Υπάρχουν 5 διατροφικοί χαρακτήρες – Ποιος είναι ο δικός σας;

Αν θέλετε να ξεκινήσετε να τρώτε πιο υγιεινά, νομίζω ότι είναι υπέροχο. Αλλά συνειδητοποιώ επίσης ότι πολλοί άνθρωποι δεν ξέρουν από πού να ξεκινήσουν.

Κατά τη γνώμη μου, το κλειδί για την επίτευξη των στόχων σας είναι να μάθετε πρώτα ποιο είναι το σημείο εκκίνησης και μετά να καθορίσετε πού θα θέλατε να καταλήξετε. Όταν πρόκειται για στόχους υγιεινής διατροφής, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις προσωπικές σας διατροφικές συνήθειες. Εάν δεν ξέρετε ποιοι είναι οι ατομικοί σας αγώνες, δεν μπορείτε να καταλήξετε σε ένα σχέδιο για να αντιμετωπίσετε αυτά τα ζητήματα. Και αν δεν αντιμετωπίσετε

τις προκλήσεις και τα εμπόδια που σας αφορούν, πώς μπορείτε να πετύχετε τους στόχους σας;

Για να σας βοηθήσω να καταλάβετε ποιο είναι το σημείο εκκίνησης σας, θα περιγράψω παρακάτω τις πιο κοινές διατροφικές προσωπικότητες. Κάθε προσωπικότητα αντιμετωπίζει διαφορετικούς αγώνες και απαιτεί δουλειά σε διαφορετικούς τομείς.

Προσδιορίστε την διατροφική σας προσωπικότητα για να δείτε ποιες πτυχές των διατροφικών σας συνηθειών θα μπορούσαν να βελτιωθούν. Διαβάστε τις παρακάτω περιγραφές για να δείτε ποια σας ταιριάζει καλύτερα. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι η διατροφική σας προσωπικότητα αλλάζει ανάλογα με τους παράγοντες που υπάρχουν στη ζωή σας (π.χ. προθεσμίες εργασίας, η κατάσταση των σχέσεών σας, η εποχή, κ.λπ.).

Εκείνος που τα θέλει όλα τέλεια (Clean eating)

Εκείνος που ακολουθεί το Clean eating τείνει να έχει άκαμπτες διατροφικές συνήθειες. Θέλει να είναι «τέλειος» και να καταναλώνει μόνο τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, ενώ αποφεύγει όσες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ή ζάχαρη. Προγραμματίζει επίσης προσεκτικά τα γεύματα και τα σνακ του, έχει αυστηρούς κανόνες σχετικά με τον τρόπο προετοιμασίας του φαγητού (π.χ. μαγείρεμα χωρίς λάδια) και εξετάζει εξονυχιστικά τις ετικέτες των τροφίμων. Ενώ όταν δεν τρώει «σωστά» νιώθει ενοχές.

Τι να προσέξετε

Πρώτα απ’ όλα, δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να έχετε διατροφική συνείδηση. Όμως εάν ακολουθείτε το Clean eating μπορεί να είστε τόσο άκαμπτοι με τις διατροφικές σας συνήθειες, με αποτέλεσμα να μην έχετε ποιοτική ζωή. Τα ψώνια, το μαγείρεμα και το φαγητό γίνονται αγχωτικά. Μπορεί επίσης να έχετε πολύ άγχος όσο αφορά τον προγραμματισμό και την προετοιμασία κάθε γεύματος και σνακ. Η διατροφή είναι σημαντική, αλλά δεν πρέπει να καταλαμβάνει κάθε πτυχή της ζωής σας.

Θα πρέπει λοιπόν να προσπαθήσετε να χαλαρώσετε τους διατροφικούς σας κανόνες, για χάρη της ψυχικής σας υγείας και της ποιότητας ζωής σας. Η θεώρηση ότι ορισμένα τρόφιμα είναι απαγορευμένα και η προσπάθεια για τελειότητα, οδηγούν τελικά σε ανθυγιεινές διατροφικές συμπεριφορές. Στοχεύστε στην πρόοδο αντί για την τελειότητα.

