Ένας χρόνος με κορονοϊό: Από τη "νέα γρίπη" στο ατελείωτο lockdown

Την Παρασκευή συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την καταγραφή του πρώτου κρούσματος του νέου κορονοϊού στην Ελλάδα.

Μέσα σε αυτό τον χρόνο, η ανθρωπότητα είδε τεράστιες αλλαγές στον τρόπο που είχε μάθει να ζει. Στην χώρα μας, η σχεδόν επί ένα χρόνο καραντίνα στην οποία έχει τεθεί, με εξαίρεση το διάστημα Ιουνίου-Οκτωβρίου, έχει προκαλέσει μεγάλη κόπωση στους πολίτες, ενώ οι διαφαινόμενες οικονομικές συνέπειες της πανδημίας αυξάνουν το άγχος, όπως κατέδειξε

η έρευνα της aboutpeople, που το 20/20 του News 24/7 δημοσίευσε στις 26 Φεβρουαρίου.

Από τις 26 Φεβρουαρίου 2020 μέχρι και το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021, τα συνολικά καταγεγραμμένα κρούσματα έφτασαν τις 189.831, ενώ η Ελλάδα έχει θρηνήσει 6.468 ζωές εξαιτίας της Covid-19.

"Είναι μια απλή γρίπη"

Στην αρχή της πανδημίας, όταν τα κρούσματα άρχισαν να αυξάνονται, είχαμε τις πρώτες απώλειες και τέθηκαν σε εφαρμογή τα μέτρα της πρώτης καραντίνας, πολλοί ήταν εκείνοι που θεώρησαν ότι επρόκειτο περί υπερβολών και πως η Covid-19 δεν είναι πιο επικίνδυνη από την γρίπη.

Με το πέρασμα του καιρού οι φωνές αυτές περιορίστηκαν, δεν έπαψαν όμως να υπάρχουν.

Κοιτώντας κανείς τα δεδομένα της γρίπης για την περίοδο 2019-2020 και συγκεκριμένα από την πρώτη εβδομάδα επιτήρησης, δηλαδή από την 1η Οκτωβρίου 2019 και έως την 1η Μαρτίου 2019*, όπως παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, βλέπει ότι σε αυτό το διάστημα 83 συμπολίτες είχαν χάσει την ζωή τους, λόγω της γρίπης.

Στο αντίστοιχο διάστημα, ήτοι από 1η Οκτωβρίου 2020 έως και 27 Φεβρουαρίου 2021, οι θάνατοι λόγω της Covid-19 ανέρχονται σε 6.077. Πρόκειται για ένα πολύ απλό παράδειγμα, το οποίο καθιστά σαφή την επικινδυνότητα του νέου κορονοϊού έναντι της εποχικής γρίπης.

Αντίστοιχη είναι η αναλογία για το 2018-2019 οπότε και είχαμε 111 θανάτους από την γρίπη.

Το πρώτο lockdown

Ήταν 22 Μαρτίου του 2020 όταν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωνε την εφαρμογή του 1ου lockdown. Μέχρι την ημέρα εκείνη, λιγότερο από ένα μήνα μετά το πρώτο κρούσμα, είχαν επιβεβαιωθεί στην χώρα μας 624 κρούσματα συνολικά, με τον Μέσο Όρο** των κρουσμάτων για την εβδομάδα εκείνη, να είναι 41. Δεκαπέντε συνάνθρωποί μας είχαν χάσει την ζωή τους και 34 νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι.

Δύο εβδομάδες μετά και με την περαιτέρω εξάπλωση του κορονοϊού στον πληθυσμό, ο εβδομαδιαίος μέσος όρος ανήλθε στα 82 κρούσματα, που ήταν και ο υψηλότερος Μέσος Ορος για αυτό που εν τέλει θα αποτελούσε το "πρώτο κύμα" της πανδημίας.

Ο χαμηλότερος εβδομαδιαίος Μ.Ο., καταγράφεται στην Ελλάδα στις 24 Μαΐου με μόλις 6 κρούσματα και ενώ η σταδιακή άρση των μέτρων είχε αρχίσει ήδη από τις 4 Μαΐου, με την κατάργηση της αποστολής SMS για τις μετακινήσεις και την επανέναρξη λειτουργίας καταστημάτων λιανεμπορίου και υπηρεσιών.

