Υποφέρουν μικροί και μεγάλοι από την γαστρεντερίτιδα – Πού οφείλεται και πώς μεταδίδεται – Τι λέει ο γαστρεντερολόγος Ηλίας Μπουζάκης

Σε έξαρση βρίσκεται η γαστρεντερίτιδα στα Χανιά και σε ολόκληρη την Ελλάδα, με μικρούς και μεγάλους να ταλαιπωρούνται από τα συμπτώματα. Για μια εποχική ίωση έκανε λόγο ο Χανιώτης γαστρεντερολόγος Ηλίας Μπουζάκης, μιλώντας το πρωί στο Zarpa Radio 89,6 και την Άννα Παπακωνσταντίνου.

«Είναι αρκετός καιρός τώρα. Από πριν τα Χριστούγεννα

είχαμε πολλά περιστατικά. Πρόκειται για εποχιακές ιώσεις που συμβαίνουν κάθε χρόνο. Και το καλοκαίρι και τον χειμώνα. Δεν γίνονται μελέτες για να δούμε τι ιός είναι. Είναι άλλος κάθε φορά. Τα περιστατικά γίνονται κατά κανόνα μόνα τους καλά και έτσι δεν επιδέχονται ιδιαίτερες μελέτες από την ιατρική».

Τα συμπτώματα και η διάρκεια

Η γαστρεντερίτιδα διαρκεί κατά μέσο όρο τρεις ημέρες ωστόσο όπως είπε ο γαστρεντερολόγος Ηλίας Μπουζάκης, «ο καθένας το περνάει με τον δικό του τρόπο. Σε άλλους κρατάει μια μέρα, σε άλλους διαρκεί τέσσερις και πέντε μέρες».

Σχετικά με τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας, ο γιατρός επισήμανε πως «ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και την περνάει με διαφορετική βαρύτητα. Με πυρετό ή όχι, με διάρροια και εμετούς. Εξαρτάται και πόσους ιούς έχει κολλήσει ο καθένας, το ιικό φορτίο όπως λέμε».

Ο διαχωρισμός της γαστρεντερίτιδας από την τροφική δηλητηρίαση δεν είναι ευδιάκριτος, καθώς τα συμπτώματα είναι τα ίδια ενώ ο κ. Μπουζάκης εξήγησε πως «δεν μπορούμε καν να το ξεχωρίσουμε από τις μικροβιακές ιστορίες. Εκτός από τους ιούς υπάρχουν και τα κολοβακτηρίδια, οι σαλμονέλες, υπάρχουν κι άλλα αίτια που μπορεί να εκδηλωθούν με τα ίδια συμπτώματα. Την απάντηση τελικά την δίνει ο χρόνος».

Πώς αντιμετωπίζεται – Ο ρόλος της διατροφής

Η γαστρεντερίτιδα θεραπεύεται μόνη της, χωρίς να χρειάζεται η λήψη φαρμακευτικών σκευασμάτων, με την σωστή διατροφή να αποτελεί το κλειδί για την ίασή της.

«Στις ιώσεις δεν δίνουμε αντιβίωση. Είναι ένα λάθος το οποίου κάνουμε όλοι μας. Πολλές φορές πάμε στο φαρμακείο και λέμε στον φαρμακοποιό δώσε μου κάτι για να μου περάσει η διάρροια. Όχι, η ίωση αυτοπεριορίζεται με δίαιτα».

Όχι σε φυτικές ίνες και φρούτα

«Αποφεύγουμε τα γαλακτοκομικά, κυρίως το νωπό γάλα και ότι το περιέχει, όπως κρέμες, ρυζόγαλα, τους φυσικούς χυμούς, όλες οι φυτικές ίνες, ένα βραστό αυγό θα μπορούσε να φάει κάποιος που το περνάει ελαφριά».

Μπανάνα, ρύζι, πατάτες (βραστές και ψητές), ζυμαρικά χωρίς σάλτσες, κοτόπουλο, ψάρι, μοσχάρι χωρίς καρυκεύματα, φρυγανιά σταρένια και όχι πολύσπορη, ελαφριά ροφήματα όπως τσάι, αλλά όχι χαμομήλι, είναι μερικά από όσα μπορεί να καταναλώσει κάποιος που έχει γαστρεντερίτιδα.

Πότε να ανησυχήσουμε

Η γαστρεντερίτιδα θα πρέπει να μας ανησυχήσει όταν μετά από αρκετές ημέρες δεν υποχωρούν τα συμπτώματα:

«Εάν τα συμπτώματα είναι τόσο έντονα που κάποιος εξαντλείται, τότε θα πρέπει να ζητήσει ιατρική βοήθεια. Εάν οι διάρροιες είναι πάρα πολλές ή εάν οι εμετοί είναι πάρα πολλοί, κινδυνεύουμε με αφυδάτωση, με ηλεκτρολυτικές διαταραχές.

 Η λήψη ηλεκτρολυτών

Η λήψη των ηλεκτρολυτών από τους ασθενείς εξαρτάται από τον αριθμό των κενώσεων: «Εάν κάνουμε πάνω από πέντε κενώσεις μέσα στο 24ωρο, αυτό είναι ένα νούμερο που δείχνει ότι χάνουμε πολύ νερό και ηλεκτρολύτες, οπότε μπορούμε να συμπληρώσουμε ηλεκτρολύτες. Από την άλλη, όταν μπαίνουν και οι εμετοί στο παιχνίδι, δεν είναι εύκολο να δώσεις ηλεκτρολύτες από το στόμα, εκεί καμιά φορά χρειάζεται τις πρώτες ώρες να μπει ένας ορός».

Συνήθως οι ασθενείς που νοσούν με γαστρεντερίτιδα θεραπεύονται στο σπίτι ενώ οι περιπτώσεις που χρειάζονται νοσηλεία είναι περιορισμένες.

Η διενέργεια εξετάσεων κρίνεται απαραίτητη εάν δεν επέλθει σύντομα η ίαση και τα συμπτώματα επιμένουν.

zarpanews.gr

The post Υποφέρουν μικροί και μεγάλοι από την γαστρεντερίτιδα – Πού οφείλεται και πώς μεταδίδεται – Τι λέει ο γαστρεντερολόγος Ηλίας Μπουζάκης appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα