Χρήστος Σταϊκούρας: Ο υπουργός της ημέρας

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι το 2019, ιδίως τον Ιούλιο που η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές, ο Χρήστος Σταϊκούρας δεν περίμενε ότι 14 μήνες αργότερα, θα ήταν το πρώτο κυβερνητικό στέλεχος που θα βρίσκονταν στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών, όπως αυτή που κατέθεσε ο

Αλέξης Τσίπρας. Κι όμως σήμερα, ενώ ολοκληρώνεται η συζήτηση που ξεκίνησε την Παρασκεύή στην Βουλή, είναι ο «υπουργός της ημέρας».

Αντιθέτως θα μπορούσε να πει κανείς, ότι ως τομεάρχης οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, ο Χρήστος Σταϊκούρας, μπορούσε το 2019 να «βλέπει» το άμεσο μέλλον με αισιοδοξία.

Τα πολιτικά σημάδια τότε, ιδίως μετά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, έδειχναν ότι σύντομα η δημοσκοπική άνοδος της Νέας Δημοκρατίας θα κεφαλαιοποιούνταν πολιτικά. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του Ιουνίου του 2019, όπου η Νέα Δημοκρατία προηγήθηκε του ΣΥΡΙΖΑ με σχεδόν 10 μονάδες, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη βάδιζε προς την εξουσία.

Από τον Σαμαρά στον Μητσοτάκη

Ο Χρήστος Σταϊκούρας το 2019 ήταν ήδη 4 χρόνια αρμόδιος για ζητήματα οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας. Ο βουλευτής Φθιώτιδας διέθετε άλλωστε την σχετική κυβερνητική εμπειρία. Είχε διατελέσει αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά. Μετά την ήττα της Νέας Δημοκρατίας το 2015 ανέλαβε τον σχετικό κοινοβουλευτικό τομέα εργασίας της Ν.Δ.

Η έλευσή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, δεν άλλαξε και πολλά πράγματα για τον Χρήστο Σταϊκούρα αφού παρέμεινε στην ίδια θέση. Έστω και αν πλέον θα υπηρετούσε ένα διαφορετικό – συγκριτικά – αφήγημα μια και η έλευση της φιλελεύθερης τάσης στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας δεν θα μπορούσε παρά να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην οικονομική πολιτική της. Πράγμα το οποίο και συνέβη. Σημαντικό ρόλο σε αυτά φέρεται να έπαιξε το γεγονός το προέρχεται από οικογένεια με παρελθόν στη Νέα Δημοκρατία, ενώ από τα νεανικά του χρόνια βρίσκεται στον κομματικό μηχανισμό.

Οι αισιόδοξες υποσχέσεις

Έτσι ο Χρήστος Σταϊκούρας, στα 4 περίπου χρόνια που η Νέα Δημοκρατία άσκησε αντιπολίτευση έγινε ο βασικός εκφραστής της πολιτικής της μείωσης της φορολογίας. Το πρόσωπο που εξέφρασε το πολιτικό λόγο υπέρ της απαλλαγής της μεσαίας τάξης από τα φορολογικά βάρη για τα οποία η Ν.Δ εγκαλούσε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Στοιχείο που σύμφωνα όχι μόνον με τους εκλογικούς αναλυτές αλλά και με πολιτικές παραδοχές από τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε κομβικό σημείο για την εκλογική του ήττα.

«Η επιλογή της Κυβέρνησης να υπερφορολογήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις καθηλώνει την οικονομία, υπονομεύει την ανάπτυξη, αποθαρρύνει τις επενδύσεις και ενισχύει τη φοροδιαφυγή» έλεγε χαρακτηριστικά το Μάϊο του 2019, ο Χρήστος Σταϊκούρας. Τονίζοντας πως «η εκτόξευση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών επί της διακυβέρνησης του κ. Τσίπρα μείωσε τόσο τον αριθμό των αυτοαπασχολούμενων όσο και τα δηλωθέντα εισοδήματά τους, τα οποία συρρικνώθηκαν κατά 27% την περίοδο 2015-2017». Σημείωνε μάλιστα πως «χρειάζεται, άμεσα, αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής, με μειώσεις φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Και αυτό θα γίνει πράξη με την επόμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μέσα από την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου και συνεκτικού σχεδίου μεταρρυθμίσεων». Μάλιστα το θέμα της φορολόγησης της μεσαίας τάξης ήταν ένα από βασικά σημεία των συγκρούσεων του Χρήστου Σταϊκούρα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, όταν ο τελευταίος ήταν υπουργός Οικονομικών.

Με δεδομένο ότι ένας πολιτικός ο οποίος στον τομέα του υπόσχεται μείωση των φόρων, είναι δύσκολο να προκαλέσει δυσαρέσκεια, ο Χρήστος Σταϊκούρας, ήταν ένα από τα δημοφιλή πρόσωπα της Ν.Δ πριν αυτή γίνει κυβέρνηση. Άλλωστε το 2019 η Νέα Δημοκρατία υπόσχονταν για την επόμενη χρονιά σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, της τάξης του 4%, από τις οποίες μάλιστα θα καθορίζονταν και οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό.

Υπουργός Οικονομικών

Να σημειωθεί όμως πως η «αυτόματη μεταφορά» του από την θέση του τομεάρχη σε αυτή του επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών όταν η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές στις 7 Ιουλίου του 2019, δεν ήταν δεδομένη. Την περίοδο εκείνη υπήρξε έντονη φημολογία για το ποιο πρόσωπο θα αναλάβει την οικονομική διακυβέρνηση. Λέγονταν ότι θα επιλεγεί ακόμη και ένα εξωκοινοβουλευτικό στέλεχος με τεχνοκρατικό προφίλ. Όχι ο Χρήστος Σταϊκούρας που ήταν μία «κλασσική» περίπτωση πολιτικού καριέρας.

Ανάμεσα στα ονόματα που είχαν ακουστεί ήταν και αυτό του Πάνου Τσακλόγλου που τελικά έγινε αναπληρωτής υπουργός Εργασίας στον τελευταίο ανασχηματισμό. Οι φήμες όμως δεν επιβαιώθηκαν και έτσι ο Χρήστος Σταϊκούρας έγινε υπουργός και σχεδόν μονοπώλησε με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του το Φθινόπωρο του 2019, με κυριότερη αυτή της μείωσης και της αναδιανομής του ΕΝΦΙΑ.

Λόγω της θέσης του στο κυβερνητικό σχήμα ο Χρήστος Σταϊκούρας ενεπλάκει σχεδόν σε όλες τις πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής. Ανάμεσα τους και στο ζήτημα της επίλυσης του προβλήματος 4 μεγάλων επιχειρήσεων που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση όπως τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, η ΕΛΒΟ, η ΕΑΒ αλλά και η μεταλλευτική ΛΑΡΚΟ. Θέμα που έχει ιδιαίτερη σημασία για τον υπουργό Οικονομικών μια και πρόκειται για μία εταιρία που λειτουργεί επί δεκαετίες στην εκλογική του περιφέρεια, την Φθιώτιδα.

Ενώ όμως όλα έδειχναν να πηγαίνουν σχετικά καλά για τον υπουργό Οικονομικών, τα πράγματα άλλαξαν άρδην, με την έλευση της πανδημίας και την συνεπακόλουθη οικονομική κρίση.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας λόγων των εξελίξεων αναγκάστηκε ο ίδιος να... ανατρέψει τον τακτικό προϋπολογισμό του 2020 που ο ίδιος είχε εισηγηθεί. Λόγω των έκτακτων μέτρων που χρηματοδότησε η κυβέρνηση υποχρεώθηκε στις 2 Απριλίου να φέρει συμπληρωματικό προϋπολογισμό και να αυξήσει το αποθεματικό της χώρας κατά 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα ο τελευταίος «διορθωτικός» ανασχηματισμός που πραγματοποίησε το καλοκαίρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, φέρεται ότι «ψαλίδισε» κάποιες από τις αρμοδιότητες του Χρήστου Σταϊκούρα. Κυρίως λόγω της αναβάθμισης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη. Ο τελευταίος έχει την αρμοδιότητα της αξιοποίησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκακαμψης που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε τον περασμένο Ιούλιο. Παράλληλα συμμετέχει στην κλειστή ομάδα των συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αξιοποίησή του.

Οι ατυχείς προβλέψεις της ύφεσης

Τους τελευταίους μήνες και ιδίως την Άνοιξη, στις δημόσιες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα καταγράφθηκε και η αμηχανία της κυβέρνησης απέναντι στο φαινόμενο του Covid 19 και τις οικονομικές του επιπτώσεις. Ιδίως από τις συνεχώς αναιρούμενες δηλώσεις του σχετικά με το προβλεπόμενο μέγεθος της ύφεσης για το 2020.

Στο προσχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε πριν λίγες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών πλέον το υπολογίζει στο 8,2%. Παρόλα αυτά ο Χρήστος Σταϊκούρας εκτιμούσε στα μέσα Μαρτίου ότι «στην Ελλάδα θα παραμείνουμε σε θετικό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης» ή έστω σε μηδενική ανάπτυξη. Στα τέλη Μαρτίου μιλώντας για την ύφεση έλεγε πως ειναι «από 1 έως 3% αυτή την στιγμή οι εκτιμήσεις» για να καταλήξει στα τέλη Απριλίου ότι η ύφεση θα είναι από 5 έως 10% και να δηλώσει στην Βουλή στις αρχές Μάιου ότι θα είναι από 4,7 έως 8%.

Τα «κόκκινα δάνεια»

Επίσης ο υπουργός Οικονομικών ο Χρήστος Σταϊκούρας αναμετρήθηκε και με το ζήτημα των «κόκκινων δανείων» που είναι το επίδικο της σημερινής συζήτησης στην Βουλή.

Με την αντιπολίτευση να συσπειρώνεται εναντίον του την περασμένη Άνοιξη, οπότε και έληγε το καθεστώς προστασίας του νόμου Κατσέλη, ζητώντας νέα ρύθμιση ο Χρήστος Σταϊκούρας εισηγήθηκε τελικά μια ολιγόμηνη παραταση του καθεστώτος. Ανήγγειλε ομως το νομοσχέδιο για τον Πτωχευτικό Κώδικα που αναμένεται να ψηφιστεί την Δευτέρα. Το νομοθέτημα δηλαδή για το οποίο βρέθηκε στο στόχαστρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο υπουργός Οικονομικών έχει επανειλλημένα επιχειρηματολογήσει υπέρ του νέου Πτωχευτικού Κώδικα και ειδικά για τα ζητήματα της α’ κατοικίας. Μεταξύ άλλων έχει επισημάνει ότι για πρώτη φορά θεσμοθετείται προστασία της πρώτης κατοικίας με κοινωνική διάσταση. Επίσης εκτιμά ως εχέγγυο του ότι προστατεύονται οι δανειολήπτες, τις επιφυλάξεις που εξέφρασαν οι εκπρόσωποι του τραπεζικού κλάδου για το νομοσχέδιο, όταν αυτό συζητήθηκε στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Στην ομιλία του το βράδυ της Παρασκευής στην Βουλή, υπερασπίστηκε συνολικά την θητεία του στο υπουργέιο Οικονομικών. Όπως είπε «αξιοποιούμε το χρόνο, μέσα στην περίοδο της υγειονομικής κρίσης, να «τρέξουμε» τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα, ώστε να δημιουργήσουν οι προϋποθέσεις, αρχικά, για ισχυρή ανάκαμψη και, στη συνέχεια, για υψηλή, διατηρήσιμη, έξυπνη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη». Εστίασε στο θέμα των επιτυχημένων εκδόσεων ομολόγων της ελληνικής οικονομίας που έχουν παράσχει στην χώρα φθηνό δανεισμό.

