Γιατί οι υψηλές θερμοκρασίες είναι ο επόμενος φόβος μετά τον κορονοϊό

Μεγάλες περιόδους υψηλών θερμοκρασιών και αντίστοιχης ξηρασίας προβλέπουν για το εφετινό καλοκαίρι δύο Γερμανοί μετεωρολόγοι που ανέλυσαν το σκεπτικό του στην 'Deutsche Welle'.

Ο Αντρέας Μπέκερ, της Γερμανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας στη Φρανκφούρτη, και ο Αντρέας Μαρξ από το Ινστιτούτο 'Helmholtz' της Λειψίας, εμφανίστηκαν ανήσυχοι για το πιθανό σενάριο οι καύσωνες να πλήξουν εκ νέου ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης με πολύ δυσάρεστες συνέπειες

για τις ευπαθείς ομάδες που τόσο έχουν ταλαιπωρηθεί εν μέσω κορονοϊού.

Ο Μπέκερ επεσήμανε πως τόσο ο Γενάρης όσο και ο Μάρτης ήταν ασυνήθιστα ξηροί μήνες, σε αντίθεση τουλάχιστον με τον Φεβρουάριο που 'έδωσε' αρκετές βροχές, η στάθμη του Ρήνου ανέβηκε και ισορρόπησε ως ένα σημείο την αρνητική συνθήκη. Ωστόσο σταδιακά αρχίζει να πέφτει ξανά κάτω από το φυσιολογικό, ένα γεγονός που επηρεάζει την αγροτική παραγωγή και ταλαιπωρεί επιπρόσθετα τους παραγωγούς, οι οποίοι εξαιτίας της απαγόρευσης των μετακινήσεων και του σφραγίσματος των συνόρων δεν διαθέτουν ούτως ή άλλως το επαρκές εργατικό δυναμικό για τη συλλογή όσης σοδειάς υπάρχει.

"Φέτος η Γερμανία έλαβε μόνο το 50-75% των βροχοπτώσεων που παίρνει συνήθως για τον Μάρτιο", ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως πρόκειται για ένα ποσοστό που για μετεωρολόγους πλησιάζει να χαρακτηριστεί ως ξηρασία.

Από την πλευρά του ο Μαρξ υπογράμμισε πως τα τελευταία τρία χρόνια οι ποσότητες των βροχοπτώσεων έχουν μειωθεί πολύ, σ' όλην ανατολική Ευρώπη (από τη Ρωσία και την Πολωνία ως τη Ρουμανία), με την ταυτόχρονη ελάττωση της ταχύτητας των αεριωθούμενων μαζών που ταξιδεύουν από το Βόρειο Πόλο "Η αλλαγή του κλίματος έχει προκαλέσει τη θερμότητα του Βόρειου Πόλου πολύ πιο γρήγορα από τον Ισημερινό", ισχυρίστηκε Μαρξ, με αποτέλεσμα οι υψηλές θερμοκρασίες να διατηρούνται για περισσότερες από 3-4 ημέρες και να μην απομακρύνονται γρήγορα από τα ψυχρά ρεύματα.

Παρόλο που οι δύο επιστήμονες δεν ρίσκαραν να κάνουν μακροπρόθεσμες προβλέψεις καιρού, δεδομένου ότι λόγω της περίεργης γεωγραφίας της Ευρώπης είναι πολύ πιο δύσκολο να μελετηθούν με ακρίβεια τα φαινόμενα, αμφότεροι περιμένουν ένα πολύ πιο 'ζεστό' από το συνηθισμένο καλοκαίρι, με θερμοκρασίες υψηλότερες από το μέσο όρο και αρκετή ξηρασία.

Το άρθρο στην 'Deutsche Welle' καταλήγει στο συμπέρασμα πως "εάν τα πράγματα πηγαίνουν όπως εκτιμούν οι εμπειρογνώμονες, οι Ευρωπαίοι δεν θα αντιμετωπίσουν μόνο την προοπτική των περιορισμών κίνησης που επιβάλλει η COVID-19, αλλά θα πρέπει επίσης να υποφέρουν σε παρατεταμένες περιόδους ακραίων θερμοκρασιών. Αυτή η θερμότητα είναι που πλήττει τους ηλικιωμένους, οι οποίοι κινδυνεύουν επίσης περισσότερο από τον κορονοϊό, και κάνει την μάσκα προσώπου ακόμα πιο άβολη. Οι μεγάλες ξηρασίες αυξάνουν επίσης την πιθανότητα πυρκαγιών των δασών και τις τεράστιες ποσότητες καπνού που γεννούν. Αυτό θα αποτελούσε ένα επιπλέον βάρος για τους πνεύμονες των ανθρώπων, ειδικά για όσους μολύνθηκαν από τον κορονοιό".

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ ΤΙ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΩΣ ΚΡΟΥΣΜΑ: Ποια είναι τα κριτήρια για έλεγχο κορονοϊού ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ: Πότε κάνω τεστ για κορονοϊό, πού και πόσο κοστίζει. ΠΟΣΟ ΔΙΑΡΚΕΙ Η ΕΠΩΑΣΗ: Πότε εμφανίζονται τα συμπτώματα του κορονοϊού. ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: Πού στέλνω SMS για μετακίνηση, τις μέρες της καραντίνας, λόγω κορονοϊού ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑ: Πού τηλεφωνώ για τον κορονοϊό; Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ: Δείτε LIVE χάρτη με την εξέλιξη του κορονοϊού.
Keywords
Τυχαία Θέματα