Αλληλεγγύη αλά καρτ για το προσφυγικό

Ώδινεν όρος και έτεκεν… μυν. Ύστερα από την ολονύχτια διαπραγμάτευση, η Ευρώπη των 28 έχει να λέει ότι πλέον υπάρχει μία ευρωπαϊκή πρόταση για το μεταναστευτικό. Μια πρόταση, που συμπεριλαμβάνει κλειστά κέντρα μεταναστών στην Ευρώπη, ενίσχυση ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα, περιορισμό των δευτερογενών μετακινήσεων και... προοπτική δημιουργίας "πλατφόρμων αποβίβασης" εκτός ΕΕ αργότερα.

Μεγάλος νικητής της "μάχης" αυτής ήταν η Ιταλία, που ουσιαστικά πήρε και τα τρία σημεία που ζητούσε: την αναγνώριση του μεταναστευτικού ως ευρωπαϊκό πρόγραμμα, την διανομή των μεταναστών που φτάνουν στην

ΕΕ και τη χρηματοδότηση του Ταμείου για την Αφρική.

Οι χώρες του Βίσενγκραντ πάλι κατάφεραν να περάσουν την... αλληλεγγύη αλά καρτ, δηλαδή την εθελοντική βάση της έμπρακτης συμμετοχής στο μεταναστευτικό. Κέντρα στο έδαφός τους αν θέλουν, μετανάστες αν μπορούν, και αν όχι, απλώς οικονομική συνεισφορά στις άλλες χώρες.

Η Γερμανία που "καίγεται" για το θέμα, έλαβε τα λιγότερα. Το πιο ουσιαστικό είναι ο περιορισμός των δευτερογενών μετακινήσεων, κάτι που αφορά και την Ελλάδα, αφού οι χώρες πρώτης υποδοχής καλούνται να κρατούν τους αιτούντες ασύλου στο έδαφός τους. «Τα κράτη μέλη θα πρέπει να λάβουν όλα τα αναγκαία εσωτερικά μέτρα νομοθετικού και διοικητικού χαρακτήρα για την αντιμετώπιση των μετακινήσεων αυτών και να συνεργάζονται στενά μεταξύ τους προς τον σκοπό αυτόν», σημειώνεται στο τελικό ανακοινωθέν.

Μετά το τέλος της συζήτησης, το πρωί, ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε ότι οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν πως η Ιταλία και η Ελλάδα μπορούν να δημιουργήσουν κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στο έδαφός τους, εάν το επιθυμούν.

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί τέτοιο κέντρο στην Ιταλία ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε. «Είμαστε ικανοποιημένοι», δήλωσε ο Κόντε. «Ήταν μια μακρά διαπραγμάτευση, αλλά από σήμερα η Ιταλία δεν είναι πλέον μόνη της», πρόσθεσε.

Διαβάστε το πλήρες κειμενο συμπερασμάτων της Συνόδου
Keywords
Τυχαία Θέματα