Social media wars: Η "έξοδος" του TikTok από το Χονγκ Κονγκ και ο πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας

Την έξοδό του από το Χονγκ Κονγκ αποφάσισε το δημοφιλές στους νέους μέσο κοινωνικής δικτύωσης TikTok, διαμαρτυρόμενο για τον νόμο περί εθνικής ασφάλειας που επέβαλε στην ημιαυτόνομη περιοχή το Πεκίνο.

«Υπό το φως των πρόσφατων γεγονότων, αποφασίσαμε να σταματήσουμε την εφαρμογή του TikTok στο Χονγκ Κονγκ» δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας. Νωρίτερα, ο Αμερικανός

υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο διαμήνυσε ότι οι ΗΠΑ «σίγουρα εξετάζουν» την απαγόρευση των κινεζικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης. «Δεν θέλω να πω κάτι πριν από τον πρόεδρο [Ντόναλντ Τραμπ] αλλά είναι κάτι που εξετάζουμε», σημείωσε ο Πομπέο σε συνέντευξη στο δίκτυο Fox News.

Το TikTok, το οποίο ανήκει στον όμιλο ByteDance που έχει την έδρα του στην Κίνα, είναι μια εφαρμογή για σύντομα βίντεο, που είναι πολύ δημοφιλής μεταξύ των νέων. Είχε 800 εκατομμύρια χρήστες ανά τον κόσμο τον Ιανουάριο σύμφωνα με την DataReportal.

Η πλατφόρμα υποχρεώθηκε συχνά να υπερασπιστεί τον εαυτό της για τους δεσμούς της με την Κίνα, όπου η μητρική της εταιρεία κατέχει παρόμοια εφαρμογή υπό άλλη ονομασία.

Ο πόλεμος των social media

Μπορεί να είναι ο πρώτος μέχρι στιγμής ιστότοπος που αποφασίζει να πει αντίο στο Χονγκ Κονγκ, ωστόσο και άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και μηχανές αναζήτησης έχουν κινητοποιηθεί προς την ίδια κατεύθυνση: Το Facebook, η Google και το Twitter, η Microsoft κια το Zoom επιβεβαίωσαν ότι δεν θα ανταποκρίνονται πλέον σε αιτήματα για πληροφορίες για τους χρήστες τους που θα προέρχονται από την κυβέρνηση και τις αρχές του Χονγκ Κονγκ από σεβασμό στην ελευθερία της έκφρασης και την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Όταν η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ ρωτήθηκε χθες, Τρίτη 7/7, σε συνέντευξη Τύπου για τις παραπάνω κινήσεις των τεχνολογικών εταιρειών και το ζήτημα της ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, υποστήριξε πως «τελικά, ο χρόνος και τα γεγονότα θα πουν ότι αυτός ο νόμος δεν θα υπονομεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες».

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Reuters, το Facebook, στο οποίο ανήκουν επίσης WhatsApp και Instagram, ανακοίνωσε πως διακόπτει προσωρινά τις αναφορές σε όλες τις υπηρεσίες τους «εν αναμονή περαιτέρω αξιολόγησης του νόμου περί εθνικής ασφάλειας».

Η Google, το GOOGL.O και το Twitter ανέφεραν ότι ανέστειλαν τις αξιολογήσεις τους σχετικά με αιτήματα από τις αρχές του Χονγκ Κονγκ αμέσως μετά την έναρξη ισχύος του νόμου την περασμένη εβδομάδα. Το Twitter εξέφρασε επίσης «σοβαρές ανησυχίες» σχετικά με τις επιπτώσεις του νόμου. Η Google διευκρίνησε ότι θα συνεχίσει να εξετάζει τα αιτήματα της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, μόνο για κατάργηση περιεχομένου που δημιουργείται από χρήστες στις υπηρεσίες της.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εφαρμόζουν συχνά περιορισμούς σε αναρτήσεις που παραβιάζουν τους τοπικούς νόμους αλλά όχι τους δικούς τους κανόνες. Οι εταιρείες τεχνολογίας λειτουργούν εδώ και καιρό ελεύθερα στο Χονγκ Κονγκ, όπου η πρόσβαση στο Διαδίκτυο δεν επηρεάζεται από το τείχος προστασίας που επιβάλλεται στην ηπειρωτική Κίνα, το οποίο εμποδίζει την Google, το Twitter και το Facebook.

Η θέση της Apple

H Apple γνωστοποίησε ότι δεν θα λαμβάνει αιτήματα για το περιεχόμενο των χρηστών απευθείας από την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ. Αντ 'αυτού, απαιτεί από τις τοπικές αρχές να υποβάλουν αιτήματα βάσει μιας αμοιβαίας συνθήκης νομικής συνδρομής ΗΠΑ-Χονγκ Κονγκ. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δέχεται τα αιτήματα και τα εξετάζει, δήλωσε η εταιρεία.

Πρόσθεσε πως θα κάνει μόνο για «αιτήματα έκτακτης ανάγκης», που θα αφορούν «περιστάσεις που περιλαμβάνουν επικείμενες και σοβαρές απειλές για την ασφάλεια ενός κράτους». Πάντως, τα στοιχεία στον ιστότοπο της Apple έδειξαν ότι δεν έλαβε αιτήματα έκτακτης ανάγκης από το Χονγκ Κονγκ από το 2015, όταν άρχισε η διατήρηση λεπτομερών αρχείων, μέχρι τον Ιούνιο του 2019, μέχρι δηλαδή τον μήνα που φτάνει μέχρι στιγμή η καταγραφή.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Social, TikTok, Χονγκ Κονγκ, ΗΠΑ - Κίνας,Social, TikTok, chongk kongk, ipa - kinas