Ο «επαγγελματίας» διαιτολόγος

Ο «επαγγελματίας» διαιτολόγος, δεν έχει σπουδάσει διαιτολόγια, απλά κάνει συχνά δίαιτα και νομίζει ότι έχει γνώσεις όσο αφορά τα διατροφικά θέματα. Και όταν δεν κάνει δίαιτα, σκέφτεται την επόμενη δίαιτα που θα ήθελε να ξεκινήσει. Συλλέγει επίσης βιβλία διατροφής, ψάχνει στο διαδίκτυο για συμβουλές και χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να μάθει τα πάντα γύρω από την επιστήμη της διατροφής.

Είναι επίσης προσεκτικός με το φαγητό, αλλά το κύριο κίνητρό του είναι η απώλεια βάρους και όχι η υγεία. Γι’ αυτό και τείνει να βρίσκεται σε έναν φαύλο κύκλο: δίαιτα, απώλεια βάρους, υπερκατανάλωση τροφής και υπερφαγία, αύξηση βάρους, δίαιτα κ.λπ.

Τι να προσέξετε

Η χρόνια δίαιτα οδηγεί σε αισθήματα στέρησης, που έχει ως αποτέλεσμα ανθυγιεινές διατροφικές συμπεριφορές. Κάποιος που κάνει συχνά δίαιτα, πριν την ξεκινήσει έχει συνήθως μια ημέρα ελεύθερη, η οποία αφορά την κατανάλωση αγαπημένων φαγητών, που ξέρει ότι δεν θα μπορεί να απολαύσει όσο θα βρίσκεται σε δίαιτα.

Επίσης, όταν τρώει ένα «απαγορευμένο» τρόφιμο ενώ βρίσκεται σε δίαιτα, τείνει να καταλήγει να τρώει υπερβολικά, επειδή γνωρίζει ότι αύριο θα πρέπει να επιστρέψει στη διατροφή του. Ακόμη όμως και όταν αποφεύγει τα απαγορευμένα τρόφιμα, μπορεί να καταλήξει να τρώει υπερβολικές ποσότητες, για να ικανοποιήσει τις λιγούρες του.

Εάν ανήκετε σε αυτή την προσωπικότητα, προσπαθήστε να εστιάσετε περισσότερο στη γεύση των τροφίμων και στο πώς κάνουν το σώμα σας να αισθάνεται και όχι στις θερμίδες τους. Δημιουργήστε βιώσιμες διατροφικές συνήθειες που μπορείτε να διατηρήσετε για το υπόλοιπο της ζωής σας.

Δείξετε επίσης σεβασμό στο σώμα σας, ανεξάρτητα από το μέγεθος ή το σχήμα του. Εμπιστευτείτε το και προσπαθήστε να καταλάβετε τι χρειάζεται και μην βασίζεστε στις διατροφικές συμβουλές του διαδικτύου.

Ο ασυνείδητος

Ο ασυνείδητος δεν έχει επίγνωση πότε και τι τρώει. Η βασικότερη αιτία αυτής της συμπεριφοράς είναι το ταραχώδες πρόγραμμα και ότι είναι πάντα εν κινήσει.

Επειδή είναι τόσο απασχολημένος όλη την ημέρα, τείνει να μένει για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς φαγητό. Συνήθως είναι τόσο επικεντρωμένος στις απαιτήσεις της καθημερινότητας που ξεχνάει να φάει, μέχρι να φτάσει στο σημείο να πεινάσει πολύ και να καταναλώσει ό,τι είναι διαθέσιμο εκείνη τη στιγμή: φαγητό από το μηχάνημα αυτόματης πώλησης, γρήγορο φαγητό κ.λπ.