Τουρισμός

Στις 13 Ιουνίου από τη Σαντορίνη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κηρύσσει το άνοιγμα του τουρισμού. Όπως αναφέρει 2 μέρες μετά: "Σε 4.000 τεστ είχαμε μόνο 2 θετικούς και μάλιστα ασυμπτωματικούς. Δε νιώθουμε ότι υπάρχει κάποιος ιδιαίτερο κίνδυνος και αν υπάρξει τοπικά κίνδυνος υπάρχει η υγειονομική υποδομή για να τον αντιμετωπίσουμε".

Βέβαια όπως ήταν λογικό, μόνο ένα ποσοστό της τάξης του 13-15% των εισερχομένων κρουσμάτων μπορούσε να εντοπιστεί.

Με το σταδιακό άνοιγμα των συνόρων για τους τουρίστες να λαμβάνει χώρα από 15 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου, τα κρούσματα κατά τους δύο πρώτους μήνες του καλοκαίριου παρουσιάζουν σταθερά διψήφιο αριθμό, με σημαντική αύξηση σε αυτά να εμφανίζεται τις πρώτες μέρες του Αυγούστου.

Σημειώνεται ότι ο Αύγουστος μπήκε με την εμφάνιση τριψήφιου αριθμού κρουσμάτων(110 την 1η Αυγούστου) σπάζοντας ένα σερί 3,5 μηνών με χαμηλότερους αριθμούς.

Η προειδοποίηση

Στις 4 Αυγούστου, στην μετά από μήνες έκτακτη επανεμφάνισή του, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε ότι η παρουσία του στην ενημέρωση θα πρέπει να μεταφραστεί σαν ένα νέο σήμα κινδύνου. Εκείνη την ημέρα σημειώθηκαν 121 νέα κρούσματα στην Ελλάδα. "Σήμερα κρούω το καμπανάκι", είπε χαρακτηριστικά.

Το μήνα εκείνο βλέπουμε να επιβάλλεται και το πρώτο τοπικό lockdown στον Πόρο, ενώ λαμβάνονται κατά τόπους περιοριστικά μέτρα, τα οποία αφορούν στις ώρες λειτουργίας της εστίασης αλλά και της διατήρησης αποστάσεων στους χώρους αυτούς.

Φθινόπωρο

Την 1η Σεπτεμβρίου επανέρχεται η τακτική ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας παρουσία και πάλι του κ. Τσιόδρα, ο οποίος αναφέρεται εκ νέου στην ανησυχία του για τα μερικές εκατοντάδες μόνο εισαγόμενα κρούσματα του καλοκαιριού. Ήδη λόγω της κατάστασης αναβάλλεται για μία εβδομάδα το άνοιγμα των σχολείων, που ορίζεται στις 14 Σεπτεμβρίου.

Η κινητικότητα που αναπτύσσεται προοδευτικά καθώς πλέον έχουν επιστρέψει οι εκδρομείς του καλοκαιριού στα αστικά κέντρα, οδηγεί στην σταδιακή άνοδο των κρουσμάτων. Παράλληλα αρχίζει να αυξάνεται και ο αριθμός των νοσηλειών και των διασωληνωμένων.

Για την τελευταία εβδομάδα του μήνα, ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώνεται σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση στα 331 κρούσματα. Το 50%-60% των νέων κρουσμάτων καταγράφεται στην Αττική, ενώ στις 28 Σεπτεμβρίου ξεπέρασε το 73%. Επισημαίνεται ότι για τρίτη συνεχή εβδομάδα οι νέες ημερήσιες διαγνώσεις παραμένουν πανελλαδικά σε επίπεδο άνω των 300 ατόμων, ενώ στις 29 Σεπτεμβρίου τα ημερήσια κρούσματα ξεπέρασαν το φράγμα των 400 για δεύτερη φορά το τελευταίο δεκαήμερο.

Η Αττική λοιπόν γίνεται το κέντρο της επιδημίας και αρχίζει να ανησυχεί έντονα καθώς ο δείκτης μεταδοτικότητας έχει ξεπεράσει τη μονάδα.

Μέσα σε ένα μήνα η κατάσταση αλλάζει δραματικά. Ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώνεται σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση στα 1.800 κρούσματα. Μάλιστα στις 31 Οκτωβρίου ο αριθμός των νέων διαγνώσεων ξεπέρασε το φράγμα των 2.000 ημερησίως και στις 4 Νοεμβρίου σημειώθηκε νέο ιστορικό υψηλό με 2.646 κρούσματα, από τα οποία το 31,1% αφορά την Θεσσαλονίκη, το 22,2% την Αττική και τα υπόλοιπα είναι διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια.

To 2o lockdown

Στις 7 Νοεμβρίου και μετά από σχετική ενημέρωση από τον πρωθυπουργό και τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα ανακοινώνεται καθολικό lockdown για τρεις εβδομάδες. Έχει προηγηθεί το φαινόμενο του Αγίου Δημητρίου στην Θεσσαλονίκη που δυναμιτίζει έντονα την προσπάθεια αναχαίτισης της επιδημίας στην περιοχή όπου 2 μέρες νωρίτερα είχε επιβληθεί lockdown. ;Έτσι, εισερχόμαστε στον Νοέμβριο, μήνα κατά τον οποίο 1780 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους.

Το αρνητικό αυτό ρεκόρ του Νοεμβρίο, επρόκειτο, δυστυχώς, να σπάσει ο Δεκέμβριος με 2432 θανάτους από την Covid-19.

Η επιδημία από πλευράς κρουσμάτων κορυφώνεται στις 12/11, οδηγώντας σε ρεκόρ θανάτων (121) στις 28 Νοεμβρίου και διατήρηση των διασωληνωμένων σε πάνω από 600 από τις 25/11 μέχρι τις 7/12.

Σταδιακά αρχίζει η αποκλιμάκωση με αργό ρυθμό. Η Κυβέρνηση ανοίγει στις 14/12 μερικώς το λιανεμπόριο πηγαίνοντας πλέον προς τα Χριστούγεννα. Αποδεικνύεται ότι τελικά οι γιορτές δεν επιβάρυναν, αποφασίζεται επίσης ένα εβδομαδιαίο αυστηρό lockdown από τις 3 έως τις 10 Ιανουαρίου για να ανοίξουν τα σχολεία στις 11/1. Μια εβδομάδα μετα ξανανοίγουν δραστηριότητες λιανεμπορίου και κομμωτήρια, ενώ τα κρούσματα σημειώνουν πτώση. Στις 24/1 μάλιστα, ο εβδομαδιαίος μέρος όρος στην Επικράτεια ήταν 490 νέα κρούσματα.

Lockdown 2.1

Μέσα σε 10 ημέρες τα κρούσματα εκτινάσσονται σε πάνω από 1000 και σταδιακά ο μέσος όρος παραμένει τετραψήφιος.

Παράλληλα οι διασωληνωμένοι από 246 που είχαν κατέλθει αρκετά αργά μέσα σε 2 μήνες από την κορύφωση των αρχών του Δεκέμβρη, αρχίζουν και πάλι να αυξάνονται.

Στις 11 Φεβρουαρίου το υπάρχον μερικό lockdown αυτηροποιείται αρχικά για την Αττική και σταδιακά ακολουθούν και άλλες περιοχές, ενώ στις 26 Φεβρουάριου, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την παράτασή του κατά μία εβδομάδα.

Στα όριά τους οι ΜΕΘ στην Αττική

Το Σάββατο 27/2, οι διασωληνώσεις ανερχόταν σε 379 πανελλαδικά, με την πληρότητα στις ΜΕΘ να ανέρχεται στο 57,08%. Αν η αυξητική τάση που παρουσίαζεται (ο εβδομαδιαίος Μ.Ο. την Κυριακή 21/2 ήταν 316 διασωληνώσεις), συνεχιστεί, πιθανόν να ξεπεραστεί το επίπεδο των 400, κάτι που είχαμε δει λίγες ημέρες πριν την κορύφωση του 2ου κύματος της πανδημίας.

Ιδιαίτερο πρόβλημα φαίνεται να αντιμετωπίζει η Αττική, όπου την Πέμπτη 25/2 η πληρότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της περιφέρειας έφτασε το 90%.

Στο 5% του πληθυσμού οι εμβολιασμοί

Όπως έδειξε η έρευνα που παρουσίασε το 20/20 του News 24/7 στην συμπλήρωση του ενός έτους από την καταγραφή του πρώτου κρούσματος του νέου κορονοϊού στην Ελλάδα, όλο και περισσότεροι πολίτες δηλώνουν πρόθυμοι να εμβολιαστούν.

Από τις 27 Δεκεμβρίου, όταν ξεκίνησε η εμβολιαστική εκστρατεία, ο αριθμός των ατόμων που έχει εμβολιαστεί, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ανέρχεται σε 572.174, λίγο πάνω από το 5% του πληθυσμού.

*Τα στοιχεία προέρχονται από την ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ και το govgr

** Οι Μ.Ο. προκύπτουν την Κυριακή κάθε εβδομάδας κατά τα πρότυπα ISO

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα