"Αριστεία", "Πρωτιά": Τα κυρίαρχα ιδεολογήματα στην εκπαίδευση
Στο «Κοινωνικό του Συμβόλαιο» ο Jean Jacques Rousseau, το 1762, τονίζει πως στη «φυσική» κατάσταση οι άνθρωποι γεννιούνται ίσοι και πως οι εγγενείς διαφορές που υπάρχουν στα προσωπικά «χαρίσματα» δε θέτουν σε κίνδυνο την κοινωνική ισότητα, εφόσον η κοινωνία ανταμείβει τους ανθρώπους σύμφωνα με την αξία τους και όχι σύμφωνα με την καταγωγή και την οικονομική τους κατάσταση. Σύμφωνα με τον ίδιο συγγραφέα, μια «φυσική αριστοκρατία» εμφανίζεται όταν η κοινωνία καταργεί τα προνόμια που αποτελούν τη βάση της «τεχνητής αριστοκρατίας», μια
Στα χνάρια του Rousseau o Thomas Jefferson, στο Προοίμιο της Αμερικανικής Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας γράφει, ότι «όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ίσοι» δηλαδή ότι όλοι γεννιούνται με τα ίδια ηθικά και πολιτικά δικαιώματα, απλά είναι προικισμένοι με διαφορετικές – άνισες ικανότητες και προσόντα. Σύμφωνα με τον Jefferson κανένα τεχνητό εμπόδιο δεν πρέπει να εμποδίζει τους ανθρώπους να πετύχουν την κοινωνική θέση που τους αξίζει σύμφωνα με τα χαρίσματά τους. Την ίδια περίπου περίοδο, άλλοι διανοητές της ίδιας θεωρητικής γραμμής, υποστήριξαν ότι η ευκαιρία για το σχηματισμό μιας κοινωνίας χωρίς κοινωνικο – οικονομικές ανισότητες, μπορεί να κερδηθεί από την εξάπλωση και την καθιέρωση του κοινού δημόσιου σχολείου, που παρέχει στον καθένα ίσες ευκαιρίες να προοδεύσει με την προϋπόθεση βέβαια να διαθέτει τις δυνατότητες – χαρίσματα για να διακριθεί. Το σχολείο, σύμφωνα με την παραπάνω άποψη παρουσιάζεται σαν τον «Μεγάλο εξισωτή», που λειτουργώντας μέσα σε πνεύμα ισότητας και αμεροληψίας δίνει σ’ όλους, με βάση πάντα τα χαρίσματα που διαθέτουν, τη δυνατότητα να επιτύχουν στη ζωή.
Το γεγονός ότι κάποιοι επιτυγχάνουν και κάποιοι αποτυγχάνουν, σε μια κοινωνία που έχουν εφαρμοστεί οι αρχές της αξιοκρατίας, οφείλεται στις εγγενείς διαφορές ικανοτήτων και σε καμιά περίπτωση δεν έχει ευθύνη η κοινωνία ή το σχολείο.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗΤΗ ΣΤΗ «ΦΥΣΙΚΗ» ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΑΗ διακήρυξη της αστικής ισότητας συμβάδιζε με την εφεύρεση της βιολογικής ανισότητας που αποκτά την «επιστημονική της» θεμελίωση στην ίδια περίπου εποχή. Έχουμε ήδη περάσει από την «τεχνητή» στη «φυσική αξιοκρατία».
Η βασική αντίληψη που είναι ριζωμένη μέσα κι έξω από το σχολείο, σε δασκάλους και εκπαιδευόμενους, στην κοινωνία όλη, είναι αυτή που εξηγεί την ανισότητα στη σχολική απόδοση σα φυσική, καθώς την αποδίδει συγχρόνως στην έλλειψη ή ύπαρξη «φυσικών» χαρισμάτων στους μαθητευόμενους. Σύμφωνα μ’ αυτό το ιδεολόγημα, ο μαθητευόμενος που συνδέει τη σχολική του ζωή με επιτυχία στα σχολικά αποτελέσματα, είναι αυτός που έχει διαλεχτεί από την πρόνοια ή το μετά βίας λαϊκοποιημένο ομοίωμά της, τη Φύση, και είναι «προορισμένος» για τη σχολική επιτυχία. Οι «άλλοι» που δεν τα «καταφέρνουν», προφανώς, σύμφωνα με την ίδια αντίληψη, δε δέχτηκαν την επίσκεψη του πνεύματος. Σε μια συλλογική έρευνα (Φραγκουδάκη – Μίχα – Ανθογαλίδου), απαντώντας σε σχετικό ερωτηματολόγιο, οι δάσκαλοι επικαλέστηκαν κατά 80% ως αίτια εγκατάλειψης του σχολείου πνευματικές και χαρακτηρολογικές ιδιαιτερότητες των μαθητών, με λίγα λόγια μια «αναγκαία και φυσική επιλογή».
