Άρση περιοριστικών μέτρων: Τα βήματα προς την "απελευθέρωση" των Ελλήνων

Πυρετός διαβουλεύσεων στο Μαξίμου, καθώς είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για τον τρόπο σταδιακής άρσης των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας, με τελικό στόχο την επιστροφή στην κανονικότητα, έστω σε αυτή την κανονικότητα που διαμορφώνει η έλευση του κορονοϊού στη ζωή μας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δέχεται εισηγήσεις και όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θα απευθυνθεί στον ελληνικό λαό στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ανακοινώνοντας το χρονοδιάγραμμα της άρσης των περιοριστικών μέτρων.

Ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση της Τρίτης, σημείωσε ότι στις 27 Απριλίου,

θα ξεκινήσει σταδιακή άρση της απαγόρευσης, καθώς θα επαναλειτουργήσουν ειρηνοδικεία και υποθηκοφυλακεία.

Τόνισε πως στη νέα αυτή πραγματικότητα πολλά θα έχουν αλλάξει. και ανέφερε ότι οι καμπύλες που απεικονίζουν την κατάσταση όπως αυτή εξελίσσεται δείχνουν ότι πηγαίνουμε καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στη συνέχεια ο κ. Πέτσας ανέφερε πως ήδη η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα σχέδιο επιστροφής στην κανονικότητα. "Δεν είμαστε όμως ακόμη εκεί. Χρειάζεται να επιμείνουμε στα μέτρα που ισχύουν μέχρι τις 27 Απριλίου. Σε κάθε περίπτωση η επιστροφή θα είναι σταδιακή, μακρόσυρτη και στοχευμένη ώστε να μην έχουμε πισωγυρίσματα. Θα είναι μια δύσκολη άσκηση την οποία καλούμαστε να λύσουμε και πάλι όλοι μαζί".

Επεσήμανε πως η αρχή μπορεί να γίνει από ομάδες του πληθυσμού που σύμφωνα και με τις υποδείξεις των ειδικών διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές και από τις οικονομικές δραστηριότητες που συνεπάγονται λιγότερο συνωστισμό όπως για παράδειγμα τα μικρά καταστήματα λιανεμπορίου, μπορεί επίσης να περιλαμβάνει τα σχολεία.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Πέτσας, το σχέδιο σταδιακής μετάβασης θα περιλαμβάνει και κάποια από τα στοιχεία "της νέας κανονικότητας, αυτής που έγινε ήδη τρόπος ζωής και θα μας συντροφεύει από δω και πέρα".

Ο κ. Πέτσας αναφερόταν σε αυτό που οι ειδικοί επισημαίνουν σχετικά με τη συμπεριφορά μας μετά την άρση των μέτρων, καθώς οι πολίτες θα πρέπει να τηρούν συγκεκριμένους κανόνες στην καθημερινότητά τους όπως:

- Τήρηση των αποστάσεων

-Yγιεινή των χεριών

-Όχι φιλιά και επαφές για να αποφευχθεί μετάδοση με σταγονίδια

- Χρήση μάσκας όταν είμαστε σε απόσταση μικρότερη από 2 μέτρα και οπουδήποτε υπάρχει συνωστισμός

Οι ειδικοί θα αποφασίσουν

Η κυβέρνηση όπως έκανε και με το ξέσπασμα της κρίσης, θα ακούσει τις εισηγήσεις των ειδικών και ως προς τον χρόνο αποκλιμάκωσης των μέτρων και ως προς τον τρόπο.

Αυτό θα γίνει για παράδειγμα και με τα σχολεία, όπου συγκρούονται διαφορετικές απόψεις (άνοιγμα πχ μόνο για την Γ' Λυκείου ή ευρύτερη λειτουργία πάντα με αυστηρούς κανόνες), με μόνο δεδομένο μέχρι στιγμής τη διαβεβαίωση της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως σχετικά με τις πανελλήνιες εξετάσεις και τον εκπεφρασμένο στόχο να ξεκινήσουν μέσα στον Ιούνιο και να ολοκληρωθούν μέχρι τα μέσα Ιουλίου.

Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία θα είναι μακρόσυρτη και πολύ πιο σύνθετη σε σχέση με τις αποφάσεις για lockdown, στο ξεκίνημα της κρίσης στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η πρώτη χαλάρωση ξεκινά στις 27 Απριλίου (ειρηνοδικεία και υποθηκοφυλακεία) και μέχρι τις 4 Μαΐου, θα υπάρχει πλήρης ενημέρωση για το πώς θα κινηθούμε στη συνέχεια.

Η αποκλιμάκωση των μέτρων, αναμένεται να γίνει σε τρία στάδια. Από τις 4 Μαΐου, η κυβέρνηση είναι πιθανό να προχωρήσει σε άνοιγμα μικρών καταστημάτων και κομμωτηρίων.

Το δεύτερο στάδιο θα είναι στις 11 Μαΐου, με καταστήματα εστίασης, δικαστήρια και οριστικές αποφάσεις για τα σχολεία.

Το τρίτο στάδιο τοποθετείται, τέλη Μαΐου, αρχές Ιουνίου, με ελεύθερη μετακίνηση και άνοιγμα μουσείων, θεάτρων και πολυκαταστημάτων, πάντα με τήρηση αυστηρών κανόνων αποστάσεων και υγιεινής.

Τα 4 κριτήρια

Τις παραμέτρους για να προχωρήσουμε στη χαλάρωση των μέτρων έχει αναλύσει εδώ και καιρό ο καθηγητής λοιμωξιολογίας κ. Σωτήσης Τσιόδρας.

Όπως είχε επισημάνει "δεν περιμένεις να δεις μηδέν κρούσματα για να χαλαρώσεις τα μέτρα. Αυτό για το οποίο κάνει περισσότερο λόγο όλος ο κόσμος αυτή τη στιγμή, είναι η μεταδοτικότητα".

Πρώτο κριτήριο είναι η μεταδοτικότητα για άρση των μέτρων. Ο κύριος αριθμητικός δείκτης για τον υπολογισμό είναι το R0 που αντιπροσωπεύει το μέσο αριθμό ανθρώπων που θα κολλήσουν τη νόσο από έναν άνθρωπο. Δηλαδή αν τον αφήσεις χωρίς μέτρα και έχει ένα R0 πάνω από το 2, θα κολλήσει ο ένας τουλάχιστον άλλους δύο. Το R0 στην Ελλάδα είναι κάτω από το 1, χάρη στα μέτρα που σημαίνει ότι η νόσος φθίνει, σβήνει δηλαδή και τελικά εξαφανίζεται.

Η δεύτερη παράμετρος είναι η αντοχή του συστήματος υγείας

Το τρίτο, είναι το να ελέγχεις εστίες αναζωπύρωσης του ιού ακόμα καλύτερα. Και όσο λιγότερα κρούσματα έχεις, όσο πλησιάζεις αυτούς τους μικρούς αριθμούς, τόσο καλύτερα μπορεί να ελέγξεις τέτοιες εστίες αναζωπύρωσης του ιού.

Το τέταρτο είναι η ανοσία, για το οποίο ακόμα δεν μπορούμε να πούμε, και κανείς στον κόσμο δεν μπορεί να πει.

Keywords
Τυχαία Θέματα