Τι να προσέξετε

Εάν ανήκετε σε αυτή την προσωπικότητα τότε είστε φιλόδοξοι και εργατικοί. Ωστόσο, παραμερίζοντας τα σημάδια της πείνας σας, αποσυνδέεστε από τα μηνύματα που σας στέλνει το σώμα σας. Επίσης πολλές φορές νιώθετε κουρασμένοι και με χαμηλή διάθεση. Και παρόλο που αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στον ταραχώδη τρόπο ζωής σας, μπορεί επίσης να είναι η παρενέργεια της υποθρεψίας του σώματος.

Εάν όμως μάθετε να ανταποκρίνεστε στα σημάδια της πείνας, τότε θα κάνετε διατροφικές επιλογές που θα σας γεμίζουν με ενέργεια και θα σας παρέχουν τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά.

Προσπαθήστε επίσης να βρείτε χρόνο να τρώτε με επίγνωση. Ενώ όταν τρώτε εν κινήσει, επιλέξτε επιλογές με θρεπτικά συστατικά, αντί για επιλογές που προσφέρουν μόνο ενέργεια.

Εκείνος που δεν σταματάει να τρώει μέχρι να αδειάσει το πιάτο

Όποιος έχει αυτή την προσωπικότητα δεν τελειώνει το φαγητό μέχρι να τελειώσει το πιάτο του. Μπορεί επίσης να αισθάνεται την ανάγκη να φάει τα αποφάγια των παιδιών του ή του συντρόφου του.

Τι να προσέξετε

Εάν θέλετε να τρώτε πάντα ό,τι υπάρχει στο πιάτο σας, τότε τις περισσότερες φορές αγνοείτε τα σημάδια πληρότητας και οδηγείστε σε υπερκατανάλωση τροφής. Η επιθυμία να μην είστε σπάταλοι είναι μια εξαιρετική αξία που πρέπει να έχετε, ωστόσο, η φροντίδα του σώματός σας είναι επίσης σημαντική.

Προσπαθήστε να βρείτε μια ισορροπία. Ξεκινήστε με μικρότερη ποσότητα φαγητού στα γεύματα και τα σνακ. Ενώ τα υπολείμματα μπορούν να αποθηκευτούν για την επόμενη μέρα.

Ο συναισθηματικός

Ο συναισθηματικός χρησιμοποιεί το φαγητό ως τον πρωταρχικό μηχανισμό αντιμετώπισης όταν βιώνει άβολα συναισθήματα, κυρίως άγχος, θυμό και θλίψη. Το συναισθηματικό φαγητό μπορεί να έχει διάφορες μορφές. Για παράδειγμα κάθε φορά που νιώθετε αγχωμένοι μπορεί να τρώτε κάτι γλυκό αντί για το μεσημεριανό. Ή μπορεί να έχετε επαναλαμβανόμενα επεισόδια υπερφαγίας.

Τι να προσέξετε

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους ένα άτομο μπορεί να αντιμετωπίσει τα δυσάρεστα συναισθήματα. Ωστόσο, το να στηρίζεστε στο φαγητό μπορεί να είναι ανθυγιεινό. Η χρήση τροφής ως κύρια ή μοναδική στρατηγική αντιμετώπισης προκαλεί χρόνια υπερκατανάλωση τροφής.

Το φαγητό δεν μπορεί να κρατήσει για πολλή ώρα μακριά τα δυσάρεστα συναισθήματα.
Έτσι λοιπόν ίσως θα πρέπει να ζητήσετε υποστήριξη από φίλους, οικογένεια ή/και εκπαιδευμένο επαγγελματία ψυχικής υγείας. Προσπαθήστε να αν αναζητήστε λύσεις εκτός τους φαγητού και δείξτε στον εαυτό σας αγάπη.

Εν κατακλείδι αυτό που έχει σημασία είναι να κάνετε τις διατροφικές επιλογές που σας αρέσουν και επειδή θέλετε να έχετε υγεία και ευεξία. Η υγιεινή διατροφή και η άσκηση δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως τιμωρία. Προσπαθήστε να συμφιλιωθείτε με το φαγητό και όχι να βρίσκεστε σε πόλεμο μαζί του.

jenny.gr

The post Υπάρχουν 5 διατροφικοί χαρακτήρες – Ποιος είναι ο δικός σας; appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα