H 7η τέχνη σύμμαχος στη μάχη κατά της μικροβιακής αντοχής

Είναι γεγονός ότι η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών επιφέρει μεσοπρόθεσμα το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιδιώκεται, δηλαδή την αποκατάσταση της υγείας του οργανισμού από μια ίωση. Η αιτία είναι η ανάπτυξη ανθεκτικών μικροβίων λόγω της αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών και η λύση πλέον φαίνεται να βρίσκεται στην ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τις επιπτώσεις της κατάχρησης φαρμάκων. Η δε τρέχουσα εβδομάδα έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών.

Στο πλαίσιο της δέσμευσης

στον αγώνα ενάντια στη μικροβιακή αντοχή η Pfizer Hellas προτίθεται να αναθέσει στην Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος τη διοργάνωση διαγωνισμού πρωτότυπου σεναρίου ταινίας μικρού μήκους, με θέμα τις συνέπειες της μικροβιακής αντοχής. Τα καλύτερα σενάρια που θα προκύψουν από το διαγωνισμό θα βραβευθούν, ενώ διερευνάται και η δυνατότητα αξιοποίησης ενός από αυτά, στο πλαίσιο εκστρατείας ενημέρωσης του κοινού. Στόχος της πρωτοβουλίας, η οποία παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα είναι να δοθεί η δυνατότητα σε σεναριογράφους, έμπειρους και νέους, να εμπλακούν δημιουργικά στον αγώνα ευαισθητοποίησης της κοινωνίας, για την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών.

Η Μικροβιακή Αντοχή αποτελεί σήμερα μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την υγεία παγκοσμίως, καθώς συσχετίζεται παγκοσμίως με 700.000 θανάτους το χρόνο.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, αναφερόμενη στις διαστάσεις και στα αίτια του προβλήματος της μικροβιακής αντοχής, η κα. Ελένη Γιαμαρέλλου, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, Καθηγήτρια Παθολογίας Ε.Κ.Π.Α. τόνισε μεταξύ άλλων: «Οι λοιμώξεις που προκαλούνται από ανθεκτικά μικρόβια αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα υγειονομικά προβλήματα· υπολογίζεται ότι δυνητικά έως το 2050 θα ευθύνονται ετησίως για 10 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως, περισσότερους από αυτούς που θα προκαλεί ο καρκίνος. Σύμφωνα με δημοσίευση ευρωπαίων επιστημόνων, τα βακτήρια που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά ευθύνονται για τον θάνατο 33.000 ανθρώπων στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2015, προκάλεσαν δε 670.000 λοιμώξεις! Την ίδια χρονιά, στην Ελλάδα, μία από τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από το πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής, καταγράφηκαν 18.472 λοιμώξεις και 1.626 θάνατοι από τέτοια μικρόβια».

Η κα Γιαμαέλλου επεσήμανε τη δραματική αδυναμία των αντιβιοτικών να αναχαιτίσουν την ανάπτυξη των μικροβίών και των ιών σημειώνοντας ότι πλέον τα γνωστά και μοναδικά σήμερα φάρμακα επιτυγχάνουν χαμηλά ποσοστά επιτυχίας. Υπάρχουν βακτηρίδια όπως πχ ο πνευμονιόκοκκος όπου τα αντιβιοτικά επιτυγχάνουν στην καταπολέμησή τους κατά 50%, ενώ σε άλλες περιπτώσεις όπως πχ το κολοβακτηρίδιο που κάνει τις λοιμώξεις, τις κυστίτιδες στις νέες γυναίκες, η επιτυχία να είναι το πολύ 60%.

Εστιάζοντας στις δράσεις για την καταπολέμηση του προβλήματος, ο κ. Θεόδωρος Πέππας, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Ελέγχου Λοιμώξεων, Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής Γ’ Παθολογικού Τμήματος Γ.Ν. Νίκαιας - Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων»επισήμανε: «Ο έλεγχος των νοσοκομειακών λοιμώξεων και της μικροβιακής αντοχής, νομοθετημένος με το ΦΕΚ 388/2014, προβλέπει ειδική ομάδα (ΟΕΚΟΧΑ – Ομάδα Επιτήρησης Κατανάλωσης & Ορθολογικής Χρήσης Αντιβιοτικών) για επιτήρηση κατανάλωσης και, κυρίως, της ορθολογικής χρήσης των αντιβιοτικών με σκοπό τη βέλτιστη αξιοποίησή τους και την προστασία των νεότερων από αλόγιστη χρήση και δημιουργία ανθεκτικών μικροβίων και σε αυτά. Αλλά, και η απόλυτα ορθή αντιμικροβιακή αγωγή, ή η επακόλουθη υποστροφή μικροβιακής αντοχής, δεν επαρκούν για τον έλεγχο καθώς απαιτείται, εν παραλλήλω, αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής. Πρώτιστο μέσον αυτής είναι η χρήση αλκοολούχου διαλύματος για την υγιεινή των χεριών του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Η αποφυγή διασποράς ανθεκτικών μικροβίων σε άλλους νοσηλευόμενους είναι κεφαλαιώδης στόχος και τα προαπαιτούμενα μέσα είναι αύξηση τήρησης υγιεινής χεριών, αναγνώριση και μόνωση αποικισμένων από ανθεκτικά μικρόβια ασθενών ως και η επάρκεια νοσηλευτικού προσωπικού. Πρέπει όλοι, κράτος, επαγγελματίες υγείας και κοινό να συστρατευθούμε σε αυτόν τον αγώνα.»

Από την πλευρά του ο κ. Γαργαλιάνος- Κακολύρης αναφέρθηκε στο ρόλο του κοινού, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Η λύση του προβλήματος περνά μέσα από την ευαισθητοποίηση του κοινού. Είναι ανάγκη ο κόσμος να καταλάβει ότι τα αντιβιοτικά δεν είναι αναλγητικά που πρέπει να υπάρχουν στο οικιακό φαρμακείο και μάλιστα να αντικαθίστανται όταν λήγουν, ότι δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος και ότι τελικά πρέπει να λαμβάνονται μόνο με συνταγή ιατρού και στη διάρκεια που ο ίδιος καθορίζει και όχι να διακόπτονται με την υποχώρηση των συμπτωμάτων».

Η κα Γιαμαρέλλου επεσήμανε παράλληλα ότι στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης θα πρέπει γιατροί και ασθενείς να κατανοήσουν ότι όταν υπάρχουν συμπτώματα ίωσης θα πρέπει να προβαίνουν καταρχήν στην εξέταση για στρεπτόκοκκο μέσω του γρήγορου τεστ (strep test) με βάση το οποίο θα υποδειχτεί αν χρειάζεται η χορήγηση αντιβιοτικού. Η επικράτηση αυτή της λογικής σε άλλες χώρες μείωσε δραματικά τη χορήγηση φαρμάκων.

Keywords
Τυχαία Θέματα