Δις ισόβια για τη δολοφονία αστυνομικών στου Ρέντη

Με ποινές δύο φορές ισόβια και επιπλέον πολυετείς καθείρξεις στους δύο βασικούς κατηγορούμενους, αλλά και με μία ανατροπή της πρώτης απόφασης για τον τρίτο κατηγορούμενο, «έπεσε» η αυλαία της δευτεροβάθμιας δίκης για τη δολοφονία των δύο αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ, τον Μάρτιο του 2011, κατά τη διάρκεια συμπλοκής στου Ρέντη, μετά από καταδίωξη δραστών ληστείας.

Η ετυμηγορία του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για το αποκαλούμενο «μακελειό στου Ρέντη», που κατέληξε στον θάνατο

των αστυνομικών Γιάννη Ευαγγελινέλη 23 ετών και Γιώργου Σκυλογιάννη 22 ετών και τον τραυματισμό άλλων δύο συναδέλφων τους, επεφύλασσε εκ διαμέτρου αντίθετη κρίση από την πρωτοβάθμια για έναν εκ των κατηγορουμένων. Πρόκειται για τον Γιώργο Εμερτζίδη, ο οποίος σε πρώτο βαθμό είχε καταδικαστεί σε δις ισόβια για συνέργεια στις δύο εν ψυχρώ δολοφονίες και σήμερα αθωώθηκε για αυτές τις κατηγορίες. Αντίθετα με τον Γιώργο Εμερτζίδη, ο οποίος καταδικάστηκε σε μικρή ποινή μόνο για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, το δικαστήριο επέβαλε στους άλλους δύο βασικούς κατηγορουμένους, Ιωάννη Σαβίδη και Ανδρέα Ποφίδη, ποινή ισόβιας και επιπλέον 25ετούς κάθειρξης -συνολικά η επιπλέον ποινή είναι 66 έτη- καταδικάζοντάς τους ως φυσικούς αυτουργούς της δολοφονίας των αστυνομικών και του τραυματισμού των άλλων δύο.

Μαζί με τους τρεις δικάστηκαν και άλλοι εννέα κατηγορούμενοι, οι οποίοι, όπως και ο Εμερτζίδης, καταδικάστηκαν σε ποινές από από δύο έως οκτώ χρόνια φυλάκισης.

Η απόφαση για αθώωση του Εμερτζίδη από τις βασικές κατηγορίες προκάλεσε το ξέσπασμα των συγγενών των δύο αστυνομικών, οι οποίοι μέσα στην κατάμεστη από κόσμο και αστυνομικούς δικαστική αίθουσα περίμεναν να ακούσουν την ετυμηγορία. «Σκότωσαν τα παιδιά μας... Είναι δολοφόνοι, θα τους αθωώσετε κιόλας;» φώναζαν οι συγγενείς και οι μητέρες των δύο νεκρών.

Το περιστατικό είχε συμβεί το βράδυ της 1ης Μαρτίου 2011, όταν, μετά από ληστεία καταστήματος ψιλικών στο Μενίδι, αστυνομικοί εντόπισαν και καταδίωξαν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν οι δράστες. Η καταδίωξη είχε συνεχιστεί επί της Λεωφόρου Κηφισού, μέχρι που οι δράστες μπήκαν σε παράδρομο, στο ύψος του Ρέντη και ακινητοποίησαν το όχημά τους. Όταν τους πλησίασαν τέσσερις μοτοσυκλετιστές αστυνομικοί της ΔΙΑΣ, οι δράστες πετάχτηκαν από το αυτοκίνητο και με καλάσνικοφ άρχισαν να πυροβολούν.

Στην υπόθεση δολοφονίας των αστυνομικών στου Ρέντη εμπλέκεται και άλλος ένας κατηγορούμενος, ο Βιτάλι Τερσενίδης, ο οποίος φυγοδικεί και η δικογραφία για αυτόν έχει διαχωριστεί.

Η σημερινή απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου για το «μακελειό στου Ρέντη» εκδόθηκε τρία χρόνια μετά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα