Δραγασάκης: Δεν θα μειωθούν οι συντάξεις. Χρειάζεται νέος συνασπισμός εξουσίας σε προοδευτική κατεύθυνση

Τη μη περικοπή των συντάξεων το 2019 προανήγγειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6 και την εκπομπή «Παιχνίδια εξουσίας« των Βασίλη Σκουρή και Αγγελικής Σπανού.

Στη σχετική ερώτηση απάντησε ως εξής: «Μετά το τέλος του προγράμματος, μπορούμε να κάνουμε ό,τι υπηρετεί τα συμφέροντά μας, εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις που έχουμε

ως μέλος της ευρωζώνης. Έχουμε τη δυνατότητα να διατυπώσουμε τα επιχειρήματά μας ότι η περικοπή των συντάξεων το 2019 αποφασίστηκε στη βάση εκτιμήσεων του ΔΝΤ ότι δεν μπορούμε αλλιώς να πιάσουμε τους στόχους. Οι εκτιμήσεις αυτές διαψεύστηκαν και αν τώρα πάρουμε τέτοια μέτρα, αυτό θα βλάψει την πορεία ανάκαμψης της χώρας. Το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να παρουσιάσει έναν προϋπολογισμό που δεν θα περιλαμβάνει περικοπή συντάξεων».

Σε σχέση με τις προοδευτικές συγκλίσεις ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε τα εξής: «Ο ΣΥΡΙΖΑ σταθερά τάσσεται υπέρ της συγκρότησης ενός νέου συνασπισμού εξουσίας με προοδευτικές δυνάμεις. Το 2015 μόνο οι ΑΝΕΛ προσφέρονταν για συνεργασία που αποδείχθηκε παραγωγική. Το πρόγραμμα που θα ακολουθήσουμε θα δώσει τη δυνατότητα σε όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν. Οι συμμαχίες θα κινηθούν σε τρία επίπεδα: Αυτοδιοικητικές εκλογές, για την κυβέρνηση της χώρας για την κοινή δράση μας στην Ευρώπη. Το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να εκφράσει τις ανάγκες των μεσαίων στρωμάτων. Απορώ αν η κα. Γεννηματά νομίζει ότι αυτά μπορεί να τα κάνει με τον κ. Μητσοτάκη. Δεν μπορεί να είσαι και με αυτόν που θέλει να διαλύσει το κοινωνικό κράτος και θεωρεί φυσικό φαινόμενο τις ανισότητες και την ίδια ώρα να μιλάς για κοινωνική δικαιοσύνη».

Το διακύβευμα κατά τον κ. Δραγασάκη είναι «με ποιο συνασπισμό δυνάμεων θα προχωρήσει η χώρα. Η επόμενη δεκαετία ή θα είναι μια δεκαετία τομών και προοδευτικών αλλαγών ή θα πάμε σε μια διαδικασία συντηρητικής παλινόρθωσης. Οι αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ χρειάζονται το μίσος γιατί με πολιτικά επιχειρήματα δεν μπορούν να πείσουν».

Και συνέχισε: «Ο χώρος της Αριστεράς είναι χώρος του προγραμματικού και αξιακού επιχειρήματος. Το άνοιγμα δεν είναι κάτι συγκυριακό. Είναι λάθος αν αφήσαμε την εντύπωση ότι δεν χρειάζεται άνοιγμα. Είναι θεμελιακό, είναι ιδρυτικό για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η απλή αναλογική οδηγεί σε συναινέσεις και συμμαχικές κυβερνήσεις. Χρειαζόμαστε κουλτούρα συνεργασιών και συναινέσεων. Η κατεύθυνση η δική μας είναι για ένα προοδευτικό μέτωπο».

Μιλώντας για το τέλος του προγράμματος ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι «είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα να ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις μας, να κλείσουμε πληγές, να αντιμετωπίσουμε χρόνιες παθογένειες και να θωρακίσουμε τη χώρα για να μην κινδυνεύσει ξανά. Ο προβληματισμός πρέπει να εστιαστεί στις αιτίες της ένταξής μας στα μνημόνια. Πριν ξεσπάσει η παγκόσμια οικονομική κρίση το 2008 ως Αριστερά μιλούσαμε για κρίση που πρέπει να αντιμετωπιστεί και κάναμε τις προτάσεις μας για την αντιμετώπισή της πριν τα μνημόνια. Έχουν αναδειχθεί προβλήματα με αφορμή και τις θανατηφόρες πυρκαγιές, όπως ότι χωρίς κτηματολόγιο χωρίς δασικούς χάρτες και χωρίς καθορισμένο αιγιαλό. Πώς είναι δυνατόν να μιλάμε για ανάπτυξη και δίκαιη ανάπτυξη; Γιατί όλες αυτές τις δεκαετίες έμεναν άλυτα αυτά τα προβλήματα; Ποια άλλη δύναμη αν όχι η Αριστερά μπορεί να δώσει λύση σ' αυτά τα προβλήματα;»

Κατά τον κ. Δραγασάκη «μία από τις προκλήσεις της επόμενης μέρας είναι η δυνατότητα εθνικής συνεννόησης. Στα περιφερειακά συνέδρια συμμετείχαν πολλοί εκτός κομματικών τειχών, η αναζήτηση συγκλίσεων και συναινέσεων είναι σημαντικό διακύβευμα. Μεγάλο μέρος της κοινωνίας το συμμερίζεται».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σχολίασε όσα είχε πει νωρίτερα στον σταθμό μας ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας: «Αυτό που λέει ο κ. Γεωργιάδης εκφράζει την ακραία εκδοχή συγκρότησης ενός αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου μίσους για να πάρουν κάποιοι πίσω τις θέσεις που έχουν χάσει. Ο κ. Γεωργιάδης υποστηρίζει την πιστοληπτική γραμμή άρα δεν θέλει να βγούμε από τα μνημόνια. Υπάρχει ένα ρεύμα που διέπεται από τα σύνδρομο της Στοκχόλμης. Υπάρχει ένας ιδρυματισμός του μνημονίου, ότι ας είμαστε εκεί να μας δανείζουν με φτηνά επιτόκια και ας μην έχουμε εθνική κυριαρχία».

Σε σχέση με τον διοικητή της ΤτΕ ο κ. Δραγασάκης είπε ότι «ο κ. Στουρνάρας έχει συγκεκριμένη θέση και ρόλο" και ότι "αυτό που λέει ότι αν αθετηθούν τα συμφωνηθέντα οι αγορές θα μας εγκαταλείψουν, μοιάζει με αυτοεκπληρούθμενη προφητεία που θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως επιθυμία».

Keywords
Τυχαία Θέματα