Μετά την πρόταση δυσπιστίας υπουργός Οικονομικών αναμένεται σύντομα να βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Ιδίως από την στιγμή που είναι «μπροστά» η ψήφιση του τακτικού προϋπολογισμού του 2021.

Ήδη στο προσχέδιο που έχει κατατεθεί υπάρχουν τρία βασικά σενάρια για τις εξελίξεις στην οικονομία με το πλέον αισιόδοξο να εκτιμά ότι θα υπάρξει ανάπτυξη 7,5%. Μία εκδοχή που έχει όμως έντονα αμφισβητηθεί από την αντιπολίτευση..

Όπως άλλωστε δήλωσε ο ίδιος ο Χρήστος Σταϊκούρας «είναι δεδομένο ότι το προσχέδιο υπόκειται σε υψηλό βαθμό αβεβαιότητας λόγω της πανδημίας. Αυτό το κατανοούν και το αποδέχονται οι πάντες. Έχοντας πλήρη συνείδηση της δύσκολης αυτής κατάστασης, το υπουργείο Οικονομικών κάνει αναφορά σε τρία σενάρια στο προσχέδιο. Ναι, επιλέγουμε να χρησιμοποιήσουμε ως βάση το αισιόδοξο σενάριο και για λόγους ψυχολογίας της αγοράς, αλλά κυρίως γιατί έχουμε βάσιμες ενδείξεις ότι αυτό μπορεί να υλοποιηθεί».

Ερώτημα πάντως αποτελεί το πώς η σημερινή συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, όσον αφορά το πολιτικό μέλλον του Χρήστου Σταϊκούρα. Αν και είναι σαφές ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έκανε αυτή την πολιτική κίνηση στοχεύοντας συνολικά στην κυβέρνηση προκειμένου, αντικειμενικά η κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ οδηγείται στο να στηρίξει τον υπουργό Οικονομικών. Δεδομένο που δυσκολεύει την υλοποίηση σεναρίων που τον ήθελαν να αντικαθίσταται σε τυχον νέο ανασχηματισμό.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Keywords
χρηστος, νεα δημοκρατια, αλέξης τσίπρας, νέα, εκλογες, συριζα, τσιπρας, βουλη, ιουνίου, σαμαρας, ενφια, ελβο, εαβ, λαρκο, καλοκαιρι, ελλαδα, ειδήσεις, news247, σταση εργασιας, καθαρα δευτερα, αλλαγη ωρας, παραταση φορολογικων δηλωσεων, ανασχηματισμος, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, κοινωνικη συμφωνια, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, εκλογες 2012, αλλαγη ωρας 2012, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2015, αλέξης τσίπρας, οικονομικη κριση, το θεμα, δημοκρατια, εαβ, ηγεσια, ηττα, θεμα, θητεια, λαρκο, οικονομια, ονοματα, σημερινη, υπουργειο οικονομικων, υφεση, φημες, φθιωτιδα, news247, αμηχανια, αισιοδοξια, ανοιξη, ανοδος, αρδην, βραδυ, βρισκεται, γεγονος, γινει, δεδομενο, δευτερα, δηλωσεις, ελβο, εγινε, ευρω, ειπε, επενδυσεις, εταιρια, ιδια, ιδιο, θετικο, ομιλια, κυβερνηση, κινηση, κομμα, λογο, μηνες, μητσοτακης, μειωση, ομαδα, οικογενεια, ρυθμιση, ρολο, σεναριο, συζητηση, συνεχεια, συντομα, σημαδια, τρια, υλοποιηση, υψηλη, φθινοπωρο, φορα, χωρα, υπουργειο, ιουνίου, κυριακου, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα
Χρήστος Σταϊκούρας,christos staikouras