Αυλαία για το Διεθνές Φεστιβάλ Animasyros 11: Τα βραβεία και οι νικητές

Το "Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων Animasyros 11 powered by Onassis Culture", ξεπερνώντας τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών, ολοκληρώθηκε με μία λαμπερή τελετή λήξης την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, στο ιστορικό Θέατρο Απόλλων της Σύρου, παρουσία των πιστών φίλων του Φεστιβάλ, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και θεσμικών φορέων.

Ο πρόεδρος του Animasyros11, Βασίλης Καραμητσάνης, ευχαρίστησε το κοινό που παρακολούθησε για 11η χρονιά τις δράσεις του Φεστιβάλ, τόσο τις πλούσιες προβολές όσο και τα πρωτότυπα εργαστήρια και ανανέωσε το ραντεβού τού πλέον σημαντικότερου θεσμού της τέχνης της εμψύχωσης στην Ελλάδα για το 2019.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, για «πέντε ολόκληρες μέρες και νύχτες η Σύρος φιλοξένησε εκατοντάδες animated χαρακτήρες σε 200 ταινίες από 30 χώρες, διαγωνιστικά προγράμματα, πανοράματα, αλλά και μία σειρά εργαστηρίων που εμπλέκουν κάθε ηλικιακή ομάδα του τόπου (και όχι μόνο). Παράλληλα, για πρώτη φορά, η 11η διοργάνωση του Animasyros εγκαινίασε και μία νέα πρωτοβουλία που στέφθηκε με επιτυχία, την Athens Animation Agora».

Κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης απονεμήθηκαν και τα βραβεία του Φεστιβάλ. Σχετικά με την πληθώρα των ταινιών που φιλοξένησε το Animasyros 11, ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Διεθνούς Διαγωνιστικού και των Τηλεοπτικών και Κατά Παραγγελία Ταινιών, Ιωσήφ Πρωϊμάκης, σημείωσε: «Ήταν μία "θυελλώδης" εμπειρία και όχι μόνο λόγω του καιρού, αλλά και χάρη στα κύματα των σπουδαίων ταινιών που είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε, τόσο στο τμήμα του Διεθνούς Διαγωνιστικού, όσο και αυτό των Σειρών και Κατά Παραγγελία Ταινιών, δημιουργώντας ένα πολύχρωμο καλειδοσκόπιο που θα έπρεπε να χαρακτηρίζει ένα φεστιβάλ Animation».

Το μεγάλο βραβείο της κατηγορίας του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος απονεμήθηκε στην ταινία «Αρνητικός Χώρος» (Negative Space) των Max Porter και Ru Kuwahata, «μία ειλικρινή και πρωτότυπη ταινία που ξεδιπλώνεται σαν σκηνές από το μέλλον για κάθε συχνό ταξιδιώτη».

Η ειδική μνεία στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του Animasyros 11 δόθηκε στο «(OO)» του Oh Seo ro, «μία πανέξυπνη ταινία που μιλάει σε όλους μας, θυμίζοντάς μας πως τα πιο οικουμενικά συναισθήματα μπορούν να βρεθούν σε κάτι τόσο ήπιο, όσο ένα αεράκι, όσο και σε κάτι άγριο, όσο ένα φτάρνισμα».

Το πρώτο βραβείο του Φοιτητικού Διαγωνιστικού Τμήματος απονεμήθηκε στην ταινία «Το Βορειοανατολικό Βασίλειο» (The Northeast kingdom) του Alan Jennings, «μία ταινία αστεία, κυνική, όμορφα εκτελεσμένη, με πολυδιάστατους χαρακτήρες και μία μεγάλη ιστορία».

Ειδική μνεία απονεμήθηκε στην ταινία «Το Βαθύ Τέλος» (The Big End ) της Elise Augarten, «μία ταινία που δεν προδίδει ποτέ τις σκέψεις του χαρακτήρα, αλλά μοιράζεται με τον θεατή την ίδια συναισθηματική πορεία».

Το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Τηλεοπτικών και Κατά Παραγγελία Ταινιών (TV & Commissioned Films) απονεμήθηκε στην ταινία «Η Ιστορία μας» (Our Story) του Lorenzo Latrofa, «μία ταινία που μιλάει για ένα πιεστικό θέμα, υπογραμμίζοντας έξυπνα την αδιάκοπη επικαιρότητά του. Πρόκειται για μία ιστορία που, όπως υπονοεί ο τίτλος της ταινίας, μας αφορά όλους».

Την ειδική μνεία στην ίδια κατηγορία έλαβε το μουσικό βίντεο «The Lovely Thing Suite» των Diego Haucuja T. και Carlos Lopez Estrada, «ένα λεπτεπίλεπτα δομημένο, μουσικό βλέμμα στο ψυχικό σθένος και τον πόνο που ενέχει ο αγώνας που ονομάζουμε ανθρώπινη κατάσταση, που παραμένει ωστόσο υπέροχη».

To Βραβείο Ελληνόφωνης Ταινίας, θεσμοθετημένο από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και συνοδευόμενο από χρηματικό έπαθλο ύψους 1.500 ευρώ, απονεμήθηκε στην ταινία «Παγόβουνα» (Icebergs) της Ειρήνης Βιανέλλη, «μία ταινία που χρησιμοποιεί έξυπνα την εικαστική τραχύτητα για να συνδέσει τους θεατές με την ένταση των κρυμμένων συναισθημάτων τής απομόνωσης και της μοναξιάς».

Τέλος, το Βραβείο Κοινού του Διαγωνιστικού Τμήματος Μεγάλου Μήκους απονεμήθηκε στην ταινία «Η Βιοπαλαίστρια» (The Breadwinner) της Nora Twomey, σε παραγωγή του Cartoon Saloon.

Mέλη της κριτικής επιτροπής του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος αποτέλεσαν ο Αργεντίνος animator Juan Pablo Zaramella, η σκηνοθέτις Anne Kjersti Bjorn και ο δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου Ιωσήφ Πρωϊμάκης.

Την κριτική επιτροπή του Φοιτητικού Διαγωνιστικού Τμήματος αποτέλεσαν φέτος η διευθύντρια του Φεστιβάλ Cinekid Floor van Spaendonck, η animator και καθηγήτρια Osi Wald, καθώς και η δημοσιογράφος Κατερίνα Ανέστη.

Κατά τη διάρκεια της τελετής προβλήθηκαν οι ταινίες που δημιουργήθηκαν στα πολυάριθμα εκπαιδευτικά εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν στη Σύρο κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, για παιδιά, εφήβους, άτομα τρίτης ηλικίας και ΑμεΑ. Όλες οι ταινίες είναι διαθέσιμες στο κανάλι του Animasyros στο Vimeo.

Το Animasyros ανανεώνει το ραντεβού του για τον Σεπτέμβριο του 2019.

Keywords
Τυχαία Θέματα