Στο πλαίσιο αυτό, η τρέχουσα αντίληψη της σχολικής επίδοσης και του βαθμού που την απεικονίζει, είναι χαρακτηριστικό ιδεολογικό στοιχείο των σύγχρονων εκπαιδευτικών συστημάτων, με την έννοια ότι συσκοτίζεται η κοινωνική γένεση του δεδομένου «επίδοση» και συνεπώς η ευθύνη του σχολείου στη γένεσή του και προβάλλει στη θέση της η επίδοση ως έκφραση των δυνατοτήτων του μαθητή. Η αφετηρία της επίδοσης τοποθετείται στο εσωτερικό του μαθητή, στην ατομική του «ζώνη ευθύνης». Στα πλαίσια αυτά ο βαθμός του μαθητή θεωρείται ότι απεικονίζει την αξία του. Στο μέτρο που ο καθένας θεωρείται ότι είναι υπεύθυνος για την αξία του, ο μαθητής είναι υπεύθυνος για το βαθμό του. Σαν να εξαρτιόταν αποκλειστικά από τις δυνατότητές του, δυνατότητες που έρχεται να σταθμίσει ο βαθμός.
Παράλληλα, αποτέλεσμα του αδιόρατου τρόπου εγχάραξης της καλλιέργειας που κατακτιέται στον οικογενειακό κύκλο είναι η ενίσχυση της πεποίθησης ότι η επιτυχία του ευνοημένου παιδιού συνδέεται με τη «φυσική» του περιοχή. Το πολιτιστικό κεφάλαιο εμφανίζεται με τα χαρακτηριστικά του έμφυτου και του αποκτημένου, παρόλο που είναι κοινωνικό προϊόν. Του έμφυτου, όπως σημειώνει ο Bourdieu, εφόσον η «φυσική υπεροχή» είναι στο βάθος, ο τρόπος κάτω από τον οποίο εκδηλώνεται το «καλά αποκτημένο» πολιτιστικό κεφάλαιο και του αποκτημένου, εφόσον δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι υπεξαιρέθηκε με κάποια κληρονομική δολιότητα.
Η έρευνα, όμως, πάνω στον εκπαιδευτικό θεσμό έχει διαπιστώσει ότι η σχολική επίδοση είναι συνάρτηση της κοινωνικής προέλευσης των μαθητευομένων. Η παραδοσιακή αντίληψη που ερμήνευε τη σχολική επιτυχία με τις εγγενείς νοητικές ικανότητες και την αποτυχία με την απουσία τους, δέχτηκε συντριπτικά χτυπήματα στο επίπεδο της θεωρίας από δεκάδες αναλύσεις, μελέτες και στατιστικά στοιχεία που απέδειξαν ότι η κοινωνική ανισότητα διευθύνει τη σχολική. Αυτό που λέμε νοημοσύνη φαίνεται να είναι μια «ειδική ευαισθησία» που διαμορφώνει ή δε διαμορφώνει στο παιδί το περιβάλλον του και με την οποία «ευαισθησία» αυτό «αντιλαμβάνεται» και «αντιδρά» στις εμπειρίες του. Αλλά αυτό είναι ζήτημα μαθησιακής παρέμβασης, είναι αγωγή που προέρχεται από το κοινωνικό περιβάλλον στο παιδί. Επομένως, η σχολική επιτυχία ή η αποτυχία δε γίνεται κατανοητή παρά μόνον εάν τη θεωρήσουμε ως ένα φαινόμενο κοινωνικά προσδιορισμένο.
Όταν η διαφοροποίηση ερμηνεύεται με την αναπόδεικτη παραδοχή ότι υπάρχουν ή απουσιάζουν στους μαθητευόμενους ορισμένα ατομικά / έμφυτα χαρίσματα, τα οποία σχετίζονται μ’ αυτή την διαφοροποίηση, τότε ερμηνεύεται και η διαφοροποιημένη σχολική επίδοση με τον ίδιο τρόπο. Η ερμηνεία αυτή, που σύμφωνα με τον Μπάμπη Νούτσο, αποτελεί έκφραση – συνιστώσα της αστικής ιδεολογίας των φυσικών χαρισμάτων, χρησιμεύει ως αιτιολογία και για τη συντήρηση καθιερωμένων και παραδοσιακών μορφών διδασκαλίας και εξεταστικών πρακτικών.
