10ετές ομόλογο: Το τίμησαν οι θεσμικοί επενδυτές

Στα 16,7 δισ. έφτασαν οι προσφορές για την επανέκδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου που εκδόθηκε αρχικά στις 18 Ιουνίου.

Πιο σημαντικό ίσως είναι ότι το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται σε ξένους θεσμικούς επενδυτές, οι οποίοι υποβάλλουν μαζικά προσφορές, διαμορφώνοντας το επιτόκιο κοντά στο 1,23% από 1,3% που ήταν νωρίς το πρωί, στο άνοιγμα του βιβλίου προσφορών.

Οι έξι ανάδοχες επενδυτικές τράπεζες (Barclays, Citi, IMI-Intesa Sanpaolo, Morgan Stanley, Nomura και Société Générale) συνεχίζουν να συγεντρώνουν προσφορές και να ενημερώνουν τακτικά τον ΟΔΔΗΧ για την πορεία της δημοπρασίας.

Η έκδοση γίνεται κυρίως για την αύξηση των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας, εν όψει της συνέχιση των μέτρων στήριξης της οικονομίας αλλά και για να ανανεώσει η Ελλάδα την παρουσία της στις αγορές με ένα 10ετές ομόλογο που αναμένεται να διαμορφώσει ένα επιτόκιο κοντά στο 1,2%, δηλαδή χαμηλότερο της αρχικής έκδοσης του Ιουνίου που είχε διαμορφώσει επιτόκιο 1,57%.

Μέχρι στιγμής, το 2020 -με εξαίρεση το 30ετές ομόλογο ύψους 3,314 δισ. με επιτόκιο 2,35% που εκδόθηκε στις 21/1 για την επαναγορά χρέους- η Ελλάδα έχει δανειστεί για να καλύψει υποχρεώσεις από τις αγορές συνολικά 7,5 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, δανείστηκε 2,5 δισ. από την έκδοση 15ετούς ομολόγου με επιτόκιο 1,91 % στις 2 Φεβρουαρίου, 2 δισ. ευρώ από την έκδοση 7ετούς ομολόγου στις 22 Απριλίου με επιτόκιο 2% και 3 δισ. ευρώ από την έκδοση 10ετούς ομολόγου, που εκδόθηκε στις 18 Ιουνίου με επιτόκιο 1,57%. Την τελευταία αυτήν έκδοση θα επεκτείνει ΟΔΔΗΧ μέσα από την έκδοση που θα γίνει σήμερα και η οποία φιλοδοξεί να πετύχει ακόμη χαμηλότερο επιτόκιο.

Σε έκδοση ομολόγου «κάποια στιγμή» αναφέρθηκε χθες και ο υπουργός οικονομικών κ Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας χθες στον ΑΝΤ1 σημειώνοντας ότι τα ταμειακά διαθέσιμα στην παρούσα φάση φτάνουν περίπου τα 35 δισ. ευρώ και θα αυξηθούν με στόχο να μπορούν να χρηματοδοτηθούν και τα μέτρα στήριξης της οικονομίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα