγορές.

Ο διοικητής βρισκόταν στη θέση για μόλις πέντε μήνες.

Ο πρόεδρος Ερντογάν, θιασώτης της ταχείας οικονομικής ανάπτυξης με υποστήριξη από τις τράπεζες, εναντιώνεται πάγια στα υψηλά επιτόκια, καθώς θεωρεί, αψηφώντας τις κλασικές οικονομικές θεωρίες, ότι επιδεινώνουν τον πληθωρισμό.

Τον κ. Αμπάλ αντικατέστησε ο οικονομολόγος Σαχάπ Καβτζίογλου, πρώην βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK), εξέλιξη που προφανώς οι αγορές εξέλαβαν ως αμφισβήτηση της μελλοντικής ανεξαρτησίας του τουρκικού κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος.

Ο νέος διοικητής υποσχέθηκε την περασμένη Κυριακή ότι δεν θα προχωρήσει σε απρόσμενες, σημαντικές αλλαγές πολιτικής και ότι θα εφαρμόσει τα απαραίτητα μέτρα για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Πηγή: in.gr

The post Τουρκία: Πανδημία… φτώχειας με την κατάρρευση της λίρας – 1 εκατ. πολίτες δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε ψωμί appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα