Bloomberg: Ο ρόλος των ρωσικών S-400 στην Τουρκία και το ενεργειακό "παζάρι" στην Ανατολική Μεσόγειο

Η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο ανάπτυξης του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος κατά μήκος των νότιων ακτών της, πλησίον της περιοχής στην οποία πολεμικά της πλοία συνοδεύουν σκάφη που πραγματοποιούν έρευνες για φυσικό αέριο, αναφέρει το Bloomberg σε δημοσίευμά του, επικαλούμενο πηγές που έχουν γνώση των τουρκικών προθέσεων.

Οι ρωσικοί S-400, που αναμένεται να παραδοθούν σε μερικές εβδομάδες, θα ενίσχυαν δραματικά τη στρατιωτική ισχύ

της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η χώρα βρίσκεται σε διαμάχη με την Κύπρο λόγω των ερευνών για το φυσικό αέριο, όπως αναφέρουν οι τέσσερις πηγές του Bloomberg ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία τους.

Η Μεσόγειος δεν είναι όμως η μοναδική περιοχή στην οποία η Τουρκία εξετάζει την εγκατάσταση του ρωσικού συστήματος, επιβεβαιώνουν οι εν λόγω πηγές, τονίζοντας ότι στο "μικροσκόπιο" της Άγκυρας έχουν μπει και άλλες περιοχές. Στην περίπτωση που εγκριθεί η ανάπτυξη στα νότια παράλια της χώρας, αυτό θα αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα τόσο προς τους αντιπάλους όσο και προς τους συμμάχους της Τουρκίας, ότι η χώρα είναι αποφασισμένη να προστατεύσει την ασφάλεια και τα οικονομικά συμφέροντά της, τονίζουν ακόμη οι ίδιες πηγές. Εκπρόσωποι της τουρκικής κυβέρνησης αρνήθηκαν πάντως να τοποθετηθούν για το θέμα, όπως υπογραμμίζει το Bloomberg.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να συζητήσουν το θέμα στο περιθώριο της Συνόδου της G-20 στην Ιαπωνία τον επόμενο μήνα.

Οι ΗΠΑ απειλούν να επιβάλουν κυρώσεις στην Άγκυρα αν προχωρήσει στην υλοποίηση της συμφωνίας, εκφράζοντας ανησυχίες ότι η χρήση ρωσικού υλικού σε μία χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ θα μπορούσε να προσφέρει στην Μόσχα πληροφορίες στρατηγικής σημασίας. Εκτιμούν παράλληλα ότι οι τουρκικές φιλοδοξίες για γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου ενισχύει τον κίνδυνο έντασης στην περιοχή.

Τουρκία θεωρεί τους S-400 ως έναν αποτρεπτικό παράγοντα για την υπεράσπιση των ενεργειακών συμφερόντων της στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου μπορεί να υπάρξουν εντάσεις, με αποτέλεσμα να διαρραγούν οριστικά οι σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ" αναφέρει ο Mehmet Seyfettin Erol, επικεφαλής του ερευνητικού ιδρύματος ANKASAM στην Άγκυρα. "Αισθάνεται όλο και μεγαλύτερη απειλή στην Μεσόγειο από την υποστήριξη των ΗΠΑ και του Ισραήλ προς την Κύπρο", συμπληρώνει.

Κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας από τους ρωσικούς πυραύλους

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για το πού θα αναπτυχθούν οι S-400. Τον Απρίλιο, ο κ. Ακάρ είχε δηλώσει ότι οι S-400 θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την άμυνα της πρωτεύουσας Άγκυρας, του εμπορικού κέντρου της Κωνσταντινούπολης, της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ, ή μιας βιομηχανικής εγκατάστασης την οποία απέφυγε να προσδιορίσει. Η τοποθεσία αυτή θα μπορούσε να είναι ο πρώτος πυρηνικός σταθμός της Τουρκίας, που κατασκευάζουν οι Ρώσοι στο Ακούγιου, αναφέρουν οι πηγές στο Bloomberg.

Η Ρωσία δεν έχει θέσει όρο στην Τουρκία για το πού θα πρέπει να αναπτυχθεί το σύστημα, διευκρινίζει ο Igor Korotchenko, επικεφαλής του Κέντρο για την Ανάλυση του Παγκόσμιου Εμπορίου Όπλων με έδρα στην Μόσχα. "Η Τουρκία είναι μια κυρίαρχη χώρα. Ο Ερντογάν μπορεί να τους βάλει οπουδήποτε θέλει", αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο ρόλος της Ρωσίας

Οι S-400, γνωστοί στους κόλπους του ΝΑΤΟ και ως SA-21 Growler, διαθέτουν προηγμένα ραντάρ και έχουν σχεδιαστεί για την αεράμυνα ενάντια στα πολεμικά αεροπλάνα που χρησιμοποιούνται από τις χώρες της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας. Βασική ανησυχία των ΗΠΑ είναι ότι το ρωσικό σύστημα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τα υπερσύγχρονα μαχητικά F-35.

Η Τουρκία αρνήθηκε να αναστείλει τη συμφωνία της με τη Μόσχα και η ανάπτυξη των S-400 στην Μεσόγειο είναι ένα ενδεχόμενο που θορυβεί άλλες δυνάμεις που ανταπτύσσουν F-35 στην περιοχή, όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ.

Η εγκατάσταση των πυραύλων στην Τουρκία εκτιμάται ότι θα δώσει ένα σημαντικό πλεονέκτημα στον Βλαντιμίρ Πούτιν στην υλοποίηση του σχεδίου για ενίσχυση του ρωσικού παράγοντας στην περιοχή.

"Η πιθανότητα ανάπτυξης των S-400 στο Ακούγιου είναι πολύ ισχυρή", αναφέρει ο Αμπντουλάχ Αγκάρ, Τούρκος αναλυτής ασφαλείας. "Είναι μια λύση που θα μπορούσε να προσφέρει ασφάλεια στα πυρηνικά σχέδια της Τουρκίας, σε συνεργασία με τη Ρωσία και να της δώσει προβάδισμα στο σκληρό ενεργειακό παζάρι που διαδραματίζεται αυτή την περίοδο στην Ανατολή Μεσόγειο".

Keywords
Τυχαία Θέματα