"3+5" προτάσεις των Ελλήνων Ογκολόγων προς την Πολιτεία για τη διαχείριση του καρκίνου

Άμεσα μέτρα και μεσοπρόθεσμες δράσεις ζητά από την Πολιτεία η επιστημονική κοινότητα, προκειμένου να επιτευχθεί ουσιαστική αντιμετώπιση του καρκίνου, μιας νόσου που εξελίσσεται στην πρώτη αιτία θανάτου στον σύγχρονο κόσμο. Ειδικότερα ο καρκίνος θεωρείται υπεύθυνος για το 27% των συνολικών θανάτων και το 38% των πρώιμων θανάτων (δηλαδή πριν τα 65 έτη). Επίσης το κόστος του καρκίνου αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 8% των συνολικών εξόδων της κοινωνικής ασφάλιση καθώς και πάνω από το 10% του συνολικού κόστους αποζημίωσης για καινοτόμα φάρμακα.

Όπως επεσήμανε ο Ιωάννης

Μπουκοβίνας, πρόεδρος της ‘Ένωσης Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ), κατά την χθεσινή του ομιλία στο πέμπτο κατά σειρά Συνέδριο “Cancer & Personalized Medicine Conference”, στη χώρα διαπιστώνονται σημαντικές ελλείψεις με σημαντικότερη όλων την απουσία Εθνικού Σχέδιου Δράση για τον Καρκίνο. Παράλληλα ανέφερε ότι όπως συμβαίνει σε όλα τα σύγχρονα κράτη, η Ελλάδα δεν έχει αρχείο νεοπλασιών, μητρώα ασθενών, ηλεκτρονικό φάκελο ασθενών και επίσης δεν διαθέτει ενημερωμένο σύστημα συνταγογράφησης και αποζημίωσης βιοδεικτών. Το τελευταίο αποτελεί μια σειρά εξετάσεων που αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο για την έγκαιρη διάγνωση αλλά και την επιλογή της σωστής θεραπείας.

Στις άμεσες ενέργειες που πρέπει να γίνουν, σύμφωνα με τον κ. Μπουκοβίνα περιλαμβάνονται οι εξής:

• Να δημιουργηθεί συμβουλευτική ομάδα για την ογκολογία η οποία να συνεργάζεται με τον πρόεδρο της κυβέρνησης, τον υπουργό υγείας και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ

• Να ξεκινήσει η λειτουργία του Εθνικό Ινστιτούτο Νεοπλασιών με «σφικτή» ομάδα επαϊόντων και μαχόμενων λειτουργών με πρώτες φροντίδες: τον ογκολογικό χάρτη , κατάρτιση μητρώου νεοπλασιών, ηλεκτρονικό φάκελο ογκολογικού ασθενούς.

• Να λειτουργήσει στον ΕΟΠΥΥ ογκολογική υπηρεσία με άμεσο έργο την επίλυση προβλημάτων αλλά και τη διευκόλυνση της συνταγογράφησης, την αποζημίωση των βιοδεικτών, την παρακολούθηση των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

Επίσης στις δράσεις που πρέπει να γίνουν μεσοπρόθεσμα (1-2 έτη) περιλαμβάνονται οι εξής:

• Καμπάνιες ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα πρόληψης καρκίνου- υιοθέτηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα σχολεία.

• Αποκέντρωση της πρόληψης του καρκίνου και διασύνδεση με τις περιφέρειες.

• Ανάπτυξη και αποζημίωση από ΕΟΠΥΥ της κατ’ οίκον νοσηλείας και παρηγορικής φροντίδας.

• Δημιουργία του θεσμού της «πλοηγού» νοσηλεύτριας σε όλες τις υποδομές ογκολογικής φροντίδας κι ανάπτυξη υπηρεσιών για τους επιζήσαντες.

• Καταγραφή της ογκολογικής επιστημονικής δραστηριότητας πανελλήνια και εφαρμογή των των καινοτόμων πολυπαραγοντικών “multi-omic” διαγνωστικών για βελτίωση των θεραπειών, που με τη σειρά τους θα βοηθήσουν στον έλεγχο του καρκίνου και συνολική μείωση του κόστους.

Keywords
Τυχαία Θέματα