Η ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΥΌσοι δε βλέπουν στα παιδιά των χαμηλών κοινωνικο – οικονομικών στρωμάτων, στον ίδιο τον τρόπο ύπαρξής τους, παρά μόνο ελλείψεις και μειονεκτήματα, όσοι ενδιαφέρονται για την απρόσκοπτη λειτουργία των μηχανισμών διατήρησης και αναπαραγωγής του ισχύοντος κοινωνικού συστήματος, όσοι βρίσκουν μέσα στην ιδεολογία αυτή μια σαφή νομιμοποίηση των προνομίων τους, που έχουν μασκαρευτεί από κοινωνική κληρονομιά σε ατομικό χάρισμα ή σε «προσωπική αξία» , έχουν ήδη ανακοινώσει τα συμπεράσματά τους : Οι «άξιοι», λοιπόν, πρέπει να έχουν μια άλλη εκπαίδευση που δεν «χωράει» τους πολλούς.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Άπατοι Βανδή και Ρέμος στη Θεσσαλονίκη: Mάλλον έφταιγε το look τους
- Αυτή είναι η πιο όμορφη γυναίκα του πλανήτη για το 2018
- Ξυπνάς με μουδιασμένα δάχτυλα; Τι μπορεί αυτό να σημαίνει;
- Σοβαρό τροχαίο με φορτηγά και νεκρό στη Θεσσαλονίκη
- «Πέταξε» στους ουρανούς αγγελούδι 6,5 ετών
- Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Άνδρας καταπλακώθηκε από φοίνικα και κατέληξε
- Ρόδος: “Η Ελένη Τοπαλούδη έκανε αυτό το θανάσιμο λάθος” – Οι 11 λέξεις που την έστειλαν στον θάνατο – video
- Πορεία στο κέντρο της Αθήνας για την δολοφονημένη φοιτήτρια Ελένη Τοπαλούδη
- Ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος ζητά την αλλαγή των αμφίων: Ποια ήταν η τελευταία φορά
- Αλέξανδρος Ρουβάς: Δείτε πόσο μεγάλωσε ο γιος του Σάκη και της Κάτιας (pics)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις News 24|7
- Οικογενειακός γιατρός: Τι αλλάζει στην Υγεία - Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την εγγραφή
- Τυχερό δελτίο ΚΙΝΟ στην Ανδραβίδα: Έδωσε 12 ευρώ και κέρδισε 50.000!
- Βουλγάρικο "βέτο" στον Ζάεφ για τη μακεδονική γλώσσα
- Διεθνής Αμνηστία: "Τραγουδάμε για τους ανθρώπους που δεν έχουν φωνή"
- Το Παλιό ΠΑΣΟΚ το Ορθόδοξο έγινε βιβλίο - Η Βάνα Μπάρμπα στην παρουσίαση
- Δολοφονία κόρης εκατομμυριούχου: Έκλεισε ραντεβού μέσω Tinder
- Κρήτη: Εμφύλιος για την κατοχύρωση του αντικριστού!
- H μεξικανή Vanessa Ponce είναι η νέα Miss Κόσμος και το αξίζει
- Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση: Στο Μαρακές ο Τσίπρας στη διακυβερνητική διάσκεψη
- "Αριστεία", "Πρωτιά": Τα κυρίαρχα ιδεολογήματα στην εκπαίδευση
- Τελευταία Νέα News 24|7
- "Αριστεία", "Πρωτιά": Τα κυρίαρχα ιδεολογήματα στην εκπαίδευση
- Τυχερό δελτίο ΚΙΝΟ στην Ανδραβίδα: Έδωσε 12 ευρώ και κέρδισε 50.000!
- Οικογενειακός γιατρός: Τι αλλάζει στην Υγεία - Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την εγγραφή
- Επιστημονική έρευνα δείχνει ότι η μεσογειακή διατροφή μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο
- Δολοφονία κόρης εκατομμυριούχου: Έκλεισε ραντεβού μέσω Tinder
- Κρήτη: Εμφύλιος για την κατοχύρωση του αντικριστού!
- Κοινωνικό Μέρισμα: Προβλήματα στην πλατφόρμα-Τι γίνεται με τις απορρίψεις των αιτήσεων
- Βουλγάρικο "βέτο" στον Ζάεφ για τη μακεδονική γλώσσα
- Θεσσαλονίκη: Γκαζάκια σε ιερό ναό στις 40 Εκκλησιές
- Πρόεδρος ΕΙΝΑΠ: Αναμονή μέχρι και 7 ώρες στα επείγοντα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ρίβερ-Μπόκα: «Κάηκε» το Μπουένος Άιρες για τους πρωταθλητές (vid)
- Απαγωγή Λεμπιδακή: Γιατί αναβλήθηκε η δίκη
- Αναδρομικά ειδικών μισθολογίων: Πόσα μηνιάτικα θα πάρει κάθε συνταξιούχος
- Βίκυ Καγιά: Θυμάσαι πώς ήταν η παρουσιάστρια του GNTM στην εφηβεία της;
- Τι γνώμη έχουν οι Γυναίκες για τις μπυροκοιλιές των αντρών;
- Ισχυρός σεισμός στην Ελλάδα: Αυτές είναι οι περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο (ΧΑΡΤΕΣ)
- «Η επιστροφή»: Πανικός στα επόμενα επεισόδια
- NBA: Γιάννης λαμπρός οδηγεί τους Μπακς (vid)
- Service Select: Πρόγραμμα συντήρησης για αυτοκίνητα άνω των 6 ετών για να είστε 100% σίγουροι
- Δεν έχουν τον Θεό τους! Έβαλαν γκαζάκι σε εκκλησία (photos)