Αναστάτωση στον ξενοδοχειακό κλάδο από την επέκταση της κλαδικής, συλλογικής σύμβασης

Η έξοδος από τα μνημόνια και η επιστροφή στην κανονικότητα από τις 21 Αυγούστου, δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα. Η απόφαση της κυβέρνησης για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, που ίσχυαν προ του 2012, είναι προς την σωστή κατεύθυνση και επιβεβλημένη, ωστόσο υπάρχουν ζητήματα που τίθενται και χρειάζονται επίλυση.

Η χθεσινή υπογραφή της επέκτασης της κλαδικής συλλογικής σύμβασης των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της χώρας, από την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής

Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου, ουσιαστικά σημαίνει ότι επανέρχεται η δυνατότητα συζήτησης για τις συμβάσεις, ενώ καταργούνται οι επιχειρησιακές. Ταυτόχρονα, όπου υπήρχαν κλαδικές συμβάσεις, όπως στον ξενοδοχειακό κλάδο, δίνεται η δυνατότητα επέκτασης κι αυτό έγινε από την υπουργό και περνούν από το αρμόδιο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας.

Το θέμα αφορά περίπου 150.000 εργαζομένους (στοιχεία Αυγούστου) και είναι μείζον. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, η απόφαση επιφέρει σημαντική αύξηση του κόστους εργασίας για τα ξενοδοχεία και δημιουργεί εύλογους προβληματισμούς, ως προς τη δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, μέσα σε μια συγκυρία δυσθεώρητων βαρών.

Πρακτικά, όσα ξενοδοχεία δεν ήταν στην κλαδική σύμβαση εργασίας, θα πληρώσουν 10-30% παραπάνω χρήματα στις μικτές αποδοχές, ανάλογα την ειδικότητα και τις ημέρες εργασίας. Αξίζει να σημειώσω ότι όσα ξενοδοχεία ήταν ενταγμένα στην κλαδική σύμβαση, σύμφωνα με αυτή θα καταβάλουν επιπλέον 1,5% στον μισθό, από την 1η Ιανουαρίου, ανεξάρτητα από ειδικότητα και ημέρες εργασίας.

Προφανώς, με την επέκταση της σύμβασης δημιουργείται εύλογος προβληματισμός στους ξενοδόχους, διότι μπορεί ο τουρισμός να έχει ανοδική τάση, ωστόσο τα έσοδα δεν είναι αντίστοιχα και τα κέρδη περιορισμένα λόγω της υψηλής φορολόγησης.

Θέση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, είναι η άμεση αποκλιμάκωση των βαρών για το ελληνικό ξενοδοχείο. Επί παραδείγματι, θα πρέπει να γίνει πράξη η μείωση του εργοδοτικού ποσοστού στις ασφαλιστικές εισφορές, καθώς με τη διεύρυνση της εισφοροδοτικής βάσης που επιτυγχάνεται με την επέκταση, αυτό είναι πλέον απολύτως εφικτό. Και η ΠΟΞ στην ανακοίνωσή της καταλήγει ότι θα πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος για το ζήτημα των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας του κλάδου, προκειμένου ο τουρισμός να συνεχίσει να αποτελεί φάρο απασχόλησης για τους ανέργους.

Keywords
Τυχαία Θέματα