Δέκα χρόνια χωρίς εφαρμογή η απόφαση για τα διακριτικά των αστυνομικών

Στις 8 Ιανουαρίου συμπληρώνονται ακριβώς 10 χρόνια από μία απόφαση του τότε αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας η οποία, υπό άλλες συνθήκες και άλλη εξέλιξη των γεγονότων την τελευταία δεκαετία, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ιστορική.

Στις 8/1/2010, λοιπόν, τέσσερις μήνες πριν η Ελλάδα μπει στο ατελείωτο βασανιστήριο των μνημονίων (και αυτό έχει τη σημασία του) ο Λευτέρης Οικονόμου αποφάσισε ότι από εκείνη την ημέρα και στο εξής ο αριθμός μητρώου του κάθε αστυνομικού θα αναγράφεται στις επωμίδες του ή και στο κράνος

του. Ο λόγος απλός. Σε περίπτωση που οποιοσδήποτε πολίτης ήθελε να καταγγείλει αστυνομικό, ο αριθμός μητρώου θα τον βοηθούσε να στρέψει την καταγγελία επί συγκεκριμένου προσώπου.

Εχει τη δική του ξεχωριστή σημασία ότι σ' εκείνη την κυβέρνηση πολιτικός προϊστάμενος του κ. Οικονόμου ήταν ο σημερινός Υπουργός, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει επίσης ότι και σήμερα ο κ. Οικονόμου βρίσκεται στο Υπουργείο με την ιδιότητα του Υφυπουργού.

Η εν λόγω απόφαση, που είχε προαναγγελθεί από τον τότε (και νυν) υπουργό, πάρθηκε, υποτίθεται, για να περιορίσει τα φαινόμενα αστυνομικής αυθαιρεσίας και ατιμωρησίας. Οπως όμως κατέγραψε ο τύπος της εποχής, συνάντησε την πολύ μεγάλη αντίδραση των αστυνομικών και ιδιαίτερα όσων υπηρετούσαν στις ομάδες "Δέλτα" και "Ζήτα".

Είχε χαρακτηριστικά τονιστεί από συνδικαλιστές της εποχής ότι "δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο το 70% ή και το 80% των συναδέλφων μας, κυρίως οικογενειάρχες, που καθημερινά βρίσκονται στον δρόμο για υπηρεσία, να υποβάλουν αιτήσεις για μετάθεση ή απόσπαση, καθώς υπάρχει φόβος πως θα στοχοποιηθούν".

Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Η απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Ουδέποτε αναγράφησαν τα στοιχεία του οποιοδήποτε αστυνομικού στη στολή του. Εν τω μεταξύ από το Μαϊο του 2010 μέχρι και το καλοκαίρι του 2011 η αστυνομική βία έδωσε και πήρε στις δεκάδες μαχητικές διαδηλώσεις για την επιβολή του μνημονίου και των νόμων που τα συνόδευε. Ο Υπουργός άλλαξε (Παπουτσής αντί Χρυσοχοϊδη), ο αρχηγός άλλαξε (ο κ. Οικονόμου αποστρατεύτηκε το 2011), η απόφαση παράμεινε στα συρτάρια.

Δεν εφαρμόστηκε καν από τις κυβερνήσεις των ΣΥΡΙΖΑ/ ΑΝΕΛ, αν και στο πρόγραμμα του πρώτου υπήρχαν ριζοσπαστικά μέτρα για τη λειτουργία της ΕΛΑΣ όπως η κατάργηση των ΜΑΤ.

Το γιατί κανείς δεν πήρε την ευθύνη για την εφαρμογή του μέτρου (που ισχύει στις περισσότερες χώρες της Δυτικής Ευρώπης) σηκώνει πολλή κουβέντα. Ισως να μπορούσε να μας διαφωτίσει το δίδυμο των Χρυσοχοϊδη και Οικονόμου που βρίσκεται (και) αυτόν τον καιρό στα κτίρια της Κατεχάκη...

Keywords
Τυχαία Θέματα