Αλέξης Τσίπρας: Στηρίζουμε τα εθνικά συμφέροντα, ανησυχούμε για τους χειρισμούς Μητσοτάκη

Την διαβεβαίωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ασκήσει αντιπολίτευση στήριξης των εθνικών συμφερόντων της χώρας, έδωσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας όμως την έντονη ανησυχία της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον τρόπο που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα διαχειριστεί το ζήτημα των σχέσεων Ελλάδας

– Τουρκίας, ιδίως στις επικείμενες διερευνητικές επαφές.

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας "εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ και εγώ προσωπικά καταβάλλουμε και θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε. Έτοιμοι να στηρίξουμε όπου χρειαστεί την κυβέρνηση. Να στηρίξουμε. Ναι. καλή τη πίστει. Με μια μόνο, απλή προϋπόθεση, που νομίζω ότι αποτελεί και απαίτηση κάθε λογικού πολίτη.Ότι η κυβέρνηση θα δείξει και θα αποδείξει ότι χειρίζεται τα εθνικά θέματα, τα ελληνοτουρκικά πρωτίστως, με εθνική σοβαρότητα".

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ξεκάθαρα ότι οι ανησυχίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης εστιάζονται στο πρόσωπο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Όπως είπε "όλοι ξέρουμε ότι τον αποφασιστικό λόγο στον χειρισμό των εθνικών θεμάτων τον έχει ο πρωθυπουργός. Και στο σημείο αυτό θέλω να είμαι ειλικρινής: Ανησυχώ. Ανησυχούμε ως αξιωματική αντιπολίτευση. Λόγος της ανησυχίας μας είναι πρώτα-πρώτα το ιστορικό του κυρίου Μητσοτάκη". Διευκρίνισε πως "αναφέρομαι εδώ κυρίως στον τρόπο με τον οποίο πολύ πρόσφατα, σε ένα μείζον εθνικό θέμα, όπως το θέμα των σχέσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, και του ονόματός της, δεν δίστασε, ενώ ήξερε ότι η στάση του ήταν αντίθετη με το εθνικό συμφέρον, να υιοθετήσει και να εκμεταλλευτεί, αν όχι και να προκαλέσει, κλίμα εμφυλίου. Να στηρίξει εκδηλώσεις ακραίου εθνικισμού και βίας. Να συμπλεύσει με τους νεοναζί σε ακρότητες".

Αναφερόμενος στην πολιτική της κυβέρνησης ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για "αμήχανη στρατηγική, ταλαντεύσεις, σπασμωδικές κινήσεις, εσωτερικές κυβερνητικές ασυνεννοησίες, και σπατάλη επικοινωνίας για εσωτερική κατανάλωση, είναι χαρακτηριστικά της. Μπορούμε έτσι να ελπίζουμε βάσιμα ότι θα αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τις προκλήσεις της γείτονος;".

Ειδική αναφορά έκανε στις επικείμενες διερευνητικές επαφές με την Τουρκία. Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε πως "λόγος της ανησυχίας μας είναι η ασάφεια γύρω από τις διερευνητικές. Με ποια ατζέντα; Ποιους στόχους; Ποιες επιδιώξεις, θα πάμε σ’ αυτές;Πώς θα αντιμετωπίσουμε τη στρατηγική Ερντογάν, που αξιοποιώντας στο έπακρο την στάση Πόντιου Πιλάτου της Ευρώπης, επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων;". Παράληλα αναρωτήθηκε "τι κινήσεις γίνονται στο παρασκήνιο και στο προσκήνιο για να εξασφαλίσουμε κάποιες συμμαχίες στην Ευρώπη και γενικότερα; Όλα αυτά παραμένουν θολά. Και όσο παραμένουν θολά, και όσο η Άγκυρα επιμένει σε ρόλο χωροφύλακα του Αιγαίου, και όσο η διεθνής κατάσταση και η κατάσταση στην περιοχή παραμένει ρευστή, τόσο οι κίνδυνοι για την πατρίδα αυξάνουν".

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε πως "στηρίζουμε την επανεκκίνηση των διερευνητικών για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ με την προοπτική να επιτευχθεί μια έντιμη συμφωνία στη βάση του διεθνούς δικαίου, είτε διμερώς, είτε με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.Η Ελλάδα, όμως, πρέπει να είναι κάθετη απέναντι σε οποιαδήποτε συζήτηση για δήθεν "γκρίζες ζώνες" ή "αποστρατιωτικοποιημένα νησιά". Πρέπει να είναι κάθετη απέναντι σε πιέσεις τρίτων για ζητήματα που αφορούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα".

Επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε την πολιτική της κυβέρνησης σε σχέση με τις ΗΠΑ σημειώνοντας ότι "πήγατε στον κ Τραμπ με εκ των προτέρων μεγάλες παραχωρήσεις και το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ έπρεπε να στηρίξουν έναν πιστό και προβλέψιμο σύμμαχο.Και μετά, για ένα χρόνο ο κ Τραμπ έδειξε περισσότερη ανοχή και παρείχε περισσότερη στήριξη στον Τούρκο Πρόεδρο απ’ ότι οποιοσδήποτε άλλος Αμερικανός Πρόεδρος των τελευταίων δεκαετιών σε Τούρκο ομόλογό του".

Τέλος αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια επισήμανε ότι η κυβέρνηση νομοθετεί σήμερα κάτι που επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούσε. Παρέθεσε μάλιστα σειρά δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών: Όπως είπε "η κα Μπακογιάννη μας έλεγε ότι "ο τρόπος που χειριστήκαμε το ζήτημα ήταν "επιπόλαιος και εξαιρετικά βλαπτικός για τα εθνικά συμφέροντα". Ο τομεάρχης Άμυνας κ Κικίλιας δήλωνε: "Δεν γίνεται έτσι σοβαρή εξωτερική πολιτική, δημιουργώντας τετελεσμένα κατ’ αποκοπή γεγονότα και προσχωρώντας στην επιχειρηματολογία της Τουρκίας". Ο νυν Υπουργός Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδης έλεγε πως είναι "μεγάλη ζημιά για τον τόπο, που ξεχώρισε το Ιόνιο από το Αιγαίο" η οποία "επιβεβαιώνει την τουρκική θέση". Ο νυν Υφυπουργός Παιδείας κ Συρίγος, έλεγε ότι είναι λάθος η εξαίρεση του Αιγαίου από το Ιόνιο και μας προέτρεπε να επεκτείνουμε τα χωρικά ύδατα και εντός του Αιγαίου, στην Πελοπόννησο και την Κρήτη".

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα