Κορονοϊός: Το σχέδιο της κυβέρνησης για να βγει η χώρα από την καραντίνα - Προτεραιότητα τα σχολεία

Κορονοϊός: Ολα τα θέματα που αφορούν την χαλάρωση των απαγορευτικών μέτρων σχεδιάζει η κυβέρνηση και σήμερα Τετάρτη (22/4) πέφτουν στο τραπέζι τα ζητήματα που έχει θέσει η επιστημονική Επιτροπή που διαχειρίζεται την υγειονομική κρίση του κορονοϊού στη χώρα.

Η ατζέντα της ειδικής συνεδρίασης περιλαμβάνει την επιστροφή στα σχολεία, που συζητείται έντονα τις τελευταίες ημέρες, αλλά και άλλα καίρια ζητήματα που αφορούν στη δημόσια υγεία.

«Μέσα στις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν από την ηγεσία του Κράτους περαιτέρω

σημαντικές παρεμβάσεις σχετικά με τα μέτρα και τη σταδιακή και ελεγχόμενη χαλάρωσή τους.

Αύριο θα υπάρξει και ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής μας, η οποία εισηγείται για κάποια από αυτά τα καίρια θέματα, ιδιαίτερα αυτά που αφορούν τη Δημόσια Υγεία, όπως παραδείγματος χάρη, η επέκταση των κριτηρίων για τους εργαστηριακούς ελέγχους, μεταξύ άλλων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το θέμα του κορονοϊού, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την ενημέρωση της Τρίτης (21/4/2020),

Σχετικά με τα σχολεία, σημείωσε πως η επιστημονική Επιτροπή θα εισηγηθεί και για αυτό το θέμα προς την ηγεσία του Υπουργείου, πάντα με γνώμονα τη δημόσια υγεία και την προστασία των παιδιών – που ανήκουν στις μη ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και κινδυνεύουν λιγότερο – των γονιών, των δασκάλων και τυχόν ευπαθών ομάδων στον οικογενειακό κύκλο.

Τέλος, τόνισε ότι καθοριστική στην επόμενη φάση θα είναι η σχολαστική επιτήρηση της υγείας μας και η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής από όλους μας.

Σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δεχθεί τις πρώτες εισηγήσεις από τους ειδικούς της υγείας, ενώ συνεχίζεται η ενδοκυβερνητική καταγραφή προτεραιοτήτων και των βημάτων που πρέπει ν’ ακολουθηθούν.

Τις αποφάσεις θ’ ανακοινώσει ο πρωθυπουργός την ερχόμενη Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη. Η κίνηση αυτή του πρωθυπουργού έχει ασφαλώς τη δική της σημειολογία, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται μόνο να παρουσιάσει ολοκληρωμένο το σχέδιο για την άρση των περιοριστικών μέτρων και την έξοδο από την καραντίνα. Επιπλέον, θ’ αναφερθεί στο σχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας, το οποίο επίσης απασχολείτο Μαξίμου.

Χαλάρωση βήμα-βήμα

Η καμπύλη των σοβαρά νοσηλευομένων στη χώρα μειώνεται, το R0 είναι σημαντικά κάτω από το 1 και αυτό δίνει στη χώρα ένα περιθώριο χαλάρωσης των μέτρων, που θα γίνει σταδιακά και με προσοχή.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής, στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών έχουν αναπτυχθεί από επιστήμονες (ορισμένοι εκ των οποίων είναι μέλη της Επιτροπής) ειδικά μαθηματικά εργαλεία που ερμηνεύουν αυτές τις τάσεις επιδημίας, σχεδόν σε πραγματικό χρόνο. Τα στοιχεία αυτά δίνουν περισσότερη αυτοπεποίθηση στους ειδικούς που αποφασίζουν, ώστε να μπορούν έγκαιρα και αποτελεσματικά να προσαρμόζουν την ένταση των μέτρων, όταν αυτή χρειάζεται, με στόχο τον έλεγχο της επιδημίας.

Βασική μέριμνα των επιστημόνων είναι να μην ανακάμψει η επιδημία στη χώρα μας μετά από μία τόσο επιτυχημένη πορεία.

«Ακόμα και αν αυτή η επιτυχημένη πορεία σχετίζεται με περισσότερους από 100 νεκρούς, είναι πραγματικά επιτυχημένη και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Για αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντική η κλιμάκωση της επιδημιολογικής επιτήρησης σε όλες στις περιοχές της χώρας, ώστε να μπορεί να ανιχνευθεί και να αντιμετωπιστεί έγκαιρα τυχόν επιδημική έξαρση, όπως έγινε και στον ευάλωτο πληθυσμό στην περιοχή της Ερμιονίδος αυτές τις μέρες.

Και με βάση αυτήν την επιδημιολογική απεικόνιση, θα κρίνεται σε κάθε βήμα αν ενδείκνυνται ακόμα περαιτέρω χαλάρωση, αναμονή ή κλιμάκωση των μέτρων, σε συνδυασμό με τους επιδημιολογικούς δείκτες, οι οποίοι αφορούν στην επάρκεια των συστήματος υγείας, το ποσοστό κάλυψης κλινών στα νοσοκομεία και τυχόν άνοδο των νοσηλειών στις ΜΕΘ», υπογράμμισε ο καθηγητής.

Τα σχολεία

Σχετικά με τα σχολεία, αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο απόψεις. Η πρώτη είναι πως θα πρέπει να καθίσουν ξανά στα θρανία μόνον οι μαθητές της Γ’ Λυκείου, προκειμένου να προετοιμαστούν για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις που θα διεξαχθούν οριστικά εντός του τελευταίου 10ημέρου του Ιουνίου. Η δεύτερη ορίζει ότι θα επαναλειτουργήσουν σταδιακά – διαδοχικά, δηλαδή, έως τα τέλη Μαΐου – πρώτα τα Γυμνάσια και μετά τα Δημοτικά.

Ασφαλώς και οι δύο προτάσεις έχουν θετικά κι αρνητικά σημεία και γι’ αυτό θα μπουν στη ζυγαριά των ειδικών της υγείας και του Μαξίμου πριν από τις οριστικές αποφάσεις. Αντιθέτως, τα πανεπιστήμια οριστικά πλέον θα επαναλειτουργήσουν από το φθινόπωρο, καθώς ούτως ή άλλως σειρά μαθημάτων γίνεται και σήμερα εξ αποστάσεως τόσο στα προπτυχιακά όσο και στα μεταπτυχιακά προγράμματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα