EWG : Ναι στην πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ - Περίοδος χάριτος για το κενό του 1 δισ. το 2020

Περισσότερο ενδεικτική ήταν η στάση των άλλοτε σκληρών τεχνοκρατών της ομάδας εργασίας στο δημοσιονομικό πεδίο . Ως γνωστό κατά το τρίωρο των συζητήσεων που προηγήθηκε οι εκπρόσωποι των θεσμών εντόπισαν ότι για να εφαρμοστούν οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού από την ΔΕΘ θα χρειαστεί επιπλέον δημοσιονομικός χώρος 1δις ευρώ που τώρα δεν υπάρχει . Λίγους μήνες νωρίτερα πριν τις εκλογές σε μια ανάλογη περίπτωση με τα μέτρα του Μαΐου

η Ελλάδα μπήκε και πάλι στο στόχαστρο των θεσμών . Όχι όμως και αυτήν την φορά .

Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό τομέα και ειδικότερα το ζητούμενο που είναι η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ, αυτό που επιβεβαιώθηκε είναι πως για το 2019 ο στόχος θα επιτευχθεί χωρίς δυσκολία .

Ειδικά για τον προϋπολογισμό του 2020 , οι Ευρωπαίοι ως πρώτη εκτίμηση βλέπουν μια «τρύπα» της τάξης του 0,55% του ΑΕΠ ή περίπου 1 δισ. ευρώ. Πριν από μερικές βδομάδες εκτιμούσαν ότι θα είναι μεγαλύτερη, τώρα κατεβάζουν το πήχη της απόκλισης. Μάλιστα διευκρινίζουν ότι δεν έχουν καταλήξει ακόμη και θα περιμένουν μια σειρά από στοιχεία από την κυβέρνηση για την πορεία των εσόδων και την ανάπτυξη. Ο χρονικός ορίζοντας για την εξεύρεση ενός κοινού τόπου είναι καταρχήν τα μέσα του επόμενου μήνα, όπου η κυβέρνηση οφείλει θεσμικά να στείλει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020 στην Κομισιόν (διαδικασία Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για όλες τις χώρες). Ωστόσο, παρεμβάσεις μπορούν να γίνει και αργότερα μέχρι την οριστική υιοθέτηση του προϋπολογισμού το Δεκέμβρη.

Ο επίσημος προγραμματισμός προβλέπει ότι οι εκκρεμότητες αναμένεται να έχουν ξεκαθαρίσει μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου και υποβολή του σχεδίου προϋπολογισμού του 2020, ενώ θα ακολουθήσει το Νοέμβριο η έκθεση της 4ης αξιολόγησης της μεταμνημονιακής εποπτείας της Ελλάδας, η οποία θα επικυρωθεί πολιτικά στο Eurogroup, στις 4 Δεκεμβρίου. Στη ίδια συνεδρίαση θα αποφασιστεί και το θέμα της επόμενης δόσης της επιστροφής των κερδών στην Ελλάδα από ΕΚΤ και κεντρικές τράπεζες χωρών μελών, που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα.

Κατά την χθεσινή συνεδρίαση σημειώθηκε ιδιαιτέρως από τους θεσμούς το πολύ καλό κλίμα που επικράτησε στις συναντήσεις και το γεγονός ότι η κυβέρνηση συμμετείχε ενεργά με προτάσεις για όλα τα θέματα, έστω κι αν σε ορισμένους τομείς παραμένουν κενά γιατί δεν υπάρχουν ακόμη όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

Οι εκπρόσωποι των κρατών μελών ενημερώθηκαν, αλλά στην παρούσα φάση δεν έκαναν παρεμβάσεις επί της ουσίας, απλώς θεωρούν θετικό ότι όλα γίνονται σε ένα εποικοδομητικό κλίμα, το οποίο ευνοεί την εξεύρεση λύσεων όπου υπάρχουν διαφορές.

Η πληρωμή του ΔΝΤ

Στο αίτημα για πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων (των πιο ακριβών) του ΔΝΤ, την τελική απόφαση θα τη λάβει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) τις επόμενες βδομάδες, ωστόσο απαιτείται πολιτικά το πράσινο φως των κρατών μελών. Ο επικεφαλής του ΕSM, Κλάους Ρέγκλινγκ έχει δηλώσει δημόσια ότι υποστηρίζει το αίτημα της κυβέρνησης γιατί οδηγεί σε ελάφρυνση του χρέους και συνεπώς αναμένεται να εισηγηθεί απόψε να γίνει δεκτό. Σύμφωνα με πηγή της ευρωζώνης τα κράτη μέλη υποστηρίζουν το ελληνικό αίτημα, που σημαίνει ότι θα πάρει πλέον το δρόμο του. Εκτός από το ΔΣ ESM θα πρέπει η απόφαση να επικυρωθεί και από κάποια κοινοβούλια χωρών της ευρωζώνης, ενώ η εκτίμηση είναι πως η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα